lördag 28 maj 2011

Maskrossirap

"Maskrosen kallades förr för 'den lille husläkaren', eftersom man trodde att den hjälpte mot alla sjukdomar."


Den trogne läsaren har kanske listat ut att citatet är hämtat från Mormors skafferi och farmors apotek, av Ann-Evy Karlsson. Som av en händelse är även dagens recept hämtat därifrån.


Att plocka maskrosor är ett tålamodskrävande arbete. Ska man göra sirap är det nämligen bara det gula på blommorna som används.


Maskrossirap
Två rågade dubbelnävar maskrosblommor kokas i några minuter i en liter vatten. Koket får stå över natten. All saft pressas ur blommorna som sedan silas bort. Tillsätt ett kilo socker och en halv citron i tunna skivor. Ställ på spisen på lägsta värmen. Vätskan ska dunsta bort tills sirapen fått rätt konsistens.

Måttet "två rågade dubbelnävar" är jag lite osäker på. Jag tog fyra nävar blommor och det blev 6 dl, så jag körde på det. Min sirap fick stå på spisen i 5 1/2 timmar. Då hade den hunnit bli ganska trögflytande men jag tror den skulle kunna ha stått ännu längre. Troligtvis beror det på vilken värme man har på plattan. Jag växlade lite mellan steg 1 och 3 (på en skala mellan 1 och 9). God blev den i vilket fall. Ann-Evy föreslår att den serveras till glass.


Jag visste väl att jag någon gång skulle få användning för mina gamla barnmatsburkar som jag sparat sedan barnen var i barnmatsåldern. Innan jag fyllde dem med sirapen, sköljde jag dem med natriumbensoat upplöst i vatten. Lite tyg på locket och en etikett på plats så blir maskrossirapen en perfekt "gå-bort-present".

Ha en fin kväll!

3 kommentarer:

Niki sa...

jättefint ju :D
gissa vad det är jag har på mig till skolavslutningen och vinn en länkning :D http://impossiblee.devote.se/blogs/10127084/skolavslutning-2011.htm

Barnens Hjältar sa...

Åh vad du är duktig, jag vill med vara så pysslig som du! Vi har tomten full av maskrosor så det vore en idé att pröva :P
Ja det är skönt att han kunde flytta in i rummet, skall visa bilder sen tänkte jag :-)

Nanna sa...

Vad härligt!
Många av alla dessa hatade ogräsarter är egentligen fina nyttoväxter.