torsdag 12 september 2013

Barnens födelsedagstårtor

Eftersom barnen fyller år ganska nära varandra brukar vi fira dem tillsammans när vi bjuder in släkten. Däremot får de alltid välja varsin tårta. Läs om dotterns tårta från förra året här: http://ansibecki.blogspot.se/2012/08/spindeltjejens-chokladtarta.html och om sonens här: http://ansibecki.blogspot.se/2012/08/piratpojkens-rabarbertarta.html och här: http://ansibecki.blogspot.se/2012/09/piratpojkens-barnkalas.html.

I år önskade de sig ungefär samma tårtor som förra året. Dottern ville ha en chokladtårta med jordgubbar utan grädde. Men hon ville inte ha något spindelnät på den i år. Jag gjorde det enkelt för mig och förenklade receptet från förra året. Är det något jag har lärt mig det senaste halvåret så är det att det som är mindre krångligt, och i alla fall nästan lika gott som det krångliga, brukar funka alldeles utmärkt.


Chokladtårta med glasyr och strössel

Tårtbotten
75 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
1/2 tsk salt
2 msk potatismjöl
3 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
1/2 dl jordgubbssylt
2 dl florsocker
1 1/2 msk kakao

Garnering
Strössel
Färska jordgubbar om det är säsong

Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda ihop bakpulver, kakao, salt, potatismjöl och vetemjöl och rör ner det i smeten omväxlande med filmjölken. Häll smeten i en smord ugnsfast form med löstagbar kant. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 45 minuter.

När kakan har svalnat skärs den i två eller tre lager. Jag gjorde bara två den här gången och hade sylt emellan. Gör du ett till lager skulle jag rekommendera kesella vanilj och skivade jordgubbar på det.  Tredje lagret (alltså det översta) och kanterna runt tårtan täcks med glasyr.

Smält smöret till glasyren. Tillsätt sylt, socker och kakao till smöret och vispa ihop till en jämn smet. Bred glasyren på tårtan när den svalnat något. Häll över strössel efter behag. Ställ sedan hela tårtan att svalna i kylen. Använder du jordgubbar så lägg på dem precis före servering.

Sonen ville ha exakt samma tårta som jag gjorde till skolavslutningen. Läs om den här: http://ansibecki.blogspot.se/2013/06/avslutningstarta.html. Nu kände jag mig inte fullt lika stressad som före avslutningen, så jag bakade tårtbotten själv. Därför blev den inte alls lika hög och snygg. Sedan ville jag göra tårtan laktosfri, så jag hoppade över vaniljyoghurt- och hallonlagret.


Tårtan blev nästan exakt som hans födelsedagstårta förra året. Skillnaden var att jag färgade glasyren med mosade blåbär och inte karamellfärg. Det faktum att den inte blev lika snygg tänkte nog inte sonen på. Han var glad och nöjd och åt tills han blev proppmätt.

Nu tar jag helg! I alla fall nästan. Och i kväll börjar husmorsgymnastiken igen! Jag har visserligen trampat snett och sträckt något i foten, så jag kanske inte kan vara med fullt ut men är det premiär så är det. Basta kan man göra även med en ond fot.

Ha det gott och trevlig helg på er!

4 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det var inga dåliga tårtor!!!

Anna Filipendula Rudbeckia sa...

Men så fina och goda tårtor..riktigt vackra och liksom moderna..visst är det skoj att baka. Just utseende roar mig kolossalt mycket.

Himmel vad tårtor jag producerat..min tre kids fick också önska..Midsommar-Oscar ja han är född på midsommarafton..hans favorit är jordgubbstårta av förklarliga skäl. Den har jag gjort på alla möjliga sätt.

Lina hon gillar choklad..och det gör jag med..:)

Henke är mest glad i princess..

Tårtor förgyller livet..vet du en gång bodde jag på ett slott där man serverade tårtbuffé..jag minns att det fanns tolv olika smaker..kul kul..o gott gott.

Freja sa...

Ohh, så smaskigt det ser ut!

Emilia sa...

Vilka supertårtor - annat än dyra Blixen-köpetårtot ;)