tisdag 7 maj 2013

Soppa på ogräs

Här kommer ännu en nässelsoppa. Fast den här är uppblandad med kirskål och gräslök. Den här fick mycket högt betyg av gubben. Själv kan jag inte bestämma mig för om den här eller den med ädelost i är godast.


Nässelsoppa med kirskål och gräslök
(ca 2-3 port.)
1 liter blandade späda nässlor och kirskål
2-4 vitlöksklyftor
Smör
1-2 dl vispgrädde
4 dl vatten
1 vegetabilisk fond du chef (eller annan grönsaksfond)
Maizena
1-2 tsk flytande honung
örtsalt
nymalen vitpeppar
1 knippe gräslök 

Ägghalvor till servering

Den här soppan går så snabbt att göra så du kan lika väl börja koka äggen innan du gör soppan. Skiva vitlöksklyftorna och bryn i smör i en kastrull utan att de får färg. Häll på grädde, vatten och fond. Låt koka upp. Tillsätt nässlor och kirskål (väl sköljda). Låt koka några minuter. Ta kastrullen från värmen och kör med mixerstav. Låt koka upp igen. Red av med maizena och smaka av med honung, salt och peppar. Rör till sist i finklippt gräslök.

Jag serverade soppan med ägghalvor och bröd med den fantastiska bönröran från höstbuffén som pålägg. Det passade väldigt bra ihop och var mycket gott!

7 kommentarer:

Emilia sa...

Gott med soppa ute i det gröna!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Åh, vad gott. trodde det var spenatsoppa först :P
Vi har en hel rabatt med nässlor men jag har inte vågat göra något med dem , funderar på att testa i år faktiskt. Vad rekommenderar du?

PS! Jag håller också tummarna att projekten med burkar och annat skall bli av i år ;)

Yohanna i Las Palmas sa...

Åh vad mycket nyttigt du kan ;)

Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk, för nu är det dags igen:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/may/real-life-ovantade-talanger-2.html

Trollmamma sa...

Jupp, årets första skörd från växthuset är nässlorna. Allt enligt devisen "If you can't beat them - eat them!"
Kirschkålen har jag inte gett mig på än, men den ligger bra till. Det finns mer kärs än gräs i vår trädgård skulle jag tro...

Maria i Falkenberg sa...

Det ser gott ut!
Jag läste ett recept med kvanne-(= angelika)och rabarbersylt. Om vi får upp vår angelika i år igen, så kanske du kan testa det!

Ann-Mari sa...

Ser gott ut och låter gott (och nyttigt). Jag vet inte varför jag ännu inte vågat prova :-)
Jag har både nässlor och kirchkål. Borde ta till mig Trollmammans devis!
kram
Ann-Mari

madelein - sexbarnsmamma sa...

Ja, jag skall kolla dina recept, återkommer om det finns frågor :-)
Planterade ut gurkplantor i förrgår, nu får vi hoppas att de inte blir dränkta haha