fredag 31 maj 2013

Maskrossaft, festivalkänsla och framsteg på södersidan

Hemma hos oss är det inte svårt att hitta maskrosor. Bara i trädgården går det lätt att få ihop till minst två satser maskrossaft. Skulle man sedan bli sugen på att göra maskrossirap också, finns det ett helt gärde fullt med de gula blommorna bara ett stenkast härifrån.


Maskrossaft
5 dl maskrosblommor (bara det gula)
1 citron, väl sköljd i tunna skivor
30 g citronsyra
1 kg socker
1 l kokande vatten
1,5 g natriumbensoat (3 rågade kryddmått)

Varva blommor och citron i en stor bunke. Slå över vattnet och de andra ingredienserna. Rör om. Täck över och låt stå i kylen 5-7 dagar. Rör om varje dag. Sila sedan saften och slå på rena torra flaskor.

Klicka på bilden för att komma till receptet på maskrossirap.


Idag har jag och barnen varit inne i stan på Jönköpings marknad. Det var inte riktigt lika fint väder som förra året men ändå helt okej. Precis som förra året satt vi i solen i gräset i rådhusparken och åt langos på precis lagom avstånd från Svensktoppen nästa-scenen. Den känslan lever jag länge på; Sol, gräs, langos, musik + världens bästa barn! Bara den älskade gubben som saknades men han var hemma och gjorde nytta på husets södersida i stället. Ha en trevlig helg!

5 kommentarer:

Freja sa...

Nja, maskrossaft kändes inte så lockande, det måste jag nog smaka innan jag ger mig på... Vi har testat maskrosor för att smaksätta sprit, men våra försökspersoner uppskattade inte smaken...

Millas Hälsoblogg sa...

Spännande med saften blir nog riktigt gott:) Sirap på maskrosor har jag gjort det är gott:)

Emilia sa...

Ser fram emot att få smaka maskrossaften, för det får jag va? ;)

Trollmamma sa...

Jag har gjort maskrosmarmelad, den var väldigt god! Kan tänka mig att det funkar som saft eller sirap med.

Eleonore sa...

Så spännande med maskrossaft, hur smakar det ungefär? :) Kanske man skulle ge sig på att prova, finns ju som sagt mängder överallt nu!