fredag 14 december 2012

Jul"kött"bullar

Idag fick jag någon slags plötslig inspiration att testa de vegetariska "kött"bullarna till julafton. Utmaningen var att göra dem utan lök och utan mandel. Jag utgick ifrån det här receptet på mandelfrikadeller (som vi gjorde på höstbuffén) och hittade på den här varianten:


Solrosfrikadeller - ett vegetariskt alternativ
till julköttbullarna
(ca 80 st)
200 g finmixade solrosfrön
  3 dl finriven ost (jag tog en vegetarisk vällagrad Edamer)
  3 dl ströbröd
  1/2 gul lök, riven (detta uteslöt jag)
  2 tsk salt
  1 tsk nymalen svartpeppar 
2 tsk malen kryddpeppar
Andra kryddor efter tycke och smak:
t.ex knorr kycklingkrydda, cayennepeppar, fem peppar, chilipulver, garam masala, gurkmeja (jag tog en nypa vardera från alla dessa kryddor)
6 ägg
  1/2 dl vispgrädde (eller vatten)

1 liter buljong (av tärning, pulver eller fond)

Smör eller olja att steka i

Blanda ingredienserna till frikadellerna, tillsätt mer grädde eller vatten ifall smeten känns för torr. Forma små bollar. Ta en rågad tesked per boll, då de sväller när de kokas. Med lite matolja på händerna går det lätt att rulla. Lägg bollarna på en bricka eller skärbräda.
Koka upp buljongen och låt bollarna småkoka i den i 6-7 minuter. Ta upp med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 minuter.

Julfrikadeller på löpande band

Frikadellerna blev väldigt kryddiga, framförallt peppriga, den här gången. Jag var rädd att de skulle bli smaklösa eftersom de inte innehöll någon lök och kryddade nog lite väl mycket. Men goda blev de tyckte både jag och gubben.

7 kommentarer:

Anna tassar in.. sa...

Underbart kreativt..jag känner att vi har samma passion att alltid prova och trixa med recept.Ditt julbord blir säkert gott och intressant..Man har det liksom i ryggraden..lusten att leka i köket..ja jag har fullt upp här med Västerbottenpaj och julkakebak..samt..en Jansson till lilla farmor jepp det är vad som just nu tillverkas tillsammans med en liten varm o go soppa till kvällen..allt på en o samma gång..men du vet om man har julmusik från Spotify på..ja då leker livet ..

Emilia sa...

Verkar gott , vilken buljong använde du?

Freja sa...

Vilket spännande recept! Vi försöker äta mer vegetariskt, men jag vet inte om jag vågar mig på de här. Inte för det vegetariska utan för att jag inte klarar av att få till vanliga köttbullar, jag kanske måste lära mig det först... Mina håller inte ihop, blir verkligen inte runda och är mer grå än fint bruna...

madelein - sexbarnsmamma sa...

Du är verkligen ambitiös! Beundrar dig! Jag hoppas du får en fin helg!

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Det skulle vara roligt som gäst att bli bjuden till ditt julbord.
Du verkar ha så mycket spännande mat.
Kram Anette

tina sa...

Mandelfrikadellerna gillar jag skarpt, kan tänka mig att även dom här är mycket goda!

Maria i Falkenberg sa...

Så spännande att man kan göra "kött"bullar på annat sätt.