tisdag 18 december 2012

Mormors bröd

Under hela min uppväxt har mitt favoritbröd varit mormors bröd. Hon bakade ofta och var aldrig sen med att skicka med en eller flera brödkakor hem när vi var och hälsade på. Till jul fanns mormors bröd med på julbordet. Det nybakade tillsammans med osten och det lite torrare till dopp i grytan.

Tyvärr finns mormor inte kvar här i livet men hennes bröd lever kvar tack vare att min kära syster var klok nog att be om receptet. Jag har gjort många olika varianter på det här brödet. Jag gillar ju att experimentera med olika mjölsorter och så använder jag av det som finns hemma för tillfället när jag bakar. I år blev brödet så här:


Mormors bröd på mitt sätt år 2012
100 g smör
10 dl vätska (i år blev det 5 dl för gammal filmjölk och 5 dl vatten)
2 msk malda brödkryddor, gärna anis och fänkål
2 paket jäst
2 dl brödsirap (mörk)
ca 20 dl rågsikt (ekologisk) + lite till utbakning
ca 10 dl rågmjöl (ekologiskt)
1 msk salt

Smält smöret, rör i vätskan och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke eller i hushållsassistenten och rör ut den med sirapen och kryddorna. Häll över degvätskan. Rör i mjölet och knåda någon minut. Knåda till sist in saltet i degen. Låt jäsa i 30-45 minuter.
Knåda degen ytterligare någon minut och tillsätt mer rågsikt om den känns kladdig, ta bara inte för mycket mjöl. Forma ca 12 st runda kakor och lägg på plåtar. Nagga med gaffel och låt jäsa i 30-45 minuter.
Grädda i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Kakorna ska bli bruna på ytan och kännas ihåliga när man knackar på undersidan. Pensla dem med vatten och låt svalna på galler under bakduk.

Mormor hade hel anis och fänkål i sitt bröd. Jag tycker det är väldigt gott med de hela fröna men mina barn gillar inte det alls. Därför hade jag malda brödkryddor i stället i år. Så nu åt barnen med god aptit. Även gubben och jag gillade brödet. Finns det egentligen något bättre än nybakat bröd med smör och ost till kvällsmat?


Nu har nedräkningen börjat på allvar. Jag har två dagar kvar att jobba innan min julledighet. Det finns mycket på listan av saker jag skulle vilja göra men jag har bestämt att inget ska vara något tvång. Det är ingen som förväntar sig att jag ska göra det och det känns jätteskönt. Inlagd sill och köttbullar går att köpa, precis som knäck och olika sorters julgodis. Det är bara en punkt på listan jag känner att jag måste göra och det är att slå in julklapparna.

Nu önskar jag er ett lika stort lugn iför julen som jag känner!

3 kommentarer:

Freja sa...

Ohh, det där låter precis som ett bröd min mamma brukar baka, jag måste kolla upp hennes recept!

Emilia sa...

Världens godaste bröd! Känner inget direkt jullugn, jag måste ju väva färdigt min sista uppgift så att ni slipper ha en uppställt vävstol mitt i julfirandet ;)

Maria i Falkenberg sa...

Ojoj, vad jag blev sugen! Saknar så att komma hem till henne på fredagarna och få sina älsklingsrätter!