söndag 23 december 2012

Dagen före julafton

Nu är det färdigslutspurtat för i år. Punkterna som är avbockade på listan är troligtvis färre än de som bockas av med orden: ”Kommer ej att göras, möjligtvis efter jul i så fall”. Men jag känner mig ändå nöjd. Sillen är inlagt, brödet är bakat och jag rörde faktiskt ihop en rödbetssallad av bara farten. I dag infann sig glädjen i köket. Vi lyssnade på musik och jag dansade mellan spis och köksbänk.


Jag hade hoppats på att gubben skulle få köpa flytande vört på Åbro bryggeri när han körde förbi där i jobbet. Dessvärre sålde de inte detta, så jag fick ta vad som fanns hemma och det var inte mycket att hänga i julgranen om man väljer att uttrycka sig så. En alkoholfri öl av märket Mariestad fanns det längst in i kylen och det fick duga i brist på porter eller annan mer smakrik öl. Innehållet i flaskan kokades ner till ca ½ dl och sötades med ca 1 msk råsocker.


Receptet på vörtbrödet kommer från pain de Martin.



VÖRTLIMPA FRÅN 2009
(fyra små bröd eller två lite större)
Dag 1, kväll
600 g (6 dl) kokhett vatten
125 g (2 dl) rågmjöl
200 g (3 1/2 dl) rågsikt

Mät upp det heta vattnet i en bunke eller kastrull och rör i mjölet med en trägaffel. Ta lite i taget så går det lättare. Täck bunken och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
skållningen från gårdagen
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
50 g (1 pkt) jäst
650 g (11 dl) vetemjöl special
100 g (3/4 dl) flytande vörtextrakt
200 g (1 1/2 dl) mörk sirap
20 g (1 msk) salt
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)

Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter lite snabbare). Mät upp russinen i en bunke, strö på lite vetemjöl och slunga runt dem litegrann. Risken att russinen klumpar ihop sig minskar när de är lite mjöliga. Tillsätt russinen och kör ytterligare 2 minuter i degblandaren. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen dubblats till storleken, vilket kan ta 1 1/2–2 timmar beroende på hur varmt degen står. 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar. Mjöla två avlånga jäskorgar med rågmjöl, rundriv degbitarna och lägg dem två och två i korgarna. Strö lite extra mjöl mellan de båda bollarna så blir det lättare att hålla isär dem. Täck med en handduk och låt jäsa cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och skjutsa in dem i ugnen. Lägg in några isbitar på nedre plåten och sänk genast temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut ångan genom att öppna och stänga luckan. När bröden stått inne totalt 30–35 minuter är de klara (innertemperatur 98 grader). Låt svalna på ett galler.


Nu smakade det här brödet uppenbarligen inte överdrivet mycket vört. Annars var det inget fel på det. Det märktes att det var ett bröd med surdeg i som fått ta tid på sig. Jag gillade det både i smak och konsistens. Nästa år måste jag anstränga mig lite mer för att få tag i vört och göra det på riktigt.


Rödbetssalladen rörde jag ihop lite på känn. I stället för äpple tog jag potatis. Jag tänkte att det kunde bli en kombinerad rödbets- och potatissallad.



Rödbetssallad med potatis
(En burk)
5 små rödbetor
2 potatisar
1 dl majonnäs
2 dl turkyoghurt
1 tsk balsamvinäger
Lite finhackad purjolök om du vill
Salt och peppar

Koka rödbetorna med skal på tills de blir mjuka. Skölj dem i kallt vatten, skär av toppen och dra av skalet. Tärna dem och låt svalna. Skala potatisen och tärna dem. Koka dem i några minuter, bara så de hinner mjukna lite grand. Rör ihop majonnäs med turkyoghurt, balsamvinäger och lök om du gillar det. Smaka av med salt och peppar. Blanda i de avsvalnade rödbets- och potaitstärningarna. Låt gärna stå och dra över natten, så potatisen hinner dra åt sig av såsen.



I stället för den klassiska skinksmörgåsen kvällen före julafton, fick det i år bli en nybakad vörtbrödskiva med rödbets- och potatissallad. Mycket gott!

4 kommentarer:

Freja sa...

Jag önskar dig en fridefull jul, så ses vi när julens dimmor lägger sig!

Anonym sa...

Underbart, önskar er en god jul :) /sandra, bella.

Helenas Hem sa...

GOD JUL till dej och din familj! :)

Emilia sa...

Tack för allt gott du fixade till julbordet ;) Kram!