torsdag 27 december 2012

Kokboksutmaningen - En julsaga

Det tog lite tid innan jag kom fram till hur jag skulle tolka månadens tema "En julsaga" i kokboksutmaningen. När jag sedan började att rota bland kokböckerna i skåpet blev valet av bok ganska självklart. Jag tänkte på Bob Cratchit (från Charles Dickens' julsaga) och hur hans familj kunde fira en fin jul trots att de hade det så dåligt ställt. Med några få råvaror, lite fantasi och mycket kärlek kan det bli riktigt bra ändå.


Kokboken Matbok för fattig gourmet av Lotten Thörngren köpte jag av någon granne eller kusin som sålde jultidningar någon gång i slutet av 90-talet. Den har sedan följt med mig i alla år. Jag har inte använt den särskilt mycket på senare år men när jag precis flyttat hemifrån fick jag en hel del tips ifrån den.


Precis som i den förra kokboksutmaningen valde jag två recept: Fattiga riddare och Fattigmansgodis. De fattiga riddarna gjorde jag på den sista biten vörtbröd som legat i brödkorgen och blivit torrt och tråkigt.


Fattiga riddare
1 ägg
2 tsk vetemjöl
4 dl mjölk

Några skivor torrt och tråkigt bröd eller vetebröd

Blanda ihop smeten och vänd brödskivorna i den. Stek dem gyllenbruna på medelvärme. Lägg dem på ett fat och strö socker och kanel över, och kanske lite kardemumma. 

Jag hoppade över kryddorna och serverade mina med lingonsylt. Detta var faktiskt första gången jag gjorde fattiga riddare men definitivt inte den sista. Vörtbrödet smakade nästan som färskt igen och det passade bra med lingonen till.

Fattigmansgodiset gjorde jag på en del av ingredienserna jag köpt in till årets julgodistillverkning som aldrig blev av.


Fattigmansgodis
4 msk sirap
4 msk smör
1 1/2 dl socker
2 msk kakao

Blanda ingredienserna och koka i en tjockbottnad kastrull, på svag till medelvärme, i ca 8 minuter (för mig räckte det med 4-5 minuter). Gör vattenprovet: Häll några droppar i ett glas vatten. Stelnar dropparna är kolan färdig.
Häll ut smeten på smörpapper eller på en oljad tallrik. Låt blandningen stelna. Skär i bitar.

I boken står det att en del av smöret går att ersätta med grädde eller mjölk för att få en lenare smak men då får den koka längre tid. Jag använde bara smör och gjorde en variant med kakao och en utan. När det kokat färdigt tillsatte jag en nypa vaniljsocker. Jag tycker kolorna blev väldigt goda. Sonen tyckte det smakade för starkt, så han hade kanske föredragit gräddvarianten.

En liten bonus i sammanhanget är att jag använde min morfars mammas gamla porslin till kolorna och de fattiga riddarna. Enligt mormor var hon väldigt sparsam och slängde inte ens den sista slatten sås på botten av kastrullen. Inget skulle förfaras. Kanske tycker vi att det verkar överdrivet idag men jag tror att vi skulle ha mycket att lära av de gamla för att spara på resurserna på många olika sätt.

Ha det gott och var rädda om varandra (och om matresterna)!

10 kommentarer:

Yohanna i Las Palmas sa...

Jag kikar in här och gluttar på er jul ;)
Och dina recept som vanligt.

God fortsättning!

Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk, för nu är det dags att knyta ihop det här året, år 2012 med ett Real Life om vad som var det bästa med 2012:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/december/real-life-arets-upplevelsehandelse.html

Remsan sa...

Vilket vackert inlägg. Den boken har jag också, tror jag köpte den när jag flyttade till egen lägenhet :-) Det är viktigt att uppskatta det enkla och att allt inte måste vara så flådigt. Vem blir lyckligare av det!?

Emilia sa...

Verkar gott - då borde jag kunna göra det också, du lämnade ju lite bröd här ;) Barnen har tjatat om att vi ska göra julgodis, men jag känner mig fortfarande mätt efter julafton ;)

madelein - sexbarnsmamma sa...

Vilket bra inlägg :-)
Den boken hade jag när jag var ung :-)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag borde också försöka göra något av bröd som blivit lite torrt. Känns som att man ibland slänger lite väl mycket bröd!

Anna tassar in sa...

Jo men det är ju så att det enkla är ofta det bästa..det godaste..vi krånglar ofta till det för mycket. Vilken härlig bok..var rädd om den. Kolan ser galet god ut..mums på den och på dig med. :) Gott Slut på dig!!!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Ja, det är ju så med ADHD. De flesta människor känner igen sig i någon eller några delar. Tror det är därför så många har svårt att förstå att det kan vara "handikappande" med en diagnos :-)
Ha en fin fortsättning. Kram!

Linda sa...

Det här verkar jättegott! Ungefär hur många blir det på det receptet?

Mårtenssons kök sa...

Den boken har vi också och den är verkligen kanon, så många bra tips som man haft nytta av - speciellt när man började laga mat.
Fattiga riddare är riktigt gott, varför glömmer man att göra det?

Hoppas du får ett riktigt gott nytt år!

Millas Hälsoblogg sa...

Härligt inlägg har idag varit och sett En Julsaga på en teater i Norrköping :)