söndag 17 juni 2012

Tips på midsommartårta kanske...

I några minuter trodde jag att jag hade uppfunnit den här kakan. Sedan talade Google om för mig att det visst var flera andra som uppfunnit samma sak. Första träffen på sökordet "kladdkaksbotten" var på ett recept från Allt om mat. Det använde jag till min kladdkaksbotten. Däremot ville jag inte överge mitt gamla vanliga recept på själva smeten till cheesecaken.

Sedan hade jag även med maränger i min tanke om den här kakan. Det hittade jag i alla fall inte i något annat recept. Vill du prova att göra min jordgubbscheesecake med kladdkaksbotten, maränger och choklad - en slags extra-allt-kaka - till midsommarafton, eller bara för att den är så god, kommer receptet här:

Jordgubbscheesecake extra allt
(10-12 portioner)


Börja med kladdkakan:

Kladdkaksbotten
100 g smör
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter. Den ska vara lite lös men inte helt rinnande. Låt den svalna i formen. Jag ställde in min i frysen när den svalnat lite, för jag kände mig lite tidspressad.

Gör sedan i ordning marängerna:


Maränger
(recept från Sju sorters kakor, 1975 års utgåva)
1 dl äggvita = 3 vitor från medelstora ägg
1-1 1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med 1/3 av sockret i en torr och ren skål med rundad botten. Börja vispningen med några långsamma tag. Vispa sedan kraftigt (med elvisp eller i en evighet för hand) till ett fast och vitt skum. Vänd ner resten av sockret. Klicka eller spritsa ut smeten till maränger på ett bakplåtspapper. Grädda tills de känns torra och lätta och lossnar från pappret, ca 45 minuter till en timme.

Medan marängerna är i ugnen kan du röra ihop cheesecakesmeten (ifall du satt kladdkaksbotten i frysen på kylning):

Jordgubbscheesecake
200 g färskost, typ Philadelphia
3 äggulor
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
  50g (ca 5 rutor) mörk choklad 70% kakao
3 dl vispgrädde
3 äggvitor
  1dl jordgubbar (färska eller frysta som är tinade)

Vispar du ihop ingredienserna i den här ordningen behöver du inte diska visparna mellan varven. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden tills den är fast i en annan bunke. Rör färskosten, äggulorna och sockret till en jämn smet i ytterligare en bunke. Hacka chokladen fint och rör ner den i ostsmeten. Rör sedan i grädden och vänd slutligen ner äggvitan. Mosa jordgubbarna eller kör i mixer. Häll moset i smeten men utan att blanda särskilt mycket. Fördela smeten på kladdkaksbotten i formen när kladdkakan kallnat. Ställ i frysen i minst 4 timmar. Gärna över natten.

 Ta ut kakan ur frysen 20-30 minuter före servering.


Garnering
Marängerna
50 g choklad, mörk, ljus, vit eller blandat
1/2-1 liter jordgubbar
Mynta, citronmeliss, tusensköna eller andra ätbara blommor

Garnera efter eget tycke och smak. Servera gärna marängerna som inte får plats på kakan i en skål eller burk bredvid.


Jag hann med att förbereda den här kakan på två timmar. Fast då hade kladdkaksbotten inte riktigt kallnat helt när jag hällde på cheesecakesmeten. Jag tror dock inte det påverkade resultatet särskilt mycket. Sedan fick den stå i frysen över natten, för att avnjutas dagen efter. Och vad vi njöt! Fem kossor av fem möjliga får den här extra-allt-kakan i betyg av mig.

Vill man göra en laktosfri kaka går det alldeles utmärkt. Byt bara ut alla mjölkprodukter mot laktosfria. Jag har gjort det förr och det funkar jättebra. För att göra den glutenfri går den att göra med en glutenfri kladdkaksbotten i stället.

Enda nackdelen med den här kakan är att kladdkaksbotten fortfarande är lite väl hård när själva cheesecaken har den perfekta konsistensen. Det krävs ett ganska rejält verktyg för att skära fina tårtbitar. Min svärmor löste det problemet när hon serverade den överblivna kakan vid ett senare tillfälle. Hon delade på kakan (alltså på höjden) och tinade kladdkaksbotten en stund först och satte sedan dit cheesecakedelen en lagom stund före servering. Detta blev tydligen väldigt lyckat, så det ska jag prova nästa gång!

Med detta önskar jag er en trevlig vecka fram tills midsommar!

7 kommentarer:

Freja sa...

Vilken lyxkaka!

madelein - mamma till sex sa...

Åh vad fint det är verkligen en fröjd för ögat. Verkar riktigt gott också. Ja du det där med att samla kastanjer känner jag igen det har jag med gjort :-) Ha en fin start på veckan du med!

madelein - mamma till sex sa...

Åh vad fint det är verkligen en fröjd för ögat. Verkar riktigt gott också. Ja du det där med att samla kastanjer känner jag igen det har jag med gjort :-) Ha en fin start på veckan du med!

Remsan sa...

Vilken fint tårta! Jag tar mycket hellre en bit av denna än en vanlig klassisk jordgubbs-/gräddtårta!

Helenas Hem -fembarnsmamma sa...

Mmm vad fint!
Måste göra någon tårta till midsommar! :)

Tack det var jättebra i helgen! Så skönt med hotell och hotellfrukost.
Vad hittade ni på? Kram

Maria i Falkenberg sa...

Vilken snygg tårta! Bra att den var god också.

Ann-Mari sa...

Låter så gott att fast det ser ut att vara ganska mycket jobb är jag frestad att prova :-)
Tack för utförligt recept!