lördag 23 juni 2012

Midsommarfirandet och paj med lax

I år gjorde vi en favorit i repris till midsommar. Vi tog med oss husvagnen några mil i riktning "ännu mera landet" och firade midsommar med svägerska, svåger och några till. Nu när jag bott på landet några år kan jag nästan inte tänka mig att fira midsommar någon annanstans än just på landet. Vacker miljö, bra för barnen att springa omkring och leka och en avslappnad stämning. Kan det bli bättre?


Maten hjälptes vi åt med. Jag gjorde som förra året och hade med mig en matpaj, en sillröra och två tårtor.


Glutenfri paj med varmrökt lax
(och massa annat gott)
4-6 portioner

Pajdeg
3 dl fin glutenfri mjölmix
1 krm salt
75 g smör
1 dl kesella, crème fraiche, gräddfil eller liknande
1-2 msk vatten

Fyllning
200 g varmrökt lax, i bitar
1 dl dill, finhackad
200 g färsk spenat, grovt hackad
1 liten rödlök, finhackad
2 dl riven ost, t.ex Cheddar eller Västerbotten
250 g keso
3 ägg
1 krm salt

Hacka samman mjöl, salt och smör till en grynig massa.
Tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman till en smidig och slät deg.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm. Låt gärna vila i kyl ca 30 minuter. Nagga med gaffel och förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Lägg lax, dill, spenat och lök i det förgräddade pajskalet. Här kan man tro att det inte ska få plats men det är bara att trycka ihop. Spenaten kommer att sjunka ihop när den blir varm. Strö över osten. Vispa ihop keso, ägg och salt. Häll äggsmeten i formen. Det mesta av keson kommer att stanna överst men det är helt i sin ordning. Tryck till fyllningen igen om den sticker upp mycket ovanför pajskalet, med en stekspade, osthyvel eller liknande. Grädda pajen i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter.


Pajen hittade jag receptet till på coop.se. Dessvärre rekommenderar jag inte gärna det receptet med tanke på att pajdegen blev bara en enda gegga. Eftersom det var glutenfritt reagerade jag inte på att degen var så lös. Jag trodde det skulle vara så. Men när jag såg hur den betedde sig i ugnen började jag läsa andra recept på nätet och såg att det var på tok för mycket smör i. Jag hittade ett mycket bättre på allt för föräldrar.se som jag bestämde mig för att följa, just när det gällde pajskalet. Fyllningen var det inget fel på.

Pajskal nr 2 till vänster och det misslyckade pajskalet till höger.

När pajen väl var färdig blev den jättegod. Pajskalet blev lite smuligt men jag fick veta att det gärna blir det när det är glutenfritt. Och det var inget som störde smakupplevelsen. Gillar du lax är detta verkligen en paj värd att testa!

Även i övrigt var midsommarfirandet till belåtenhet. Dans kring midsommarstången kanske inte riktigt är min grej men jag gör det gärna för barnens skull och det var tydligen något som var hemskt roligt under tiden...


Hoppas ni alla har en bra helg hur ni än har firat eller inte firat denna midsommarafton!

Recept på sillröra och tårta kommer inom de närmaste dagarna.

4 kommentarer:

Freja sa...

Låter som en smaskig paj, och lax är ju supergott, så det ska jag prova. Jag är uppvuxen på landet och håller med dig, midsommar ska firas på en riktig äng någonstans. Själv har jag flyttat till stan och trivs med det, så jag firar inte midsommar egentligen, jag bara njuter av att vara ledig...

madelein - mamma till sex sa...

Vad mysigt ni verar ha hat det :-) Ser trevligt och gott ut!

Remsan sa...

Härlig bild när vi dansar och har kul!
Det där "pajskalet" var däremot ingen rolig syn. Jag kan bara tänka mig vad jag hade muttrat. Den lyckade pajen ser jättegod ut.

Emilia sa...

Mysigt med midsommar på landet, vi försökte göra det bästa av midsommar i city ;)