torsdag 15 december 2011

Julgodis - tryfflar

I år gjorde jag det smarta draget att ta hjälp av en duktig fotograf när jag skulle göra julgodis. Inte helt oväntat var hon väldigt duktig på att greja med julgodis också. Givetvis var anledningen till inbjudan inte de fotografiska kunskaperna hon besitter, utan snarare de stämningshöjande egenskaperna. Men låter man kameran ligga framme så brukar det bli fina bilder med den här tjejen på besök...


Jag gjorde ungefär samma saker som förra året men två recept var nya för i år. De hittades i Pickipickis chokladkalender och smakade som väntat smaskens båda två. Jag skulle egentligen vilja göra alla grejer i hela den där kalendern för det ser så gott ut alltihop.


Klicka på rubrikerna för att komma till recepten i chokladkalendern.

125 g hallon
0,5 dl hallonsaft
1 dl grädde
3 msk socker
250 g mörk choklad

Blanda hallon, hallonsaft, grädde och socker, låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och reducera till 0,5 dl. Tillsätt finhackad choklad under omrörning på svag värme. Häll upp i småformar. Förvaras i kylen.

Pepparkakstryfflar
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk ingefära

Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Tillsätt smör och grovhackad choklad. Låt smälta på svag värme. Rör ner kryddor och låt svalna och därefter stelna litegrann i kylskåp. Rulla tryfflar (ungefär 20 stycken) och pudra över kakao. Förvara tryfflarna i kylskåp.

Vi rullade inte tryfflar utan klickade allt i formar. Tjejen som höll i kniven hade ingen lust att kladda ner händerna. Kanske bäst att hålla sig väl med henne ändå...


Nu önskar jag er en fortsatt trevlig dag. I morgon kommer resten av julgodiset vi gjorde och de fina bilderna jag skrev om. Någon som kan gissa vad det blev?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid lika mysigt att slinka in på din sida och läsa lite! Ser riktigt gott ut, går de att posta? Isf, min adress är....;)
Kram på dig!
//Susanne

Mårtenssons kök sa...

Då ser vi fram mot ytterligare rapport. Här gjorde vi också vårt första godis i går, får se hur mycket mer det blir...

Remsan sa...

Det är så härligt med alla julpysslande människor överallt! Det värsta är att det finns för mycket godis jag vill testa...

Barnens Hjältar sa...

Jag gör nog bara gräddkola i år, det är alltid mest åtgång på den ändå :-)
Ser fram emot flera bilder. Ha en fortsatt fin kväll!