lördag 25 juni 2011

Glad midsommardag!

Jag hann ju aldrig önska er en glad midsommar. Däremot så hoppas jag att ni alla hade en riktigt trevlig midsommarafton och att även midsommardagen har varit till belåtenhet. Hos oss har till och med solen vågat sig fram och gubben har gått lös med både röjsåg och gräsklippare i trädgården. Jag har nöjt mig med att sova middag och sitta vid datorn en dag som denna. Jo, middag fick jag lov att laga med, för vi fick ett kort men trevligt spontanbesök av gubbens bror med fru och kusin med familj.


Vår midsommarafton var en väldigt fin dag. Kall och regnig visserligen men det hör ju till. Vi firade på landet (ännu mer på landet än vad vi bor skulle jag vilja påstå) hos svägerska och svåger. Husvagnen tog vi med oss och det var första gången i år som barnen fick sova i den. Så i morse vaknade jag upp till ljudet av två barn, alldeles lyckliga över att vakna i en husvagn. Då kan man ju inte bli det minsta irriterad även om klockan är 07.30 och man själv kom i säng för inte allt för många timmar sedan.


En midsommarstång lyckades vi knåpa ihop och dans kring den blev det med.


En hel del god mat hade det knåpats ihop också. Mina bidrag var bland annat en ostpaj som jag gjort efter recept från pickipicki. Hon kallar den Västerbottenpaj men eftersom jag bytte ut västerbottenosten mot cheddar får jag väl kalla den cheddarpaj i stället. Löjrom hittade jag ingen så det fick bli stenbitsrom i stället. Annars har jag tagit receptet rakt av från pickipicki.


Cheddarpaj pyntad med gravad lax, 
gräddfil, stenbitsrom och gräslök
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
150 g cheddarost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
100 g gravad lax
2 dl gräddfil
1 burk löjrom
färsk gräslök

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Riv osten. Vispa upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall. Pynta vid servering med gravad lax, gräddfil, löjrom och klippt gräslök. (Som en del av större buffé kan pajen i förväg skäras upp i 12-14 portionsstora bitar. Pajen kan förberedas dagen innan).


Pajen blev som väntat en riktig smaksensation. Det brukar aldrig slå fel när man gör mat efter picki-recept! När jag fotade den hade jag glömt strö på gräslöken. Men man ser lite av pajen med gräslök på i bakgrunden av fotot på nubberöran, som var mitt andra bidrag till midsommarbuffén. Det receptet kommer troligtvis från ett gammalt nummer av Allt om mat. Det är nerklottrat på en papperslapp och har följt med i receptpärmen ett antal år nu.


Nubberöra 
(ca 15 bufféportioner)
200 g matjessill, hackad
4 hårdkokta ägg, hackade
1 rödlök, finhackad
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persillja
Ev. gräslök eller dill till garnering

Blanda creme fraiche, majonnäs, lök, dill och persilja. Blanda sedan i sillen och vänd sist ner äggen. Garnera med lite finklippt dill eller gräslök. Denna röran kan serveras som bufféportioner på färskpotatisar. Halvera då potatisarna och skär av en liten bit så de kan stå, klicka på röran och toppa med dill eller gräslök.

Ha en riktigt fin kväll nu och var rädda om varandra!

4 kommentarer:

Emilia sa...

Vilka härligt midsommaraktiga bilder - glad midsommardag ;)

Kul att barnen gillar att sova i husvagnen, mina lär bli lätt avundsjuka när vi ses senare i sommar ;)

Enkakaiugnen - Lotta sa...

Hej! Vad roligt att du testade chokladtårtan! Hoppas du/ni tyckte om den och att ni hade en härlig midsommar! Det är bara att skriva ut receptet om du vill, det är bara roligt! Mvh / Lotta

Barnens Hjältar sa...

Åh vad gott det ser ut. Jag testade en ny variant, enkelt men supergott. Färskpotatis delad på mitten lagd i ugn med olivolja på. Rostas ca 15 minuter. Sen skall den svalna och så tar man på en blandning 50/50 majonnäs/Dijonsenap. Strör på flingsalt och toppar med en bit kallrökt lax. Det var en riktig höjdare skall jag säga och gick snabbt att göra.

tina sa...

:-D

Vad roligt att läsa, och vilka fina bilder!