söndag 12 juni 2011

Födelsedagstårta


Födelsedagsfirandet igår blev väldigt lyckat. Det var en salig blandning av människor som dök upp. Väldigt få av dem kände varann sedan tidigare. Men det verkade som att alla hade trevligt. Det hade jag i alla fall. Tack för att ni kom och förgyllde mitt kalas! Ni som inte hade möjlighet att komma får hålla till godo med lite foton och recept.


Hallon- och chokladmuffins med glasyr
ca 20 st
125 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde, mjölk, fil eller yoghurt
75 g mörk choklad
1/2 dl hallon

75 g smör
1 1/2 dl hallon
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk kakao

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och rör ner det i smeten omväxlande med vätskan. Hacka chokladen grovt och häll bitarna i smeten. Tillsätt sist hallonen och rör försiktigt.. Häll smeten i små muffinsformar eller smord muffinsplåt. Grädda i 225oC ugnsvärme i ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Smält smöret till glasyren. Plocka ut 20 fina hallon till garnering och mixa resten med stavmixer. Rör ner mixade hallon, florsocker och kakao i smöret och vispa ihop till en jämn glasyr. Bred glasyren på muffinsen när de svalnat. Toppa med hallon precis före servering.


Blåbärsmuffins med färskosttopping
ca 20 st
125 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde, mjölk eller fil

1/2 dl blåbär
1 msk strösocker

100 g färskost t.ex. philadelphia
100 g smält avsvalnat smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten omväxlande med vätskan. Häll smeten i små muffinsformar eller smord muffinsplåt. Mixa blåbären med sockret och lägg det mixade i mitten av muffinsen med en tesked. Dela lite på smeten med teskeden så att det rinner ner lite. Grädda i 225oC ugnsvärme i ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Rör ihop färskost, smör, och socker till en jämn smet. Bred på muffinsen när de svalnat. Placera blåbär på toppen precis före servering.

Nästa recept har jag hämtat från Receptbloggen. Jag har gjort de här förändringarna i receptet: Kexsmulorna uteslöt jag helt och blåbär och citron bytte jag ut mot jordgubbar.


Frusen jordgubbs-cheesecake
200 g philadelphiaost eller annan färskost
3 äggulor
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl jordgubbar (färska eller frysta som är tinade)
Färska jordgubbar och citronmeliss till garnering

Rör philadelphian, äggulorna och sockret till en jämn smet.
Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd ner i smeten. Mixa jordgubbarna till en puré med en stavmixer eller liknande. Rör försiktigt i jordgubbspurén med en sked lite slarvigt.
Häll allt försiktigt i en rund form med löstagbar kant och ställ i frysen i minst sex timmar, gärna över natten. Tina 20-30 min innan servering och servera med färska skivade jordgubbar och citronmeliss.


Jag gjorde en cheesecake med lingon också. Den gjorde jag på exakt samma sätt men ersatte jordgubbarna med lingon och hade lite socker i lingonpurén.
Anledningen till att jag gjorde lite olika varianter var att några av gästerna var känsliga för laktos, hallon och jordgubbar. Båda muffinssorterna och en cheesecake gjorde jag laktosfria. Det är inte alls så komplicerat. På hyllan med laktosfria produkter, eller blandat med det andra i kyldisken, finns det mesta att välja på i de flesta affärer i dag. Jag var själv allergisk när jag var liten och vet hur tråkigt det är att vara bjuden till någon och inte kunna äta av det som bjuds.

Efter fikat grillade vi men det får bli ett annat inlägg.

Hoppas ni får en fin kväll alla fina läsare!

13 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Det ser verkligen jättesmaskigt ut!! Grattis i efterskott förresten!

Henrik Olsson sa...

Grattis i efterskott!

Jag har helt missat detta - men tårtorna ser smaskens ut! :)

Henrik Olsson sa...

Grattis i efterskott!

Jag har helt missat detta - men tårtorna ser smaskens ut! :)

Mia sa...

Oj, så mycket gott! Det var inte riktigt "nyttigt" att se detta smaskiga så här på morronen...=))
Hoppas du får en fin måndag *L*

Barnens Hjältar sa...

Just det, jag läste om korsallergier någonstans och jordgubbar var visst vanligt där. JJag har börjat fundera på om jag är allergisk mot pollen för de senaste åren har det kliat väldigt i ögonen första pollenperioderna. Det kan ju vara så :-)
Ha en fin dag nu!!

Henrik Olsson sa...

Sv: Man är verkligen ivrig inför nästa år! :)

Anonym sa...

Tack för recepten och GRATTIS i efterskott......
Frusna tårtor är ju toppen i värmen! :)

Barnens Hjältar sa...

Jo, extra promenader försöker jag ta och likaså använda trappor när det går.

Är rädd för att jag blir beordrad träning i varje fall när jag varit och kollat ryggen :P

nurseblog sa...

Stort grattis i efterskott!
Mmmm...vad smaskigt det ser ut med alla dessa tårtor!
Hoppas du får en fin dag!

tina sa...

Vilken ljuvlig kalasbuffé! Grattis i efterskott vetja!

Emilia sa...

Vilken smarrig kalasbuffé!

tess sa...

MUMSIGT VÄRRE!!!

martina sa...

Å så goda tårtor och muffinsar (säger jag utan att ha smakat nåt av det)!! Blir supersugen! Och otroligt fina dessutom, icke att förglömma!