tisdag 21 juni 2011

En sommarpresent och en tårta

På skolavslutningsdagen fick jag en sommarpresent av eleverna i klassen jag jobbat i det senaste året. En väldigt fin present sammansatt av väldigt ambitiösa föräldrar. Förutom en bukett blommor innehöll påsen en burk med ingredienserna till chocolate chip cookies och tillhörande recept, en kökshandduk, en rulle lyxigt bakplåtspapper och matchande muffinsformar, en burk hemgjord lemon curd och ett recept på midsommartårta.


Receptet kommer från tidningen Buffé och jag kunde inte låta bli att prova det lagom till min kära svärmors födelsedag. Alldeles, alldeles underbart smakade tårtan. Väldigt passande till en underbar svärmor. Om du bara visste hur mycket jag uppskattar dig!


Midsommartårta
12-16 bitar
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175oC. Riv mandelmassan grovt. Rör ner ägg och äggvitor. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna.
Lägg bottnen på ett tårtfat. Bre på lemon curd. Halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtran. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.


Ett hett tips är att använda hemgjord lemon curd. MYCKET godare än köpt! Jag garnerade tårtan med mynta. Egentligen hade jag tänkt ha citronmeliss men den som plockade tog fel. Men det var ett bra misstag för oj vad gott det var med mynta till! Vi valde att äta vaniljglass till tårtan. Gammaldags gräddglass med äkta vanilj ska det vara om jag får bestämma.

Hemgjord lemon curd
2 citroner
1 ägg
2 äggulor
2 dl socker
100 g smör

Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) occh tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smöret i bitar och klicka i under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Till barnen och till dem som inte äter mandel bakade jag muffins i de nya muffinsformarna. Jag sparade lite lemon curd i en skål och jordgubbar i en annan, så fick de plocka till sig av det de ville ha.


Nu tror jag väl inte att mina elever och deras föräldrar läser min blogg. Men om ni gör det: Tack så hemskt mycket för presenten! När semestern kommer ska jag baka chocolate chip cookies!

Och till er andra som faktiskt läser min blogg: Ha en fin kväll! 

(Jag ska nu, som vanligt på tisdagar, försöka att inte missa början på House...)

6 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Alldeles perfekt sommarpresent att få, annat än de miljarder ljuslyktor som fyller skåpen...

Unknown sa...

svar: eller så är man lite olaglig och laddar ner dem;)

Anonym sa...

Vilken toppenpresent från nöjda (?) barn och föräldrar! Väl genomtänkta presenter är dubbelt roligt att få! Ha en fin dag! :)

Jennie-tävla inne hos mig! sa...

vilken härlig och fantasifull sommarpresent du fick, va roligt! :-)

sv, ja jag hoppas ja piggnar p mig lite också, unsch för sådana här dagar :P

Marie-Louise sa...

Vilken mysig och genomtänkt present :) Kram

Remsan sa...

Hjälpte en väninna att göra denna tårtan förra sommaren och bredde av misstag på grädden som skulle vara till, men det blev gott det med.