söndag 29 maj 2011

Mors dag med banoffee pie

Ja, jag fick faktiskt frukost på sängen idag. I går kväll var det fortfarande ovisst. Men barnen lät mig sova en stund extra och under tiden slog gubben på stort och bakade scones som han vet att jag älskar.

För min del blev det också lite bakning idag. Receptet har jag snott rakt av från Remsans bistro. När jag läste om detta bakverk med kondenserad mjölk visste jag att jag bara var tvungen att prova.

Kondenserad mjölk har jag annars bara ätit som liten på chilenska vänners barnkalas. Vetskapen om vad det var gjorde att jag inte riktigt kunde förmå mig att njuta av det. Jag gillar nämligen inte mjölk. Men jag har hört många lovprisa denna ingrediens, så nu på mors dag tänkte jag att jag kunde prova för att se om det kan va något att ha.


Banoffee pie från Remsans bistro
10-12 bitar
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
125 g smör (inte margarin)
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2-3 bananer, skivade
2 vispad vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
riven mörk choklad el. siktad kakao

Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2-3 timmar. Ju längre burken kokar desto tjockare blir krämen. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.
Sätt ugnen på 200 °. Smält smöret till botten i en kastrull. Tillsätt sedan farinsocker, havregryn, mjöl och blanda ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
Bred ut kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över botten. Bred över grädden, lägg på bananskivorna och riv över chokladen.

Jag tyckte kakan blev jättegod. Väldigt mäktig, så man behövde inte ta så stor bit. Jag provade att salta lite i smeten och jag tyckte det blev bra med lite sälta mot den mycket söta kolakrämen.

Annars har jag sprungit en runda idag och tänkte träna lite med gymbollen ikväll. När många kalorier ramlar in gäller det att göra sig av med några med... och på tisdag är det Jubeljoggen (ett sånt där 5km-lopp som man går eller springer och sen får en picknickpåse). Vi är några från jobbet som ska springa ihop och då vill man ju inte vara helt ur form. Så jag har köpt ett par nya springskor som jag testade när jag sprang idag. Det kändes nästan som att flyga fram i jämförelse med de gamla. Vi får väl se hur det går på tisdag.

Hoppas ni får en fin avslutning på helgen!

7 kommentarer:

Emilia sa...

Låter lyxigt med frukost på sängen! Och tårta - jag skulle bakat en fryst cheesecake igår kväll men hade lyckats glömma att köpa grädde! Hoppas du haft en bra mors dag i övrigt!

Henrik Olsson sa...

Frukost på sängen är väldigt lyxigt! :)

Sv: Ja, 17 km är ganska rejält - men samtidigt en nödvändig del i träningen :)

Barnens Hjältar sa...

Oj oj det där såg farligt gott ut! Vad duktig du är både med bakandet och träningen!
Ha en fortsatt fin kväll nu! Det blev fjärde gången gillt med inlägget förresten, blogg.se krånglade hela förmiddagen.

Remsan sa...

Visst är den mäktig, men på något konstigtvis brukar den ändå ha en strykande åtgång :-)

Remsan sa...

Gör absolut inget! Det är ju det som är meningen att man ska kunna hitta inspiration och testa nya recept!

Helena Ljunggren sa...

Mumma så gott!

Maria i Falkenberg sa...

Tårtan ser jättefin ut!