söndag 22 maj 2011

Jordgubbs- och rabarberpaj


I går hjälpte barnen mig att plocka rabarber för jag blev så sugen på rabarberpaj (efter att ha blivit bjuden på det i fredags hos min "gamla granne"). Ja, jag har haft uppehåll i sockerförbudet även denna helg men det börjar igen på måndag.


Barnen kunde inte vänta på att pajen skulle bli färdig så de fick tjuvstarta lite med varsin bit rabarber och en mugg socker att doppa i. Jag minns fortfarande hur gott jag tyckte det var när jag var liten.


Ibland har jag jordgubbar i min rabarberpaj för jag tycker de smakerna passar så bra ihop. Så även denna gången. Frysta jordgubbar passar alldeles utmärkt. De färska är fortfarande bara i blomstadiet och min personliga åsikt är att färska jordgubbar bör avnjutas som de är.


Jordgubbs- och rabarberpaj
200 g rabarber
200 g jordgubbar
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
potatismjöl och strösocker att pudra över rabarbern och jordgubbarna

Skiva rabarber och jordgubbar. Lägg bitarna i en smord pajform. Pudra över lite strösocker och potatismjöl. Smält smöret i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna till degen och rör runt tills det blir en jämn ganska kladdig smet. Klicka ut smeten i pajformen. Grädda i 225oC varm ugn i ca 20-30 minuter. Servera med gammaldags gräddglass äkta vanilj.


Den bästa stunden på hela helgen tror jag nästan var när jag och barnen satt i trädgården och åt den här pajen. Dessvärre tror jag inte pajen i kombination med kaffet var så värst bra för min begynnande magkatarr. Det får bli att införa ytterligare ett förbud inför nästa vecka: Kaffeförbud. Jag borde nog också överväga ett stressförbud. Önska mig lycka till...

Hoppas ni får en fin avslutning på helgen och en bra början på veckan!

5 kommentarer:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Så smaskens det ser ut!
Jag fick smaka en sån god rabarberkaka på jobbet som jag måste göra snart.
Roligt för din familj att få smaka av dina läckerheter.
Kram Anette

Henrik Olsson sa...

Lite paj hade suttit fint nu!

Det var många år sen man åt rabarberpaj sist!

Sv: Ja, åldras gör man dessvärre hela tiden! :S

jessica sa...

fasiken vad härligt det låter, vill också bli lantis haha =) hoppas på att man vinner lite pengar... så kanske den drömmen kommer igång.
Vilken fin blogg du har, =) hit kommer jag flera ggr... hoppas du får en bra dag. Jessica

Emilia sa...

Åh vad gott det ser ut! Hoppas det gått bra med inte-dricka-kaffe-andet!

tina sa...

Ljuvliga färger i pajen. Jag skulle kunna hugga in i den ogräddad, utan att tveka. :-)