måndag 16 maj 2011

Charlottas och Björns bröllopstårta på mitt sätt

Nu tänkte jag skriva om bröllopet jag var på i helgen. Eller i alla fall om tårtan jag bakade till det. När brudgummen frågade om jag ville hjälpa till med en tårta behövde jag inte så värst lång betänketid. Självklart ställer jag upp för mina vänner. Och gäller det något som har med bakning att göra, handlar det inte om så stora uppoffringar från min sida.

Jag fick ett recept och passade på att provbaka lagom till den stora husvagsnhämtningsdagen. Mina svärmostrar och svärmorbröder (de som hämtade husvagnar och fick bli testpanel på köpet) gav tårtan ganska höga betyg. Men jag hade inte klarat att göra den så fin utan min kära svärmoster som visade mig hur locket skulle läggas på.


I receptet jag fick användes gelatin till gelén men jag valde att i stället använda Gul Melatin så att även vegetarianer (och gelatinskeptiker som jag) kunde äta av tårtan. Jag hittade andra vegetabiliska alternativ till gelatin på nätet men hittade tyvärr inget av dessa i affären.


Charlottas och Björns bröllopstårta på mitt sätt

Tårtbotten
50-75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Ströbröd

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Smält matfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten Tillsätt smör och mjölk. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175o C ca 40-50 minuter. Låt svalna.

Apelsingelé
Saften från 2 apelsiner
Ca ½ -1 dl koncentrerad apelsinjuice
10 g (1/4 påse) Gul Melatin

Pressa apelsinerna väl. Sila bort fruktköttet. Dryga ut med apelsinjuice så det blir 2,5 dl vätska. Koka upp blandningen. Vispa i melatinpulvret. Låt koka i 1 minut (eller så länge som det står på påsen). Häll blandningen i en skål. Kyl i vattenbad och ställ sedan in i kylen. Det tar ca 1 timme för gelén att stelna.

Chokladkräm
2 dl vispgrädde
1 dl kakao
1 dl florsocker

Blanda kakao och socker i en skål. Tillsätt grädden och rör tills det blir en tjock kräm.

Gör tårtan så här: 
Skär tårtbotten i tre lager. Lägg första lagret (det understa) på ett tårtfat. Bred ut apelsingelén på det. Lägg på nästa lager och bred ut chokladkrämen på det. Lägg slutligen på det översta lagret.

Garnering
2 dl vispgrädde
Ett vitt marsipanlock
Skalet av en apelsin
Ca 30 g mörk choklad (70% kakao)
Citronmeliss

Smält chokladen i vattenbad. Använd en tesked och droppa den till hjärtan på en bakplåtspappersklädd bricka. Låt stelna i kylen. Det kan vara lite svårt att få till fina hjärtan. För mig blev det ganska många gjorda innan jag fick till några jag var nöjd med.

Vispa grädden och bred den på och runt om tårtan. Lägg på marsipanlocket och forma det med fingertopparna så det blir så lite veck som möjligt. Skär rent i kanterna.

Tvätta apelsinen noga och skala den med potatisskalare. Försök att inte få med så mycket av det vita. Försök också att få så långa skalbitar som möjligt. Skär sedan skalbitarna i långa smala strimlor.

Använd fantasin när du garnerar. Jag hade svår beslutsångest men fastnade till slut för två chokladhjärtan lite omlott i mitten av tårtan och apelsinskal och citronmeliss i en cirkel runt om.

Bröllopet var för övrigt en väldigt trevlig tillställning. Ett vackert brudpar, fin vigsel i kyrkan, god mat, goda tårtor, trevliga människor och en rolig fest. Vi hade med oss husvagn och sov på campingen några 100 meter från festen. Mina föräldrar var hemma och tog hand om barnen, så vi kunde slappna av och gå och hålla om varandra så mycket vi ville.


Sen var det inte bara jag som hade bakat tårta. Så här fin såg den "riktiga" bröllopstårtan ut. 


Som väntat kunde jag inte hålla mitt sockerförbud denna helgen heller så nu blir det nya tag i veckan som kommer. Regelbunden träning och strikt sockerförbud är det som gäller. I kväll har jag hunnit med en timmas stavgång i skogen men resten av veckan blir det nog Blossom eller Paolo Roberto som får peppa mig till att röra på mig. En kvart eller halvtimme om dagen räcker långt det med!

Ha en fin kväll!

5 kommentarer:

tina sa...

Vilken snygg klänning du(?) har! Tårtan ser inte så dum ut den heller! ;-)

nurseblog sa...

Vad duktig du är!
Tårtan ser underbart god och fin ut!
Hoppas du har en fin kväll!

Ansibecki sa...

Sv Tina: Tack! Ja det är nog mig eller snarare min klänning du syftar på. Om du inte menar brudklänningen då förstås... ;)

Emilia sa...

Ser både snygg och god ut - tårtan alltså! Ni är med snygga!

Barnens Hjältar sa...

Ja den klänningen var kanonsnygg! Jag har bara varit på ett bröllop, mitt eget :P
Vad bra med veganalternativ, du tänker verkligen på allt!
Skönt för er att få lite egentid med :-)
Tack förresten, ja hon är väldigt kreativ min lilla dotter :-)