måndag 8 november 2010

Gamla köket

Förr i tiden var köket husets mittpunkt. Där lagades maten, där samlades man och åt och därifrån kom värmen. En del till och med sov i köket. 

Köket vi kom till när vi flyttade in i huset var mycket större än det vi hade i lägenheten men väldigt opraktiskt. Kylen och frysen stod i ett hörn så långt ifrån spisen man kunde komma och diskbänken och arbetsbänken var på en lång rad men satt inte ihop med spisen. Och sen till det värsta: Rummet hade inte mindre än fyra dörrar. En dörr till ett litet rum som kan ha varit skafferi en gång i tiden, en till kvisten, en till hallen och trappan till övervåningen och en till de övriga rummen på första våning.

För mig är köket väldigt viktigt. Jag skulle nog vilja säga att köket är husets mittpunkt även idag. Är man på en fest, var hamnar man alltid till slut? Jo, i köket för det är ju där den "riktiga" festen äger rum. Och om man som jag älskar att experimentera med matlagning och bakning så spenderas ganska mycket tid just i köket. Därför var det viktigt för mig att få utforma mitt alldeles egna nya kök. Men mer om det en annan gång. Här kommer lite bilder från det gamla köket.
 
Bakom draperiet till vänster är dörren till kvisten, sen kommer dörren till lilla rummet och längst till höger dörren till hallen och trappan. Ovanför kökssoffan hängde ett skåp i lagom höjd att slå huvudet i så vi skruvade ner det. Det visade sig att förra hyresgästen inte bemödat sig med att tapetsera bakom.

Jag måste ändå säga att jag gillade den här gamla tapeten bättre än den nya han satte upp.

Här ser vi lite av spisen, anar dörren till de övriga rummen på första våning till vänster och kan tänka oss kylen och frysen längst bort till höger.

Vedspisen, kökspannan och den gamla Husqvarnaspisen stod på rad framför de finaste kakelplattor jag sett. De sparar vi så länge de håller!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Va kul att läsa om ert hem på landet. Roligt att du dokumenterar hur ni ändrar om och förnyar. Du skriver väldigt "lättläst". /Leffe

Ansibecki sa...

Roligt att du tycker det. Jag tänker ibland att jag skriver alldeles för långa inlägg så folk tröttnar på att läsa...