torsdag 23 maj 2013

Llinsbiffar med nässlor

Ja, mycket nässlor blir det när trädgården är full av dem. Men jag tänker att de är väl ändå väldigt nyttiga och varierar man bara rätterna lite så borde det inte bli tjatigt heller. Eller?

Trots att jag var ganska mör i kroppen när vi precis kommit hem från Gripenbergsrallyt, kunde jag inte låta bli att plocka en hink nässlor när jag såg dem stå där och glänsa i trädgården. Den här gången fick nässlorna förgylla en omgång linsbiffar.


Linsbiffar med nässlor
(ca 15 st)
1 l späda nässlor
2 dl okokta röda linser
2 morötter
1 dl solrosfrön
1-2 dl havregryn
6-8 st soltorkade tomater
örtsalt, chilipeppar
några blad färsk basilika

Koka linserna tills de är mjuka, det gör inget om de blir lite överkokta. Skölj nässlorna väl, förväll dem, låt rinna av och hacka dem fint. Riv morötterna riktigt fint och blanda med nässlor, kokta linser, solrosfrön, soltorkade tomaterna i småbitar och kryddor. Blanda i havregryn så det blir en lagom kladdig konsistens. Klipp basilikabladen fint och rör i dem i smeten. Forma till biffar och stek i olja eller smör.

Servera exempelvis med pasta eller nudlar och en enkel tomatsås på krossade tomater, olivolja, salt, svartpeppar och färsk basilika. 

På lördag spelar jag med mitt band Belta53 igen, på en privat fest. Det ska bli jättekul att få spela live igen. 

Uppdatering: Vi blev precis avbokade från festen vi skulle spelat på. Det var tydligen ett annat band bokat som födelsedags"barnet" inte visste om och då fick vi stå över. Tråkigt eftersom vi laddat inför detta, men det är smällar man får ta.

Men på nationaldagen spelar vi på Make Music Stockholm. Mitt i stan och vem som helst kan komma och lyssna. Mer om det kommer framöver här på bloggen. Håll er uppdaterade genom att klicka "gilla" på vår Facebooksida: 



Ha det gott!

4 kommentarer:

madelein - sexbarnsmamma sa...

De såg väldigt goda ut!
Ja, det känns viktigt att att spara på jorden till framtiden.

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det låter ändå väldigt gott - fast att man oroar sig lite för "halsbränna" :P

Freja sa...

Vi har inga nässlor i vår lilla trädgård. När jag läser dina recept blir jag nästan besviken på det...

Anonym sa...

Mitt första försök i business var när jag var ca 9-10 år. Jag och min bästis plockade nässlor och sålde till det enda hotellet i stan. Sen gjorde vi av med pengarna med inköp av en 5 öres strut av kaksmulor på ett av de två konditorierna som fanns. Om man hade tur, fanns det en del av en bakelse i struten. Man kunde också köpa för 5 öre falukorv i köttaffären! - Blev aldrig nån affärskvinna, tyvärr!

Ruth i Virginia