lördag 18 maj 2013

Döskalle-cupcakes

En fördel med att jobba fredagar är att man har möjlighet att vara med i fredagsfikat. Den här veckan var det min tur och jag tänkte faktiskt först köpa något att bjuda på. Sedan kom jag på att jag ville testa att baka muffins med lakrits i. Innan jag hann blinka satt jag vid datorn och googlade recept och så bestämde jag mig för att jobbarkompisarna skulle få bli försökskaniner.

Receptet på själva muffinssmeten hittade jag på recept.nu men det kommer från början från en bok av Mia Öhrn. Sedan kunde jag inte låta bli att lägga till lite smått och gott och frostingen rörde jag ihop lite på känn. Här kommer receptet på hur jag gjorde:


Döskalle-cupcakes med hallon, lakrits och choklad

Cupcakes
(ca 20 st)
100 g smör
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl kakao (45 g)
2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk 
100-150 g choklad med lakrits
ca 100 g frysta eller färska hallon

Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
Rör i hackad choklad och frysta hallon i smeten (Jag la detta direkt i formarna men tror det blir bättre om det blandas i smeten). Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 minuter. Låt svalna.

Frosting
50-100 g smör
100 g naturell färskost
1 dl florsocker
2 msk lakritspulver eller 5-10 krossade turkisk peppar
Röd eller svart karamellfärg

Smält smöret och låt svalna eller ta fram i god tid så det blir rumstempererat. Vispa ihop med färskost, florsocker och lakritspulver. Smaka av innan du häller i allt lakritspulver, så det blir den styrka du vill ha. Färga med karamellfärg och ställ sedan in i kylen för att stelna lite.

Till dekor
20 st Hallonlakritsskallar 

När frostingen stelnat lite och cupcakesen svalnat är det dags att spritsa. Den här gången började jag i mitten och spritsade inte riktigt ända ut i kanten. Så här långt går att förbereda och ställa i kylen över natten. Tryck i en hallonlakritsskalle i varje muffins precis före servering.

De här cupcakesen fick mycket bra kritik av försökskaninerna. Jag kommer absolut att baka dem igen. Nästa gång kommer jag att ta i den största mängden med krossad turkisk peppar. Nu fegade jag lite och tog den minsta och det blev i mildaste laget för mig. Givetvis går det att servera cupcakesen utan hallonlakritsskallar med.

10 kommentarer:

madelein - sexbarnsmamma sa...

Åh vad fina de blev!! Får göra sådana till halloween :-)
Jag bakade munkmuffins med hallonsylt. De blev jättegoda!

Freja sa...

Jag älskar döskallar och min man älskar lakrits, så det receptet knycker jag direkt!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det där hade suttit fint till kaffet! :)

madelein - sexbarnsmamma sa...

Det var väl mer att de blev kantiga och spruckna men som du sa smaken är viktigast och de smakade riktigt gott.

Anna Filipendula Rudbeckia sa...

Du har en sådan energi och lust att fixa o baka atyt jag blir lite matt :) näääe jag skojar jag är som du jag älskar nya recept där jag själv kan lägga till o dra ifrån.

Hur coola som helst för en dina härliga små i familjen kan jag tro. Och för oss mer strikta är ju den avskalade varianten perfekt.

Mårtenssons kök sa...

Så häftiga, perfekta till Halloweenpartajerna!

Eleonore sa...

ÅH vilka läckra cupcakes! Ser ju väldigt smarriga ut och de blev ju något rosa ändå :D

Yohanna i Las Palmas sa...

Jag MÅSTE bara prova göra cup cakes en dag.
Så där ja.
Då förklarar jag härmed fest-och-glitter-lådan stängd för det här året ;)
Veckans sammanställning av Real Life ligger ute:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/may/sammanstallning-av-real-life-esc-2013-2.html

Ja la ut din kommentar som ett bidrag ;)
Tack för denna veckan.

Hälsningar
Yohanna

Emilia sa...

Mums!

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Vad coolt och fantasifullt!
Kram Anette