lördag 30 mars 2013

Glad påsk!

Förutom ägg till kvällsmat är nog detta det enda påskiga vi har ägnat oss åt idag. Receptet är samma som till min tigerkaka, men här med lite andra finesser.


Påskmuffins med apelsin och choklad
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl + 1 tsk koncentrerad apelsinjuice
0,75 dl vatten
60 g smält smör + lite till formen
ca 100 g mörk choklad
1-2 msk kakao

Vispa äggen pösiga. Blanda mjölet och bakpulvret i en skål bredvid. Rör ner detta tillsammans med socker, vaniljsocker och 0,75 dl apelsinjuice. Vispa igen, tillsätt sedan vattnet, vispa lite till och rör i smöret. Häll över en tredjedel av smeten i en annan bunke. Rör i kakao och 1 tsk apelsinjuice i den. Hacka chokladen och häll den i chokladsmeten. Ställ ut 15 muffinsformar på en plåt eller använd muffinsplåt. Häll först i chokladsmeten, sedan den ljusa. Muffinsformarna ska vara fyllda till ungefär en tredjedel. Använd skaftet på en sked och dra genom smeten så den mörka smeten kommer upp lite till ytan i formarna. Grädda i 180 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. Känn med provsticka om de är färdiga.


Muffinsen är ganska fina som de är, även utan dekorationer. Men för den där extra lilla guldkanten kommer recept på resten här:


Frosting
150 g smör
200 g naturell färskost
Pressad saft från en halv apelsin
3-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Ta fram osten så den inte är kylskåpskall. Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ost, smör och apelsinsaft. Tillsätt sockret lite i taget tills frostingen är lagom söt. Ställ i kylen tills den ska spritsas på muffinsen.

Sockrade apelsinskal
Det yttersta skalet från två ekologiska apelsiner
1 dl strösocker
1 dl vatten
ca 1 dl socker att vända dem i

Strimla apelsinskalet. Blanda sockret och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt skalstrimlorna koka en liten stund i sockerlagen. Låt rinna av i en sil men spara lite av lagen. Vänd sedan strimlorna i strösocker i en skål.


För att göra muffinsen extra saftiga går det att droppa ungefär en tesked av sockerlagen på varje muffins. Sedan, när muffins, frosting och apelsinskal har svalnat är det dags att spritsa frostingen på muffinsen. Lägg sedan en liten hög med skal på varje muffins, så det blir som ett litet fågelbo. Sist går det att dekorera boet med marsipanfigurer eller godisägg eller något helt annat. Vi använde marsipanfigurer som barnen gjort.

6 kommentarer:

Emilia sa...

Mums och Glad Påsk!

Remsan sa...

Så fina påskmuffins! Ha en fortsatt trevlig påsk! Kramar.

Madelein - Mother of six sa...

De ser jättegoda ut :-) Glad Påsk!

Freja sa...

Smaskens!

Ann-Mari sa...

Fina muffins! Hoppas ni haft en fin påsk och en skön ledighet!

Madelein - Mother of six sa...

Jaag skall fundera lite om jag kommer på något kul :-)