onsdag 13 mars 2013

Real Life - Fredagsmys

Denna veckan handlar Real Life hos Yohanna i Las Palmas om fredagsmys. Fem gånger har jag tydligen postat inlägg med det ordet som rubrik och det här blir mitt sjätte.

Fredagsmys för mig är nog egentligen bara att slappa tillsammans med familjen, kanske äta någon god mat och lite snacks eller godis. Jag minns med ett leende på läpparna en period sista året innan jag flyttade hemifrån. Flera fredagar i rad satt jag och mamma framför tv:n med varsin kopp kaffe och choklad och tittade på Beck-filmer. Jag tror jag jobbade rätt mycket då och orkade inte göra så mycket annat på fredagskvällen.

Det där med tacos och fredagskvällar lärde jag mig inte förrän jag började jobba som fritidspedagog. En del av barnen åt tydligen det varje fredag. Nu har jag själv barn i den åldern och det händer faktiskt att vi äter tacos på fredagar med. Fast oftast blir det på lördagar då vi har lite mer ork att greja med kvällsmaten. Förr gjorde vi tacos med blandfärs, nöt- eller älgfärs men nu är det nästan bara quornfärs och i enstaka fall älgfärs som gäller. Eller så gör jag en tacokryddad tomatsås med bönor i. Mycket gott det också.

Tack vare att vi bor på landet och inte bara kan springa till affären när vi ska äta har jag lärt mig att det finns ganska mycket som går att improvisera fram (eller hitta recept på nätet) i brist på färdiga taco-tillbehör.


Recept på egen taco sauce hittar du här: http://ansibecki.blogspot.se/2011/08/fredagsmys.html


Recept på egen taco-krydda hittar du här: http://ansibecki.blogspot.se/2011/01/tacopaj.html


Och för allt i världen, köp inte det där gröna giftet på burk som kallas guacamole-dip. Gör egen i stället: http://ansibecki.blogspot.se/2011/01/husmorsgymnastik.html


Variera lite med taco-paj... : http://ansibecki.blogspot.se/2011/01/tacopaj.html


...eller taco-rullar: http://ansibecki.blogspot.se/2011/03/fredagsmys.html


Ibland lyxar vi till det och äter falafel istället. Recept på en svensk variant hittar du här: http://ansibecki.blogspot.se/2011/03/svensk-falafel-gardagens-kvallsmat.html

En till sak jag har lärt mig om fredagsmys sedan barnen blivit lite större är att myset är det vi äter. Det är alltså tacosen eller godiset som är myset, inte det faktum att vi äter tillsammans hela familjen i soffan. Fast vi har långt ifrån fredagsmys varje vecka. Ofta är barnen så trötta (och vi med) att det känns skönt att få dem i säng så de är pigga och glada på lördagen. Skulle någon börja gnälla om fredagsmys brukar det funka med några chips som efterrätt till kvällsmaten. Sedan lägger vi barnen och vårt eget vuxenfredagsmys består i att landa i soffan med eller utan tv:n på, med en skål chips och kanske lite guacamole. Inga krav eller höga förväntningar. Fredagskvällarna får bli som de blir och med den inställningen blir de oftast väldigt bra.

3 kommentarer:

Yohanna i Las Palmas sa...

Då var sammanställningen klar:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/march/sammanstallning-av-real-life-fredagsmys-2.html

Tack för att du var med och NU, nu är det snart fredag ;)

Hälsningar
Yohanna

Emilia sa...

Inga dåliga fredagsmystillbehör här inte ;) Om man köper tacos här i city på lördagen får man höra i kassan att det är fel dag ;) Vi hade ett tag fredagsmys som bestod av fika på fredagseftermiddagen eftersom jag hämtade barnen tidigt! Sen förstod barnen att fredagsmys för alla andra var chips m.m. på kvällen, så nu är det det som gäller (om man städar på rummet)fast vi hinner ändå gå och lägga oss i tid ;)

tina sa...

Åh, nu väcks mitt sug efter guaccamole. <3