lördag 9 februari 2013

Månadens sötsak - 70-tal

Den här månaden tänkte jag vara med i Månadens sötsak. Jag hittade utmaningen på bloggen Söta saker, som för övrigt är en mycket trevlig blogg med massor av smaskiga recept illustrerade av vackra bilder.

Temat för februari månads sötsak är 70-tal, vilket passade perfekt för mig eftersom jag ändå tänkt baka en tigerkaka den här helgen. För visst känns tigerkaka som 70-tal? Jag levde ju bara de två sista åren av det årtiondet och minns tyvärr inte särskilt mycket från den tiden...

Grundreceptet jag använder är en sockerkaka från Husmorsorna The ultimate köksalmanacka. Sedan har jag lagt till kakao, choklad och apelsinjuice för att få den rätta touchen med mina favoritsmaker till tigerkakan.


Apelsinchoklad-tigerkaka
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl + 1 tsk koncentrerad apelsinjuice
0,75 dl vatten
60 g smält smör + lite till formen
ca 100 g mörk choklad
1-2 msk kakao
Ströbröd

Vispa äggen pösiga. Blanda mjölet och bakpulvret i en skål bredvid. Rör ner detta tillsammans med socker, vaniljsocker och 0,75 dl apelsinjuice. Vispa igen, tillsätt sedan vattnet, vispa lite till och rör i smöret. Häll över en tredjedel av smeten i en annan bunke. Rör i kakao och 1 tsk apelsinjuice i den. Hacka chokladen och häll i större delen av den i chokladsmeten. Rör i resten i den andra smeten. Smöra och bröa en form och häll först i hälften av den ljusa smeten, sedan den mörka och sist andra hälften av den ljusa. Dra med en gaffel genom smeten så den blandar sig lite i formen. Grädda i 180 grader varm ugn i ca 40-50 minuter. Känn med provsticka om den är färdig. Servera den nybakade kakan med chokladglass och koncentrerad apelsinjuice.

5 kommentarer:

Emilia sa...

Smaskigt!!

Madelein - Mother of six sa...

Ja, för mig är tigerkaka 70-tal helt klart. Eller sockerkaka över huvudtaget är det nog :-)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Tigerkaka var 70-tal.
Det är lätt att glömma bort vad som var inne, men det går ju trender hela tiden.
Ha en skön Söndag!'
Kram Anette

Maria i Falkenberg sa...

Jag har nog bakat tigerkaka några gånger på 70-80-talet!

Freja sa...

Låter smaskigt! Och jag som var med hela 70-talet tycker nog att den kan räknas dit! Jag tror inte jag ätit det efter 70-talet i alla fall...