söndag 24 februari 2013

Kokboksutmaningen - Mellomat

Jag tittar inte på melodifestivalen. I alla fall så intalar jag mig själv att jag inte gör det. Så här skrev jag i bloggen för ungefär ett år sedan: "På senare år tycker jag ändå det har funnits en del ljusglimtar. Jag tänker på Hard rock hallelujah med Lordi 2006, Heaven or hell med Crucified Barbara 2010 och Mystery med Dead by april 2012. Kanske har fler rockband eller rockartister deltagit som jag missat. Jag har ju som sagt inte direkt ansträngt mig för att titta på spektaklet de senaste åren."Och så hände det igen. Ralf Gyllenhammar från ett av mina favoritband Mustasch bestämde sig för att vara med och då kände jag mig mer eller mindre tvingad att titta. Dessutom börjar barnen bli i den åldern då de uppskattar sådant här och då får man väl ta sitt ansvar som förälder.


Så i lördags ställde vi till med mellomys till barnens stora förtjusning. Först grundade vi med tacos (med quornfärs såklart) och sedan kom själva "myset" efter recept hämtade från boken Mat för barn och deras föräldrar av Latifa Lindberg.Blanka klubbor
250 g strösocker (2,75 dl)
1 dl vatten
1 krm ättika
hushållsfärg
7 droppar pepparmyntsolja

Ca 15 cm långa blompinnar eller grillpinnar

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt ättikan och låt koka på ganska hög värme. Det ska upp till 150 grader. Har du inte en termometer kan du hälla en droppe i ett glas kallt vatten och provsmaka om den är tillräckligt hård.
Ta kastrullen från värmen, tillsätt färg och pepparmyntsolja. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och lägg en pinne i varje klick. Häll över lite mer smet på pinnen. Låt stelna. Vi gjorde också några karameller utan pinnar. De lade vi i botten på glaset med klubborna, så stod de kvar bättre.

Klubborna smakade ungefär som polkagrisar och jag var nog den i familjen som gillade dem bäst. Nästan bara socker och inte en massa onödiga tillsatser. Passade mitt sockerberoende perfekt. Dessutom ska ju pepparmyntsolja vara bra för matsmältningen.


 Äppelchips
äpplen, t.ex. Ingrid Marie
florsocker

Värm ugnen till 100 grader. Sjölj äpplena och skär dem i millimetertunna skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och pudra över florsocker. Sätt in i ugnen och låt torka i ungefär fyra timmar.

De här chipsen blev väldigt goda. Barnen älskade dem. "De är lite söta" sa sonen och proppade i sig flera på en gång.


Glass på minuten
200 g frysta bär
2 dl kesella (10%)
3 msk florsocker

Mixa de frysta bären med kesellan väldigt snabbt, så bären inte hinner tina. Smaka av med socker. Servera glassen genast, toppad med fler frysta bär, eller ställ in i frysen fram till servering.

Den här glassen gillade jag. Gubben trodde det var smoothie. Sonen var inte helt övertygad och dottern hade i stort sett somnat i soffan när den serverades.

Vad tyckte vi om själva melodifestivalen då? Sonen röstade på Ulrik Munther och jag på Ralf Gyllenhammar, så vi kände oss väl nöjda med resultatet. Gubben röstade inte alls och dottern somnade i soffan. Jag får väl erkänna att jag inte satt och tittade hela tiden. Lite självbevarelsedrift har jag ändå kvar. Även sonen tog pauser och byggde med lego mellan varven. Sedan får vi väl titta på finalen om två veckor. Andra chansen hoppar vi med glädje över.

Läs mer om min personliga melodifestivalhistoria i det här inlägget: Real Life - Eurovision Song Contest

Ha det gott!

5 kommentarer:

Freja sa...

Hahaha, jag är ju en sann mellonörd. Men jag kollar för att jag tycker det är så kul med glittret och dramat och alla som blir upprörda över att "fel låt vann". De låtar du räknar upp (inklusive Ralf i går) är i princip de ENDA låtar jag faktiskt tyckt om även musikaliskt! Nja, jag var rätt förtjust i The Arks bidrag oxå.... Mello har inget med musik att göra för mig, det är bara förevändningen för att göra hela spektaklet ;-)

Remsan sa...

Jag har alltid gillat mello och nu när barnen tycker det är rolig blir det en mysig stund hela familjen. Barnen älskar dessutom när vi äter plockmat framför något TV-program. Sen har jag väl inte haft någon favorit bland bidragen i år, men jag och ett par väninnor ska gå på finalen och det ska ändå bli kul. Det som är kul med mello är att det allt finns en del att skratta åt och prata om.
Vi brukar göra "smoothie" på frysta bär för barnen gillar att det blir som glass och äter det gärna med sked. Som glass till mellanmål ;-)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Hur kan man glömma Lordi! Underbar låt de bidrog med det året!!

Freja sa...

Glömde ju Road salt med Pain of Salvation, även om jag gärna sett den låten som en maffigt lååång intro till en riktig röjarlåt ;-)

tina sa...

Egna klubbor! Jag blir avis!