onsdag 20 juni 2012

Sommarlov på fritids

Real Life hos Yohanna denna veckan handlar om sommarlov. Jag hade redan förberett ett inlägg på det temat så detta får helt enkelt bli mitt bidrag till Real Life.

Det är inte ofta jag hinner sitta ner och pyssla på mitt jobb. För det mesta handlar det om att hjälpa de elever som pysslar, se till att alla har någon att var med, hålla i någon aktivitet, reda ut konflikter, hålla lite koll på vad alla sysslar med, svara i telefon, prata med föräldrar med mera med mera... Har vi tur hinner vi få i oss en knäckemacka och en kopp kaffe någon gång under eftermiddagen och med ytterligare lite tur kan detta lilla mellanmål intagas sittande mer än några sekunder i taget.

Men på loven är det annorlunda. Då är många barn lediga och tempot på fritids blir lugnare. Vi hinner sitta ner och prata med barnen och delta i deras lekar och aktiviteter. Ett av loven nu på våren var det extra lugnt och jag kunde sitta ner och pärla (dvs göra pärlplattor) med barnen.

Pärlplattan hamnade i köket för att användas till diskmaskinen.

Det kan man kalla kvalitetstid. Att bara få sitta ner och prata utan att det blir tillgjort. Jag pärlar på min pärlplatta precis som några till. En annan sitter och ritar och en tredje bara sitter vid bordet för att få sällskap och prata lite. Ibland glömmer de bort att en fröken sitter vid bordet och så pratar de som om vi alla vore barn. Någon kommer på sig själv, sneglar på mig, ser att jag ler och då vet de att det är okej.

Fröknar kan också småprata, tramsa och skratta. Det är inte alltid de måste vara så där bestämda och upprätthålla ordningen. Visst skulle jag aldrig låta en kränkning gå förbi oemotsagd. Men när det är lite färre barn kan man ha en lite mer avslappnad hållning när det gäller annat. Sådant som kan vara kul men blir för stökigt att göra när det är många barn. Det blir inte lika viktigt att hålla alla tider, det går att lämna rummet ostädat för att kunna fortsätta en lek under hela dagen, det går att hitta på lite bus och små överraskningar...

En "fröken-överraskning" från påsklovet som jag var med och ordnade.

Jag älskar verkligen sommarlovet på fritids!

När det gäller mitt sommarlov i övrigt så finns det bara ett måste: Bada i havet. Annars är jag nöjd med att få slappa, hänga med familj och vänner. Göra lite utflykter eller bara ligga på en filt i trädgården. Att gå på någon festival eller åtminstone en konsert med ett band jag gillar hör också till sommaren. Men som sagt, bara ett enda måste och det är att få bada i havet. Västkusten ska det vara. Allra helst Skrea strand i Falkenberg.

Jag och dottern, Skrea strand, sommaren 2011.

Så minns jag sommarloven från när jag var liten. Mamma var alltid hemma på somrarna så vi gick aldrig på fritids. Jag minns fortfarande hur vi cyklade ner till stranden så fort solen tittade fram. Iklädd baddräkt och kanske ett par shorts och handduken på pakethållaren. Mer behövdes inte. När vi blev lite äldre fick förstås bandspelaren laddad med favoritblandbandet följa med också.

Min strategi för att alla ska vara nöjda och glada är att försöka sova länge på morgnarna och alltid ha mat i magen. Ingen idé att försöka tjafsa med mig när jag är hungrig och trött.

Ha det så gott, nu ska jag försöka styra upp förberedelserna inför midsommarafton!

6 kommentarer:

Yohanna i Las Palmas sa...

Då ligger sammanställningen ute:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/june/sammanstallning-av-real-life-sommarlov.html

Tack så mycket för att du var med och berättade.
Nästa vecka kör vi igen ;)

Hälsningar
Yohanna

Emilia sa...

Skönt med lite lugnare tempo - nu har jag äntligen sommarlov! Och längtar också efter Skrea strand (sitta i klitterna och äta makaronisallad med smält ost fort innan fiskmåsarna kom och tog glömde du nämna....)!

Anna tassar in.. sa...

Mmmm... Det är härligt att varva ned...sommarlov du.. bara namnet är som musik...tänk jag hade oxå sådant sommarlov..mamma var hemma ..cykel badlakan o solen tycktes alltid lysa. Ha det fint njut o dansa..

Ann-Mari sa...

Ofta är det bästa rådet så självklart - någon behöver bara säga det: sova gott och äta gott. Stressen gör vi oss oftast själva, den kommer inte utifrån.
Vad mysigt att läsa om ditt jobb!
glad midsommar
kram
Ann-Mari

Freja sa...

Tror nog att barnen oxå uppskattar att "fröken" kan vara med och pärla! Jag är så imponerad av all personal på förskolor, fritids och skolor, alltid så stabila och lugna, även när det är världens röj, skönt att ni har lite lugnare ibland!

Malin`s Diner sa...

Hej,

Jag bor i Glommen, utanför Falkenberg, och tycker som du att Skrea Strand är det bästa som finns! Är från Falkenberg, men bor nu i Glommen. Flera släktingar på mammas sida har badstuga där, och det hör till att vara där på sommaren. Hoppas få chans till stranddagar där väldigt snart.

Kram Malin