tisdag 26 mars 2013

Våffeldag en dag efter

Vi missade helt våffeldagen igår, så vi hade en egen våffeldag i dag i stället. Förra året upptäckte jag hur god äppelsalladen från min vinterbuffé var till våfflor, så jag gjorde en favorit i repris. Smaskens filibajs om jag får säga det själv. Receptet på våfflorna hittade jag på recepten.se. Äppelsalladen kommer från tidningen Buffé.


Frasvåfflor
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 rågat kryddmått salt
4 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna medan du vispar ihop resten av ingredienserna. Rör sedan ner smöret i smeten. Värm våffeljärnet, smöra det väl, grädda sedan våfflorna och ät dem direkt tillsammans med äppelsallad och kesella, crème fraiche eller yoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker. Eller så använder du kesella vanilj eller färdig vaniljyoghurt.

Den här satsen våffelsmet räckte precis till vår familj på två vuxna och två barn på 4 och 6 år. Är barnen lite äldre rekommenderar jag att göra dubbel sats. Minst.


Äppelsallad
4 svenska äpplen
1 kravmärkt citron
1 msk socker
1 krm salt
2 msk kallpressad rapsolja

Skiva äpplena tunt och strimla dem sedan. Blanda ihop övriga ingredienser och häll över äppelstrimlorna.

Den här äppelsalladen tillsammans med hemgjorda våfflor är något av det godaste jag smakat. I alla fall kändes det så idag när jag åt. Salladen är syrlig, söt och salt på samma gång och så kommer rapsoljan in med sin lite nötiga smak. Tillsammans med vaniljyoghurt på våfflan blev smakupplevelsen komplett. Smörsmaken och frasigheten i våfflan och så vaniljen i den syrliga och lagom sötade yoghurten. Det enda som kunde blivit bättre var att det inte var äkta vanilj i yoghurten (nästa gång får jag göra själv och inte fuska med färdig). Väldigt mättande verkar den där måltiden ha varit också. Nu är det snart tre timmar sedan vi åt och jag är fortfarande mätt.

3 kommentarer:

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

Å så smarrigt! Tycker det är så kul med lite roligare tillbehör men blir oftast att vi bara har sylt och grädde/glass :)

Emilia sa...

Låter som en god kombination! Vi hade vaniljvisp, hordgubbssylt och rosa socker ;)

Freja sa...

Vi tog oxå våffeldag i dag, mumsigt!