tisdag 17 juli 2012

Jordgubbs- och persikopaj med hemgjord vaniljvisp

En av sommarens godaste pajer? Kanske slår den inte riktigt min favoritpaj med jordgubbar och rabarber. Fast den är inte långt ifrån. Inspirationen hämtade jag från Helena Ljunggren och ifrån boken Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg.


Jordgubbs- och persikopaj
(4-6 portioner)
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 dl rå- eller strösocker
1/2 tsk bakpulver

1/2 l jordgubbar
3 mogna persikor
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda mjöl, havregryn, socker och bakpulver i en skål och häll över det smälta smöret. Blanda runt.
Skölj, snoppa av och halvera jordgubbarna. Skala persikorna och dela dem i bitar. Lägg i en skål tillsammans med socker, vaniljsocker och potatismjöl och blanda runt. 
Lägg jordgubbar och persikor i botten av en pajform och smula över pajdegen. 
Grädda i ca 20-30 minuter.
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller hemgjord vaniljvisp.

Enligt mig gör sig denna pajen bäst som varm eller åtminstone ljummen. Jag sparade det som blev över i pajformen i kylen och så tog vi paj på våra tallrikar och värmde i micron dagen efter. Är ni lite fler personer än vi var så går nog pajen nästan åt på väg från ugnen till bordet.


Vaniljvisp (recept hämtat från Remsans bistro)
(4 pers)
2 äggulor
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Blanda äggulor, socker samt vaniljsocker och vispa fluffigt med elvisp. Vispa grädden fluffig i en annan bunke. Rör sedan ihop grädden med äggblandningen så det blir en luftig kräm. Om den blir stående en stund kan den dela sig, men det är bara vispa/röra upp den igen.

Detta recept på vaniljvisp är väldigt enkelt att komma ihåg upptäckte jag. Två av allt till fyra personer innebär att om jag gör till två personer blir det en av allt och gör jag till sex personer blir det tre av allt. Bara man kommer ihåg ingredienserna så borde den gå att slänga ihop utan recept... Mycket, mycket godare än köpt vaniljvisp var den i alla fall.

Bara en av anledningarna att det är härligt med semester: Massor av goda råvaror som mognar och tid till att baka smaskiga saker med dem. Som väl är har jag kommit igång med stavgång en gång i veckan tillsammans med en av grannarna. Samtidigt som jag försöker att hålla igång träningen med gymboll. Men det är svårt att ställa sig och träna inomhus när det regnat i stort sett hela dagen och äntligen klarnar upp lite på kvällen.

Hoppas ni har en fin sommar, vad ni än fyller den med för aktiviteter!

5 kommentarer:

Emilia sa...

Gott med paj - synd bara att jag är den enda hemma som gillar! Testar gärna vaniljvispen framför den jag brukar köpa! jag har förresten börjat träna lite på crosstrainern varje morgon - alltid nåt ;)

Maria i Falkenberg sa...

Ser jättegod ut! Köpte mumsiga jordgubbar idag.

Freja sa...

Jag jobbar fortfarande, men på fredag gör jag sista dagen innan jag har härliga fem veckor ledigt. Då ska jag göra massor av pajer!

Anna sa...

Så gott...ja här gör vi pajer med på löpande band :) den här måste jag prova. Jag var på nostalgikväll igår hos ett par sommarbardomskamrater way back..typ fyrtiofem år är det sedan vi lekte som barn hela sommarlovet långt..så kul det var..jag hade med mig just en paj..det är ju alltid populärt. Intressant med egen visp à la vanilla..

martina sa...

Gott! Tyvärr är jag i samma sits som min svägerska, bara jag som äter paj här hemma. Däremot kommer jag absolut testa att göra vaniljvispen...och pajen också när jag får besök :-)