tisdag 24 juli 2012

Stenugnsbakad semestermacka

Är man som jag, född och uppvuxen vid kusten, är det svårt att hålla sig inne i de småländska skogarna på sommaren. Några turer till havet brukar det bli varje semester.

Foto: LW

En av dessa turerna tog pappa med mig till Solhaga stenugnsbageri utanför Falkenberg. En mycket trevlig utflykt som gjorde mig två fyllda brödpåsar, några härliga chokladmuffins och en degskrapa i plast rikare. Många satt ute i den mysiga trädgården och fikade men vi tog med det vi handlat för att fika tillsammans med övriga familjen inne i stan.

Foto: LW

Muffinsen slank ner i magen ganska omgående. Ojojoj vad goda de var!!! Det halländska lantbrödet fick vänta tills kvällsmat och fick då samsas med en bönsallad. Mycket gott det också!


Enkel bönsallad
ca 3-4 dl kokta bönor av olika sorter, t.ex. kidneybönor och stora vita bönor
150 g fetaost eller Apetina
Färsk basilika och/ eller andra örtkryddor
En halv ask cocktailtomater
Salt, svartpeppar
En skvätt oliv- eller rapsolja
En skvätt vinäger

Skölj bönorna om de är konserverade och låt dem rinna av. Tärna fetaosten. Halvera cocktailtomaterna. Klipp örtkryddorna fint. Blanda ihop allt. Stänk över olja och vinäger och smaka av med salt och peppar. Servera på en skiva surdegsbröd eller som tillbehör till någon middagsmat. Den här bönsalladen går också att gratinera. Häll den då i en ugnsfast form, smula sönder fetaosten lite och blanda runt. Gratinera i 225 grader varm ugn, tills allt är genomvarmt och fetaosten fått lite färg, ca 10-15 minuter.

3 kommentarer:

Freja sa...

Stenungsbakatbröd är så gott!

Maria i Falkenberg sa...

Dina surdegsbröd är mycker goda!

Emilia sa...

Låter som en mysig utflykt - hoppas att resten av veckan också varit bra!