fredag 20 juli 2012

Semifreddo med jordgubbar

Någon som lyckats lista ut att jag är svag för jordgubbar, choklad och hemgjord glass?

Här kommer ännu ett recept på det temat och jag håller mig till mina säkra kort. Receptet kommer från Remsan med någon enstaka förändring. Detta är en semifreddo som betyder halvfryst på italienska. En beskrivning av den här sortens glass hittade jag på receptfavoriter.se.


Semifreddo smaksatt med jordgubbssås
(8-10 personer)
4 ägg, separerade
3 msk + 3 msk strösocker
1/2 vaniljstång, fröna
2 dl vispgrädde
3 dl Turkisk youghurt 12%

Jordgubbssås:
1/2 liter jordgubbar, i små bitar
0,75 dl strösocker
2 msk vatten

Gör jordgubbssåsen först. Lägg jordgubbsbitar, socker och vatten i en kastrull. Låt såsen småkoka tills de är alldeles mosiga och det har fått en såsig konsistens. Låt svalna, t.ex. på en tallrik och ställ sedan kallt.
Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till hårt skum (börja med vitorna eftersom de inte blir fluffiga om visparna inte är rena). Vispa gulorna med resten av sockret och vaniljfröna tills de är bleka och pösiga. Vispa grädden fluffig och vänd ihop den med yoghurten. Blanda sedan försiktigt ihop den med äggviteskumet. Häll glassmeten i en form som tål frysen. Häll i den kalla jordgubbssåsen och rör om lite slarvigt.

Jordgubbssåsen svalnar snabbt på tallriken.

Servera exempelvis med färska jordgubbar, maränger, hemgjord chokladsås och chokladmynta.
 


När glassen serveras ska den vara mjuk i mitten. Jag fryste min i fyra timmar men då var den fortfarande helt rinnande i mitten. Det bästa är nog att prova sig fram eftersom antalet timmar i frysen beror på vilken form du använder och vilken temperatur det är i frysen. Jag använde en avlång formbrödsform men hade jag använt en rund lite större form i stället hade det nog gått fortare. Det som blev över åt vi upp dagen efter. Då tog jag bara fram den en stund före servering och gjorde kulor med glasskopa när den börjat mjukna lite.

Receptet på chokladsåsen kommer också från Remsan. Tack än en gång för all härlig glassinspiration!

Enkel chokladsås
(6-8 personer)
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vatten
½ krm salt

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka i ungefär 10 minuter tills såsen tjocknat. Jag serverade min ljummen. Som varm är den ganska rinnig men när den stått i kylskåpet och blivit kall är den betydligt tjockare.

Här regnar det just nu men jag tänker njuta ändå för idag har vi plockat in ungefär två liter jordgubbar från trädgården, jag har precis tränat en timme med gymbollen (så jag tänker unna mig något smaskigt kvällsfika) och jag har fortfarande SEMESTER!

Hoppas ni har en fin kväll med regn eller utan!

3 kommentarer:

Remsan sa...

Åh, det är så härligt när någon kikar in och blir inspirerad! :-)

Freja sa...

Låter fantastiskt gott, men med +13 grader är det mer varm choklad jag längtar efter än glass... Men nu SKA värmen komma, för nu har jag semester!

Emilia sa...

Mm så gott - glass är ju aldrig fel och kan ju aldrig ätas för lite av (P till mig: "Men åt du inte glass innan idag?)!
Tack för senast och hoppas att vädret blir bättre för er ;)