söndag 29 juli 2012

Husvagnslyx

En av alla dessa turer till kusten vi gör varje sommar brukar vi ta med oss husvagnen och stanna någon vecka. Då kan det vara bra att ha lite mat förberedd som är lätt att värma och göra i ordning på husvagnskökets två gasolplattor. Förr hade vi alltid med oss en laddning med korv stroganoff och en med köttfärssås. Sedan äter vi en del ute också och grillar såklart. Fast i år har vi fått tänka om lite eftersom vi numer för det mesta äter vegetariskt.


Quornfärssås
(8-10 portioner)
600 g quornfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
400-500 g krossade tomater
400-500 g passerade tomater
1 dl tomatpuré (eller 1 msk tomatpuré + resten ketchup)
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
1/2 - 1 msk flytande honung
2 st vegetabilisk fond du chef eller grönsaksbuljong
1 msk pizzakrydda (eller torkad oregano, basilika och timjan)
1 tsk torkad dragon
Chilipulver
Cayennepeppar
Svartpeppar 
Örtsalt
Smör och/ eller rapsolja att steka i
Ev. färsk basilika till servering

Finhacka löken, pressa vitlöken och fräs i smör och rapsolja tillsammans med chilipulver, cayennepeppar och tomatpurén. Riv ner morötterna (fint) i fräset. Tillsätt krossade och passerade tomater, soja, vinäger, honung, ketchup om du använder det, buljong, torkade örtkryddor, salt och svartpeppar. Koka upp. Tillsätt quornfärs, koka upp igen och låt puttra en stund, gärna länge. Smaka av med kryddor, salt och peppar före servering.
Servera med pasta, grönsaker och kanske några färska basilikablad.

Quornfärssåsen var god när den var nygjord men ännu godare när vi värmde den och åt av den i solen utanför husvagnen. Jag tror att kryddorna mår bra av att stå och gotta till sig tillsammans men det kan också ha varit miljön som vi åt den i som bidrog till den goda smaken. Ni får väl prova själva!
Precis som jag brukade göra med köttfärssåsen, fryser jag in den här såsen i små portioner för att ha till matlådor framöver.

Nu är det gott mos igen på torggrillen i Falkenberg
Vi kom faktiskt tillbaks från vår husvagnssemester idag så jag är lite seg i huvudet om jag ska vara ärlig. Men vi har haft en väldigt bra vecka med mycket solsken. Vi har träffat gamla goa kompisar och släktingar och hittat på lite olika aktiviteter. Jag skulle nästan kunnat tänka mig att stanna några dagar till. En vecka är inte så lång tid när man vill försöka pricka in att träffa så många som möjligt, göra så mycket kul som möjligt och samtidigt koppla av och bara vara.

Nu är det nog snart dags för en tur till sängen, via duschen.

God natt!

7 kommentarer:

Emilia sa...

Maten vi fick smakade också väldigt bra, testade egen sås hemma fast med krydda istället för basilika. Moset hann vi inte med så nu får jag ha cravings ett år till!

Maria i Falkenberg sa...

Ja, det var gött mos!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Tack! Ja det är skönt att få det gjort. Insåg när jag var klar att jag ju har ett litet förråd till med en massa saker som borde rensas.
Tak för du röstade på Milla!!

Anna tassar in.. sa...

Ja himmel vad gott mat smakar när man är ute på turné ...,det är som om smakerna lyfts i det fria. Jepp en semestervecka går med en rasande fart om man trivs o har det gott. Att hinna med oväntade besök är ju så kul..vi gjorde ett par sådana här helt nyligen. Plingade bara på dörren och stod där..oj vilken glädje o kaffe fanns för vårt oväntade besök..precis som i reklamen. :) njut nu på jobbet är det helt makalöst lugnt..typ en handfull barn bara ...

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Har ni varit i Falkenberg hela tiden, eller har ni snurrat runt lite? :)

Sv. Då vet jag var jag kan finna sten! :)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Sv: Ja, ni har ju lite längre till Danmark nu!

Freja sa...

Vi försöker oxå äta mer vegetariskt och har börjat med quorn, så jag tar gärna del av dit recept!