söndag 1 januari 2012

Nyårsmaten 1 - Italienskt lantbröd på surdeg

Hej och välkomna till 2012. Hoppas ni hade ett trevligt nyårsfirande igår. Själv höll jag mig med nöd och näppe vaken till tolvslaget. Annars blev dagen en mysig familjedag för vår del. Inte så mycket tjo och tjim men firade, det gjorde vi.

Matnörd som jag är, hade jag knåpat ihop en nyårsmeny med smaker från Italien. Till skillnad från förra årets nyårsmat (som också var Italien-inspirerad) var denna menyn vegetarisk.

Jag började med att baka ett italienskt lantbröd som jag tänkte vi kunde ha till förrätten. Eftersom jag lyckats hålla min surdeg vid liv i kylen men inte bakat på den på länge, provade jag att baka det här brödet utan jäst och enbart på surdeg. Receptet hittade jag på tasteline men jag gjorde lite annorlunda. Brödet tar ungefär sex till sju timmar att baka + att man ska ha tagit fram och matat surdegsgrunden kvällen före.


Italienskt lantbröd på vetesurdeg
(1 stort bröd eller två små)

Dag 1: 
På kvällen
Ta fram surdegsgrunden från kylen och mata den så den blir pigg och bubblig till morgonen.

Dag 2: 
På morgonen
75 g surdeg
6 dl ljummet vatten
3 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl special

Blanda ihop ingredienserna och låt vila i övertäckt bunke i ca 2 timmar (eller mer).

Två timmar senare
4 tsk salt
1 dl olivolja
1 äggvita
ca 4 dl vetemjöl special

Tillsätt salt, olivolja, äggvita och lite mjöl i taget tills det känns lagom. Arbeta degen en stund med händerna i bunken (eller i hushållsassistent). Låt jäsa övertäckt i ytterligare ca 2 timmar (eller mer). Buffa gärna ner degen eller vik ihop den en eller ett par gånger under tiden.

Ytterligare två timmar senare
 Forma degen till en stor eller två mindre limpor. Låt dem jäsa på plåt. Lägg gärna tidningsrullar vid sidorna av limpan och/ eller emellan limporna om du gjort två. Låt jäsa på plåten på varm plats ca en och en halv timme. 

Ytterligare en och en halv timme senare
Sätt på ugnen i god tid före. 250 grader ska det vara. Tryck med fingertoppen försiktigt i limpan och se ifall gropen efter fingret slätas ut igen. Skåra med en vass kniv, pensla med vatten och sätt in i ugnen i ungefär 40 minuter. (Jag gjorde ett stort bröd och tog ut det efter 30 minuter. Då var det fortfarande lite degigt i mitten)

Förutom att det var lite degigt smakade brödet väldigt bra. Det blev mycket bättre än det jag bakade förra året. Jag hade tänkt att göra brushetta på det men barnen var hungriga och jag grejade med den andra maten så det blev en liten annan variant. Mycket uppskattad den också.





...om man inte stoppar för mycket i munnen åt gången förstås.

För den som blev sugen på brushetta kommer några recept här:

Med tomat och basilika (min favorit)
Med mild curryröra och kikärtor
Med guacamole och kräftstjärtar

Nu önskar jag en riktigt god fortsättning på det nya året!

Mer om nyårsmaten kommer framöver.

5 kommentarer:

Remsan sa...

Gott Nytt År!

Barnens Hjältar sa...

Ja jag blev absolut sugen .-)
Tänkte baka ikväll men kom på att jag glömde be gubben köpa jäst.
Gott nytt år till er med. Intressant det där med empati. Jag uppfattar det som att du har lätt att sätta dig in i andra människors känslor?
Fast det kanske handlar om att du har FÖR lätt för det :-)

Love! From a nerd sa...

Vilken härlig blogg! Kram! :)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det ser gott ut :)

Vi valde en något enklare nyårsmat: Grillskivor och potatisgratäng! :P

Mårtenssons kök sa...

Japp, alla sätt är bra utom de dåliga, ibland får man snabbt tänka om:)

En god fortsättning på det nya året till dej!