Jag tänkte att jag får väl försöka se något positivt i det hela, så jag plockade in en liter späda kirskålsblad och gjorde en kirskålspaj. Ja, några nässlor fick åka med också.
Receptet hittade jag i Mormors skafferi och farmors apotek av Ann-Evy Karlsson men jag har ändrat lite i det. Mycket gott blev det i alla fall, så jag rekommenderar alla som har kirskål i trädgården att prova.
Kirskålspaj
(ca 4 port)
100 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
ev. lite kallt vatten max 1 msk
1 liter kirskål (och eventuellt nässlor)
1-2 dl mjölk eller grädde
2-3 dl riven ost t.ex. cheddar
3 ägg
örtsalt, svartpeppar
Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen medan du gör det andra. Plocka kirskålen. Vispa ihop mjölk, ost, ägg, salt och peppar. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 5-10 minuter (225oC). Skölj kirskålsbladen och förväll dem i någon minut. Hacka dem och lägg i det förgräddade pajskalet. Häll äggblandningen över bladen och in i ugnen igen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med en god sallad och kanske något gott knäckebröd eller surdegsbröd.
Våra barn ville inte smaka. De var nog skeptiska till det gröna i pajen. Vi vuxna däremot blev inte särskilt ledsna över att får varsin matlåda över till en annan dag.
I går gjorde jag en favorit i repris från förra helgen: Sjukt gott vetesurdegsbröd med lite råg. Nu hade jag förberett lite mer surdegsgrund så jag kunde göra två stora fina bröd. Jag tror faktiskt det blev ännu godare denna gången!
Idag tänkte jag försöka mig på att baka pitabröd med surdeg. Vi ska nämligen äta svensk falafel i kväll.
Vad ska ni göra idag?
4 kommentarer:
kirskål vad är det?
Här finns en hel del ogräs om du vill ha! :P
Sv: Ja, fast jag lägger hellre pengar på detta, för huset är fortfarande omålat när jag återvänder :P
Jag är med och tävlar, så du får gärna rösta på mig :)
Sv: Ja, gör jättegärna det - och tänk på att man får rösta en gång/dygn! ;)
Vad duktig du är som bakar en massa.Jag har inte bakat något bröd på länge, så nu har jag två degar som ska stå tills imorgon.Kram.
Pajen låter verkligen spännande! Kul att använda kirskål.
Tack så jättemycket för påhejandet.
Skicka en kommentar