söndag 3 november 2013

Älgmiddag

Ungefär två gånger om året äter jag älgkött och häromdagen var en av de gångerna. Resten av året äter jag bara fisk, skaldjur och i övrigt vegetariskt. Läs mer om hur mitt delvis vegetariska liv började här: http://www.ansibecki.blogspot.se/2011/08/snart-ar-det-september.html

Älgköttet får vi av de som jagar på vår mark. Det mesta mal vi till färs nu för tiden men är det någon stor och fin bit sparar vi den. För många år sedan, innan jag och min gubbe var ihop, var det inte jag utan en av våra kompisar som skapade traditionen att laga älgmiddag av årets smakbitar och bjuda kompisarna på.


I år tog jag upp den traditionen igen och bjöd hem honom och en till som brukade vara med på älgmiddagarna när det begav sig. Fast nu var det jag som stod för tillagningen. Inspirationen hämtade jag ifrån de här två recepten: http://www.receptfavoriter.se/recept/aelgstek-i-roedvinsmarinad.html och http://www.recept.nu/per-morberg/varmratter/vilt/per-morbergs-algstek/

Detta recept passar till en älgstek på ca 1-1,5 kg eller två mindre på 500-750 g.


Rödvinsmarinerad älgstek
 6-8 portioner

Marinad
4 dl rödvin
1 gul lök
1 morot
En bit rotselleri ca 70 g
1/2 purjolök
1/2 dl matolja, t.ex. rapsolja
3 lagerblad
1 vitlöksklyfta
8 krossade vitpepparkorn
5 krossade enbär
1/2 dl soja
1/2 dl torkade trattkantareller

Klyfta löken, skiva moroten, tärna rotsellerin, strimla purjolöken, finhacka vitlöken. Blanda allt till marinaden och häll det i en fryspåse tillsammans med älgsteken. Lägg påsen i ytterligare en påse, knyt igen och lägg i en skål i kylen. Låt marinera i ett dygn eller mer. Vänd på den då och då.


Till stekningen
Steken
Grönsakerna från marinaden
Salt
Vitpeppar
Smör
Marinaden

Plocka upp steken ur marinaden. Låt den rinna av lite tillsammans med grönsakerna i en sil eller liknande. Spara marinaden! Salta och peppra steken. Stek den i smör i en stekgryta så den får fin färg runt om. Lägg i grönsakerna från marinaden så de får steka med en stund. Häll sedan över marinaden och fonden, låt koka upp och sänk värmen. Låt stå och småputtra med locket på glänt i 1-2 timmar. Vänd den några gånger under tiden och ös ofta. Späd med vatten om nivån sjunker för mycket. Testa med provsticka om den är färdig eller använd stektermometer. Vid 74 grader ska den vara genomstekt. Sedan får den vila invirad i aluminiumfolie i ca 15 minuter tills den ska skäras upp.


Till såsen
ca 5 dl silat stekspad
ca 1,5 dl vispgrädde
ca 1 msk maizena
ev en skvätt vatten (t.ex. kokvatten från morot eller ärtor) eller mjölk
flytande honung
ev salt och peppar

Sila ner stekspadet i en kastrull. Blanda runt lite med en träslev i silen, så att så mycket som möjligt kommer med. Låt koka upp och tillsätt grädden. Rör ut maizenan i lite kallt vatten och häll i under omrörning. Låt koka någon minut. Späd med vatten eller mjölk om såsen blir tjock. Smaka av med honung och ev salt och peppar.

Servera älgsteken i tunna skivor tillsammans med mycket sås, kokta ärtor och morötter, pressgurka, syltlök och en krämig potatis- och jordärtskocksgratäng. Gelé passar säkert utmärkt till också men det är inget jag sysslar med. Recept på gratängen kommer i ett senare inlägg.

Fler recept med vilt som jag testat:

Ha det gott!

2 kommentarer:

Emilia sa...

Ser ut att ha varit en härlig middag - ser fram emot gratängreceptet!

Freja sa...

Vi har infört minst en vegetarisk dag i veckan, och annars blir det fisk, kyckling och kött. Det mesta av köttet vi äter är älg, så jag har inga särskilda recept för älgkött, jag lagar grytor, köttfärssås, tacos, ja allt med älg, det funkar bra.