Solrosfrikadeller - ett vegetariskt alternativ
till julköttbullarna
(ca 80 st)
200 g finmixade solrosfrön
3 dl finriven ost (jag tog en vegetarisk vällagrad Edamer)
3 dl ströbröd
1/2 gul lök, riven (detta uteslöt jag)
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk malen kryddpeppar
Andra kryddor efter tycke och smak:
t.ex knorr kycklingkrydda, cayennepeppar, fem peppar, chilipulver, garam masala, gurkmeja (jag tog en nypa vardera från alla dessa kryddor)
6 ägg
1/2 dl vispgrädde (eller vatten)
1 liter buljong (av tärning, pulver eller fond)
Smör eller olja att steka i
Blanda ingredienserna till frikadellerna, tillsätt mer grädde eller vatten ifall smeten känns för torr. Forma små bollar. Ta en rågad tesked per boll, då de sväller när de kokas. Med lite matolja på händerna går det lätt att rulla. Lägg bollarna på en bricka eller skärbräda.
Koka upp buljongen och låt bollarna småkoka i den i 6-7 minuter. Ta upp
med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3
minuter.
Julfrikadeller på löpande band |
7 kommentarer:
Underbart kreativt..jag känner att vi har samma passion att alltid prova och trixa med recept.Ditt julbord blir säkert gott och intressant..Man har det liksom i ryggraden..lusten att leka i köket..ja jag har fullt upp här med Västerbottenpaj och julkakebak..samt..en Jansson till lilla farmor jepp det är vad som just nu tillverkas tillsammans med en liten varm o go soppa till kvällen..allt på en o samma gång..men du vet om man har julmusik från Spotify på..ja då leker livet ..
Verkar gott , vilken buljong använde du?
Vilket spännande recept! Vi försöker äta mer vegetariskt, men jag vet inte om jag vågar mig på de här. Inte för det vegetariska utan för att jag inte klarar av att få till vanliga köttbullar, jag kanske måste lära mig det först... Mina håller inte ihop, blir verkligen inte runda och är mer grå än fint bruna...
Du är verkligen ambitiös! Beundrar dig! Jag hoppas du får en fin helg!
Hej!
Det skulle vara roligt som gäst att bli bjuden till ditt julbord.
Du verkar ha så mycket spännande mat.
Kram Anette
Mandelfrikadellerna gillar jag skarpt, kan tänka mig att även dom här är mycket goda!
Så spännande att man kan göra "kött"bullar på annat sätt.
Skicka en kommentar