Lussekatter
(ca 60-90 st, beroende på storlek)
300 g smör
4 dl (2 burkar) kesella
1 l mjölk
2 pkt saffran á 0,5 g
100 g ( 2 pkt) jäst
3-4 dl socker
1 tsk salt
26-28 dl vetemjöl special eller dinkelsikt
Russin
Eventuellt ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervärme. Smula i jästen i en bunke, eller hushållsassistent, och slå över degvätskan.
Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit och rör i tillsammans med kesella, socker och salt. Arbeta därefter in bara så mycket mjöl att degen nästan är hanterbar. Den får gärna vara lite kladdig. Jäs ca 40 minuter.
Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit och rör i tillsammans med kesella, socker och salt. Arbeta därefter in bara så mycket mjöl att degen nästan är hanterbar. Den får gärna vara lite kladdig. Jäs ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225-250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med så lite mjöl som möjligt. Eller kör några varv med assistenten. Rulla och forma små eller stora lussekatter. Ta hellre mjöl på händerna än att blanda i för mycket mjöl i degen. Pilla i russin och låt jäsa på plåt ca 30 minuter.
Pensla eventuellt med uppvispat ägg (jag brukar inte göra det) och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 5-10 minuter.
Låt svalna på galler. Spara de du ska äta samma dag och frys in resten.
Låt svalna på galler. Spara de du ska äta samma dag och frys in resten.
I år såg jag till att ha alla ingredienser hemma innan jag satte igång med baket. De blev jättegoda, till skillnad från förra året då jag plockade ihop av vad som fanns hemma för att försöka ersätta det som saknades.
Hoppas ni haft en fin helg och får en fin vecka!
5 kommentarer:
Vilka härliga katter ;) Tack för fint firande igår!
Vilken fin lussebulle :-)
Kreativa ungar !
Vilken mysig blogg jag hamnade på. Tack för titten!
Vad gott det ser ut! Har inte hunnit baka några lussekatter i år men känner att det är dags nu när jag ser dina bilder...
Hoppas du får en fin kväll!
Hahaha.. Skrämmande lussekatter..
Skicka en kommentar