måndag 26 november 2012

Choklad- och blåbärsgrottor

Min dotter älskar hallongrottor. Därför bakar vi det ganska ofta. Sist vi bakade föreslog jag att vi skulle använda blåbärssylt i stället. Det tyckte hon inte alls var en bra idé. Men när hon tröttnade på att hjälpa till fifflade jag lite med hälften av kakorna. Originalreceptet kommer från Klassiska kakor på nytt vis av Mia Öhrn.


Choklad- och blåbärsgrottor
40-50 st
4 dl (240 g) vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3-4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
ca 1/2 dl blåbärssylt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna och nyp snabbt ihop till en smidig deg. Rulla små kulor och lägg i småbrödsformar på en plåt. Gör en grop i varje kaka och lägg i en klick sylt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter. Låt svalna.

Vill du göra som jag och bara lägga kakao i hälften av smeten så halverar du mängden kakao. I kakorna som jag använt båda degarna rullade jag först två korvar, en i varje färg, och lade ihop dem innan jag rullade ihop till kulor.

Chokladgrottorna blev lite torrare än de vanliga syltkakorna men de smakade väldigt gott. Lite som schackrutor faktiskt. Gubben gillade de här bättre än vanliga hallongrottor.

5 kommentarer:

Ann-Mari sa...

Låter gott. Hallongrottor är ju en klassiker, vet inte varför det är så otroligt länge sedan vi bakade dem...
Kram
Ann-Mari

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det där är precis vad jag hade behövt nu! :)

Emilia sa...

Så gott - både hallongrottor och schackrutevarianten!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Sv: Ja, man måste försöka hålla igång flödet så länge det går! :)

Freja sa...

Låter smaskigt! Men jag skulle nog tagit hallon i de med choklad, för hallon och choklad är överjordiskt gott tillsammans tycker jag!