Choklad- och blåbärsgrottor
40-50 st
4 dl (240 g) vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3-4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
ca 1/2 dl blåbärssylt
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna och nyp snabbt ihop till en smidig deg. Rulla små kulor och lägg i småbrödsformar på en plåt. Gör en grop i varje kaka och lägg i en klick sylt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter. Låt svalna.
Vill du göra som jag och bara lägga kakao i hälften av smeten så halverar du mängden kakao. I kakorna som jag använt båda degarna rullade jag först två korvar, en i varje färg, och lade ihop dem innan jag rullade ihop till kulor.
Chokladgrottorna blev lite torrare än de vanliga syltkakorna men de smakade väldigt gott. Lite som schackrutor faktiskt. Gubben gillade de här bättre än vanliga hallongrottor.
5 kommentarer:
Låter gott. Hallongrottor är ju en klassiker, vet inte varför det är så otroligt länge sedan vi bakade dem...
Kram
Ann-Mari
Det där är precis vad jag hade behövt nu! :)
Så gott - både hallongrottor och schackrutevarianten!
Sv: Ja, man måste försöka hålla igång flödet så länge det går! :)
Låter smaskigt! Men jag skulle nog tagit hallon i de med choklad, för hallon och choklad är överjordiskt gott tillsammans tycker jag!
Skicka en kommentar