tisdag 11 september 2012

Utflyktspiroger

Det är inte så ofta som jag ställer mig och gör mat efter jobbet nu för tiden. De flesta dagarna kommer jag hem ca 0 minuter före kvällsmat. Den dagen jag kommer hem med en timmes marginal ägnar jag hellre åt att umgås med mina barn eller "slappa", än att stressa ihop något i köket som barnen med största sannolikhet ändå inte äter.

I jämförelse med korv och makaroner eller färdigköttbullar och liknande, tror jag faktiskt att macka, pålägg, grönsaker, fil, müsli och frukt är minst lika om inte mer näringsrikt.

Men vissa dagar slår inspirationen till. När jag fick veta att vi skulle på utflykt med jobbet och behövde ha med matsäck blev jag sugen på piroger. Internet och vad som fanns hemma fick bestämma vad det blev för sort. Receptet till själva degen hittade jag här.


Piroger med fetaost och soltorkade tomater 
(12 st.)

Degen
3 dl ljummet vatten
50 g jäst (ett paket)
ev. 1 msk surdeg
1 tsk socker
2 msk olja
6 dl vetemjöl + lite till utbakningen
Oregano, basilika eller annan örtkrydda, finklippt
2 tsk salt

Fyllningen
200 g fetaost, smulad
10 soltorkade tomater, finhackade
125 g kidneybönor, kokta
2 dl naturell yoghurt t.ex. turkyoghurt
färska örtkryddor t.ex. oregano och basilika, finklippta
en skvätt olivolja
salt, peppar

Till gratinering:
Ett uppvispat ägg
Sesamfrö

Smula jästen i vattnet. Tillsätt socker, olja, örtkrydda och surdeg om du har. Blanda i mjölet, låt vila 5 minuter, tillsätt saltet och knåda ihop degen i bunken. Låt jäsa till dubbel storlek (ungefär 45 min). 

Blanda under tiden ihop fyllningen.
Ta upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut och vik ihop den några gånger. Dela den sedan i 12 delar och platta ut eller kavla dem till rundlar. Använd mycket mjöl så blir det lättare.
Lägg en rejält rågad matsked (dvs en tolftedel av fyllningen) på varje rundel. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en mjölad gaffel.
Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Gratinera i 200 grader varm ugn i ungefär 20 minuter.

De här pirogerna var goda både varma och kalla. Allra bäst är de nog lite mitt emellan. Även gubben gillade dem. Barnen åt A-fil...

Jag vet inte om surdegen gjorde något till smaken men jag gillade verkligen den här pirogdegen. Nu har jag köpt quornfärs för att prova dem med en annan fyllning. Det var så längesen jag åt piroger och det var så gott att jag vill göra det snart igen.

Men inte idag. Har varit på jobbet i elva timmar idag och är inte sugen på något mer än att möjligtvis äta något som någon annan lagat innan jag däckar i soffan. Eller jag kanske ska ta sängen direkt idag...

God natt!

7 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag håller med dig - näringsmässigt är det minst lika bra :)

Emilia sa...

Lät verkligen gott, men vem mer i familjen än mig skulle gilla och äta ;) Men när innehållet i frysen smalnat en aning tänker jag återkomma till detta inlägg ;)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Sv: Ja, man får försöka se det hela från den ljusa sidan :)

madelein - sexbarnsmamma sa...

Det ser vansinnigt goda ut!!

Maria i Falkenberg sa...

Jag minns när vi 1991 på vår bröllopsdag åkte till Öland och jag för ovanlighetens skull tänkte göra något annat än köttbullsmackor och stod och lagade till finfina köttfärspiroger som varken du eller Emilia gillade;)

Freja sa...

Ohh, piroger gillar jag! Tack för recept, jag har haft svårt att hitta nått bra recept.

Ann-Mari sa...

Ser läckra ut. Jag tycker så mycket om när en av våra vänner, som tidigare var vegetarian, bjuder oss på mat - även om jag äter kött -tycker jag om den sortens mat, men kommer mig inte för att göra det själv.
Borde verkligen prova .-)