Jag tror aldrig jag gjort en paj med lock någon gång. Inte vad jag kan
minnas i alla fall. Det är bara i tecknade serier och liknande sådana
där pajer förekommer frekvent. Därför blev jag lite sugen när jag såg
det här receptet. Även dottern tyckte att den såg god ut på bilden och
ville gärna att jag skulle göra just den. Receptet kommer ifrån Skånemejerier.
Krämig äppelpaj på farmor ankas vis
2 pkt färdig pajdeg eller smördeg
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl Matlagningsgrädde
2 dl Mjölk
drygt 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 äpplen, t.ex. Alice
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl russin
70 g hackad mandel
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl Matlagningsgrädde
2 dl Mjölk
drygt 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 äpplen, t.ex. Alice
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl russin
70 g hackad mandel
Vispa ägg och socker. Blanda grädde och mjölk och vispa ner
mjölet i blandningen. Vispa ihop alltsammans och koka upp under ständig
vispning tills det fått ett rejält uppkok. Tillsätt vaniljsockret och låt
svalna.
Skala och skär äpplena i klyftor och krydda med kanel. Vänd ihop krämen med äpplen, russin och mandel.
Fodra en form med degen och nagga den med en gaffel. Grädda i ugn, 200° ca 10-15 minuter. Fyll med äppelkrämen. Täck med deglock som jackats med en knivspets i parallella rader så att det bildas ett tunt rutnät i degen då man sträcker den lite. Nyp fast deglocket längs kanterna. Pensla med vispat ägg och grädda pajen 45-50 minuter i ugn, 175°, till gyllene färg.
Servera pajen fortfarande ljummen med kall vaniljsås eller glass till.
Skala och skär äpplena i klyftor och krydda med kanel. Vänd ihop krämen med äpplen, russin och mandel.
Fodra en form med degen och nagga den med en gaffel. Grädda i ugn, 200° ca 10-15 minuter. Fyll med äppelkrämen. Täck med deglock som jackats med en knivspets i parallella rader så att det bildas ett tunt rutnät i degen då man sträcker den lite. Nyp fast deglocket längs kanterna. Pensla med vispat ägg och grädda pajen 45-50 minuter i ugn, 175°, till gyllene färg.
Servera pajen fortfarande ljummen med kall vaniljsås eller glass till.
Jag uteslöt russin och mandel på barnens begäran. Sedan åt de inte av pajen ändå. Den var tydligen för kladdig. Jag däremot, som gillar kladd, åt min egen och båda barnens bitar. Sedan orkade jag inte äta något mer den dagen. Det som blev över tog jag med till jobbet. Där åt de också med god aptit.
Så värst snygg blev den kanske inte men smaken var det inget fel på.
Så värst snygg blev den kanske inte men smaken var det inget fel på.
3 kommentarer:
Den låter verkligen smaskig och jag skulle nog gilla den med russin och mandel oxå!
Låter gott - gillar också "kladd" ;)
Jag blir ju bara så sugen på allt när jag knallar runt hos dig..mums..
Skicka en kommentar