Amerikansk rabarberpaj
(12 ganska så generöst tilltagna bitar)
Fyllning:
250 g rabarber i bitar
1 dl vetemjöl
3 dl socker
4 ägg
Knäcktopp:
4 dl vetemjöl
2,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
200 g smält smör
Vispa ihop mjöl, socker och ägg till fyllningen och rör i rabarberbitarna. Häll smeten i smord eller barkplåtspappersklädd långpanna. Rör ihop knäcktoppen och smula den över smeten i långpannan. Grädda i 200 grader varm ugn i ungefär en halvtimme. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
När jag gjort pajen fanns det fortfarande lite rabarber kvar, så jag slängde ihop en dubbel sats med världens kanske godaste muffins. Det fanns ingen mandel hemma men jag använde en skvätt naturella cashewnötter från botten av en påse och drygade ut med solrosfrön. Jag tror knappt jag kände någon skillnad mot hur de brukar smaka. Ljuvligt även denna gången! Klicka på bilden för att komma till receptet.
Tyvärr har alla mina örtkryddor i köksfönstret drabbats av någon slags sjukdom. Någon form av svamp tror jag att det är. Bladen får massor av små grå prickar, sedan blir de gula och trillar av. Därför fick jag säga ett sista adjö till chokladmyntan i och med de här muffinsen. Kommer det upp några nya kvistar kommer de nog att vara dåliga innan bladen går att använda.
Många adjö på samma dag blev det. Samtidigt känns det ganska skönt att det är höst nu. Varje årstid har sin egen charm.
5 kommentarer:
Jag har yttepytte lite rabarber kvar, ska skörda det NU innan frosten tar dem. Tack för nytt rabarberrecept!
Min rabarber är slut sedan lång tid, men min plator är så små. Så synd. Rabarberkakan med knäckigt täcke låter grym.
Fina bakverk! Jag undrar om örtkryddorna överlever vintern utomhus?
Ser verkligen jättegott ut - både paj och muffins! Tråkigt med chokladmyntan!
Vad smarrigt =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)
Skicka en kommentar