Sen var det ingen nackdel att det blev en trevlig pratstund över en kopp kaffe eller två. Reportaget kom med i tidningen igår och jag möttes av många glada tillrop på jobbet. Vi har ju inte själva den tidningen men i stort sett alla jobbarkompisar har den, så jag fick med mig ett urklipp hem.
Muffinsen jag bjöd på var en variation på rödbetstårtan jag firade bloggens ettårsdag med. Det är ett gammalt recept på morotskaka från början. Jag provade att spritsa på glasyren och resultatet blev kanske ungefär nästan godkänt. Sonen tyckte i alla fall det blev fint och kom med förslaget att vi kunde kalla dem för rosmuffins. Här kommer receptet:
Rosmuffins
(ca 30 st)
2 1/2 dl rapsolja
3 dl strösocker
4 dl fint rivna rödbetor
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 krm muskot
1 tsk kanel
1/2 dl solrosfrön
Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna rödbetorna och sedan äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka solrosfröna grovt och tillsätt dem sist.
Fyll muffinsformar till drygt hälften med smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15 min.
Färskostglasyr
(räcker till knappt hälften av muffinsen)
200 g färskost
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Några droppar pressad citron
1 msk fint rivna rödbetor
Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan ihop alla ingredienser utom rödbetorna. Krama ur de rivna rödbetorna och färga glasyren rosa med saften. Bred eller spritsa på muffinsen när de svalnat. Lägg de urkramade rödbetorna på ett hushållspapper och toppa med dem, eller med något annat strössel. Eller låt bli.
3 dl strösocker
4 dl fint rivna rödbetor
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 krm muskot
1 tsk kanel
1/2 dl solrosfrön
Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna rödbetorna och sedan äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka solrosfröna grovt och tillsätt dem sist.
Fyll muffinsformar till drygt hälften med smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15 min.
Färskostglasyr
(räcker till knappt hälften av muffinsen)
200 g färskost
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Några droppar pressad citron
1 msk fint rivna rödbetor
Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan ihop alla ingredienser utom rödbetorna. Krama ur de rivna rödbetorna och färga glasyren rosa med saften. Bred eller spritsa på muffinsen när de svalnat. Lägg de urkramade rödbetorna på ett hushållspapper och toppa med dem, eller med något annat strössel. Eller låt bli.
Jag bara älskar färgen på smeten.
Ska man tänka miljövänligt när man lagar mat och bakar är både morötter
och rödbetor perfekta råvaror den här årstiden. De odlas i Sverige, kan
lagras hyfsat energisnålt hela vintern och är dessutom fullproppade med
vitaminer och mineraler. Ägg och mjöl köper jag alltid ekologiskt om det
finns att tillgå i affären och denna gången hittade jag även ekologiska
rödbetor. Jag förstår att alla kanske inte har råd att köpa allt
ekologiskt men prova med att byta ut ägg och mjöl och se vilket resultat
det ger för bakningen!
6 kommentarer:
Åh vad roligt!! Grattis till det. I Göteborg finns så extremt många bloggare så det skall mycket till för att man skall få sådan uppmärksamhet ;)
Visst är det bra med hjälpmedel!
Verkligen superkul ;)
Så roligt!! Grattis!
WOW men fy vad kul!!!!!!
Vad roligt! Vet du vem som tipsat dem eller hur de hittat till din blogg?
Dina cupcakes blev ju jättefina!
Så himla kul med uppmärksamhet, det är du förtjänt av! Grattis!
Ha nu en riktigt skön helg.
Skicka en kommentar