Denna gången skippade jag affärerna och försökte hitta på något hemma i stället. Om presenten blev bra är ju givetvis upp till mottagaren att bestämma. Men jag kände mig ändå ganska nöjd med resultatet. Till en person som gillar att odla saker och gillar att baka gav jag en kruka med mynta och recept på olika saker med mynta i, en påse hembakade kikärtsbullar och en burk med de torra ingredienserna till en ny sats bullar, en burk kikärtor och beskrivningen hur de ska bakas.
Receptet på kikärtsbullarna hittade jag på baka.se. Jag tyckte det lät spännande att ha kikärtor i bullarna. Det är ju inte fel med lite extra protein, särskilt om man äter mycket vegetarisk mat. De blev väldigt saftiga och goda och både barnen och gubben gillade dem.
Jag ändrade lite i receptet för att göra bullarna laktosfria, ökade på fänkålen lite och bytte ut honungen mot farinsocker.
Kikärtsbullar
(20 st)
5 dl vatten
25 g jäst
1 burk kikärtor, konserverade, (250 g netto)
2 tsk salt
(20 st)
5 dl vatten
25 g jäst
1 burk kikärtor, konserverade, (250 g netto)
2 tsk salt
1 tsk fänkål, malen
1 msk brun farin
0,5 dl matolja med neutral smak
6 dl grahamsmjöl, (360 g)
7 dl vetemjöl, (420 g)
grahamsmjöl, eller vetemjöl att rulla bullarna i
1 msk brun farin
0,5 dl matolja med neutral smak
6 dl grahamsmjöl, (360 g)
7 dl vetemjöl, (420 g)
grahamsmjöl, eller vetemjöl att rulla bullarna i
Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten, låt rinna av väl. Mixa kikärterna till en slät smet med hjälp av en mixerstav.
Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Tillsätt kikärtspurén och blanda ut den i vattnet.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resten av spadet. Rör ner salt, socker, matfett, fänkål, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).
Arbeta degen väl, i matberedare 8 - 10 minuter. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken och ställ den att jäsa i ca 60 minuter. "Buffa" ner degen efter 30 minuter, detta ger mer arom åt brödet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Doppa ovansidan av bullarna i grahamsmjöl eller vetemjöl och lägg över dem på plåtar. Täck plåtarna och låt bullarna jäsa en andra gång i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225°C - grädda i 8 - 10 minuter. Lägg över bullarna på galler och låt de svalna under en kökshandduk för att bevara sin mjuka skorpa.
Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Tillsätt kikärtspurén och blanda ut den i vattnet.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resten av spadet. Rör ner salt, socker, matfett, fänkål, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).
Arbeta degen väl, i matberedare 8 - 10 minuter. Strö lite mjöl över degen, täck över bunken och ställ den att jäsa i ca 60 minuter. "Buffa" ner degen efter 30 minuter, detta ger mer arom åt brödet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och bearbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Doppa ovansidan av bullarna i grahamsmjöl eller vetemjöl och lägg över dem på plåtar. Täck plåtarna och låt bullarna jäsa en andra gång i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225°C - grädda i 8 - 10 minuter. Lägg över bullarna på galler och låt de svalna under en kökshandduk för att bevara sin mjuka skorpa.
Ett av recepten med mynta jag gav var på en smoothie. Jag vet inte riktigt var receptet kommer ifrån. Jag tror att jag har hört det på radio nån gång och så berättade mamma att hon hade gjort en jättegod smoothie med de här ingredienserna.
Smoothie med jordgubbar och mynta
15 jordgubbar
15 myntablad
2 ananasskivor (gärna från färsk ananas)
1 äpple, skuret i bitar
15 jordgubbar
15 myntablad
2 ananasskivor (gärna från färsk ananas)
1 äpple, skuret i bitar
Mixa alltihop. Servera väl kyld, gärna med isbitar. Gör man så här blir den ganska tjock och går nästan att äta med sked. Tillsätt yoghurt för en lite krämigare smak. Tillsätt ananasjuice eller äppeljuice om du vill ha den lite mer rinnig.
I kväll är det vi som har hand om hembygdsföreningens tipspromenad, tillsammans med ett annat par.
Hoppas ni får en fin söndagskväll vad nu ni ska göra!
7 kommentarer:
Vilken bra present! Och trädkojan blir jättefin!
Ja men så är det ju, allting är relativt och vad som är lagom för någon är det inte för någon annan :-)
Ha en finfin dag!
Vad lustigt, jag gav bort en myntakruka med recept häromveckan. Kul!
:-)
Smottin ska jag testa, den låter kalasgod!
Vilken bra idé och riktigt fin present! Ska testa bullarna, låter jättespännande och gott...
Hoppas du har en fin söndagskväll du också!
FIn present och vilken jättefin trädkoja, kul!!!
Sv: tack så mycket för tips! Idag har jag mått mycket bättre så då funderar jag såklart på att försöka stå ut. Ja får se hur jag gör. Hur jag mår snarare. :)
Vilken trevlig present :)
Ja att ha kikärtor i bröd är verkligen gott, det håller sig också längre tycker jag och brödet blir saftigt och gott.
Så fin kojan blir! Presenten var ju toppen. Sådana presenter gillar jag.
Skicka en kommentar