Semlor
(12-15 bullar)
(12-15 bullar)
25 gram jäst
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
ev. 1-2 tsk vetesurdeg
1/2 dl socker
1 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
6-7 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
6-7 dl vetemjöl
1 krm salt
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
Mandelmassa eller solrosfrömassa
Vispad grädde
Florsocker att pudra locket med
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll vätskan över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig och blanda ner surdeg, socker och kardemumma. Rör ner vetemjölet – bara så mycket som behövs för att man ska kunna arbeta degen. Rör till sist i saltet. Låt jäsa under duk i 30-60 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30-60 minuter. Grädda i cirka 7-10 minuter i 225 grader. Pensla de nygräddade bullarna med uppvispat ägg.
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
Mandelmassa eller solrosfrömassa
Vispad grädde
Florsocker att pudra locket med
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll vätskan över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig och blanda ner surdeg, socker och kardemumma. Rör ner vetemjölet – bara så mycket som behövs för att man ska kunna arbeta degen. Rör till sist i saltet. Låt jäsa under duk i 30-60 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30-60 minuter. Grädda i cirka 7-10 minuter i 225 grader. Pensla de nygräddade bullarna med uppvispat ägg.
Skär av ett lock på varje bulle när de svalnat något. Gröp ur en liten grop för fyllningen. Blanda mandel- eller solrosfrömassan med en liten klick grädde och det urgröpta från bullarna i en skål. Fyll semlorna med detta och klicka eller spritsa över vispad grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker – enklast är att använda en tekula.
Jag vet egentligen inte om surdegen gjorde varken till eller från till smaken men att det var fantastiskt goda semlor kan jag skriva under på. De var liksom både fluffiga och saftiga på samma gång.
Även mandelmassan gjorde jag själv i år. Fast det blev en massa gjord på solrosfrön i stället. Jag använde mig av receptet på mandelmassa från Söta saker men ersatte mandeln med solrosfrön.
Solrosfrömassa
1 dl socker
1 1/2 dl solrosfrön
vatten
Mixa ihop solrosfröna med sockret. Droppa i vatten tills konsistensen känns bra.
Det finns många varianter på fyllning i semlor för de som inte tål mandel; olika sorters sylt, vaniljkräm, någon variant gjord på kokt potatis. Solrosfrömassan tycker jag blev hyfsat lik mandelmassa i smaken. Visst märks det att det är solrosfrön och inte mandel men det smakar riktigt gott och känns mer rätt än de andra alternativen
4 kommentarer:
Kan du skicka en på posten? ;)
Det ser smaskigt ut, men jag är ingen semleätare. Jag gillar egentligen inte nått med vispgrädde, vare sig semlor, bakelser eller tårtor. Men med choklad, då slinker allt ner ;-)
De ser väldigt fina ut!
Himmel lilla människa vilken kreativitet det är i ditt kök..så härligt och inspirerande..så trevligt på alla vis..jag gör ju med en variant minst sagt på fyllning..för du vet när man måste ja då hittar man på något bara.. som ett substitut till mandelmassa.
En semla är ett mycket vackert bakverk. Jag gillar dina assietter..oxå.
Skicka en kommentar