Tekakor med skrädmjöl
100 g smör
1/2 l mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
2 tsk salt
1/2 tsk grovt stötta kardemummakärnor
4-5 dl skrädmjöl
6-8 dl vetemjöl
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till jästtemperatur. Blanda i de övriga ingredienserna men spara lite mjöl till utbakningen. Dela degen i 16 delar och platta ut till tekakor direkt på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs i ca en timme. Grädda i 250 grader varm ugn i 6-8 minuter.
Kardemummakärnorna var mitt eget påhitt. Jag minns tekakorna från Schölds bageri som låg nere vid havet i Falkenberg när jag var liten. Det var världens godaste tekakor och jag tror de hade stötta kardemummakärnor i.
Skrädmjölstekakorna nådde inte riktigt upp till Schölds standard men så var det inte heller det jag eftersträvade. Men jag tyckte de blev väldigt goda. Kardemumman passade finfint ihop med smaken av skrädmjölet. Jag kan inte riktigt säga vad skrädmjöl smakar, lite som havregryn fast ändå inte. Det gav i alla fall en väldigt fin och speciell smak åt tekakorna.
Tekakor att äta nybakade till kvällsmat, lägga i frysen och ta med till en pappas födelsedagsfirande eller lägga i påse och ge bort till en nyfunnen vän.
I morgon jobbar jag min första fredag på väldigt länge. Jag var precis på väg att skriva trevlig helg här men nu kommer min helg att infalla en dag senare under ett halvårs tid.
Ha det gott alla fina!
1 kommentar:
Måste nog googla det mjölet, har aldrig hört om det :) men kakorna ser goda ut. Liksom bakverken i förra inlägget.
Ha en fin fredag!
Kram
Ann-Mari
Skicka en kommentar