tisdag 8 maj 2012

Currykryddad spagettilåda

Här kommer en rätt för dig som har rester i kylen. I alla fall om du har quorn, pasta, äpple och mjölk. Fast det går lika bra med kyckling/ annat kött (om du nu äter kött) eller något annat vegetariskt alternativ, bulgur, ris eller liknande, ananas, andra frukter, grönsaker eller svamp, grädde/ sojamjölk och så vidare. Bara fantasin sätter gränser. Själva grejen är att vi tar till vara på det som finns hemma innan det blir för gammalt och måste slängas.


Currykryddad spagettilåda med quorn och äpple
(4-6 portioner)

4 portioner kokt spagetti eller annan pasta (ca 400 g okokt)

6-8 quornfiléer (ca 300 g)
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk röd curry
ca 2 msk smör och/ eller rapsolja

Currysås
1 msk smör och/ eller rapsolja
1 msk gurkmeja
1 tsk röd curry
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1-2 tsk honung
Salt

1-2 äpplen
ca 1 dl riven ost

Om qournfiléerna redan är tillagade, strimla dem och lägg dem i en smord ugnsfast form. Annars låter du kryddorna fräsa en stund i fettet för att sedan steka filéerna några minuter på varje sida, tills de är genomvarma. 
Lägg den kokta pastan ovanpå quornfiléerna.
Fräs kryddorna till såsen i matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt mjölken under omrörning. Låt koka upp och sjud i minst tre minuter. Smaka av med honung, salt och eventuellt chilipeppar eller mer curry.
Häll såsen över pastan.
Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Lägg skivorna ovanpå pastan och strö riven ost över.
Gratinera i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter eller tills allt är genomvarmt och osten har fått fin färg.


Varken sonen eller dottern ville smaka på den här rätten men efter lite övertalning gjorde de det ändå. "Nu behöver du inte äta mer. Nu har du smakat." sa jag till dottern. "Men jag vill ju äta mer!" svarade hon då. Även sonen åt mer än den första smakbit han tog. De allra kladdigaste spagettistråna och älgmakaronerna lämnades kvar på tallrikarna dock. Kladdig mat kan ju vara farlig...

Recept på pizzasalladen jag serverade till hittar du här. Jag tröttnar nog aldrig på pizzasallad. Enkelt att göra, gott och nyttigt och schysst vitkål går att få tag på hela året om :)

Ha en fin kväll!

5 kommentarer:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Det låter jättegott!
Tänk att ha dig som husmor det skulle vara en dröm.
Då skulle jag aldrig behöva gå hungrig;)
Kram Anette

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Smaskens! :)

Min mat var inte lika avancerad (bacon och ägg) :P

Anna tassar in.. sa...

Mmmm du är en fena i köket..du gillar att vara kreativ o leka det ser jag det..och tänk det är bland det bästa jag vet oxå..quorn är verkligen ett bra alternativ..även om kyckling är mer min grej..:)

kaffehörnan sa...

Nu är vinnaren i snyggaste headern klar och ett resultat. Stort tack för du viljat rösta.
Önskar dig en fin dag

Yohanna i Las Palmas sa...

Ja du, det där med att fâ ungarna att smaka, det är inte lätt.
Jag blir skogstokig när de ägnat evigheter ât att klaga pâ maten och sedan när de smakar sâ tycker de om det.
När ska de lära sig? ;)

Hälsningar
Yohanna