lördag 24 mars 2012

Glutenfritt fika i vårsolen

I går hade vi finbesök här ute på landet. En födelsedag skulle firas lite i efterskott. En anledning så god som någon att få baka tårta. Den här gången skulle det vara något glutenfritt så det blev lite googlande innan jag hittade ett recept som jag fastnade för.

Receptet på tårtan är hämtat från Borthys blogg men jag har gjort lite små förändringar.


Glutenfri tårta med bär och chokladfyllning
3 ägg
3 dl socker
1 tsk fiberhusk
1 dl hett vatten
2 dl fin glutenfri mjölblandning (120 gram)
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

300-400 g frysta bär (eller färska om det är säsong)

2 burkar kesella vanilj
2 msk kakao
2,5 dl vispgrädde

1,5 dl stark saft
1 dl gelésocker

Ta upp de frysta bären ur frysen och låt rinna av i en sil med en skål under.
Sätt ugnen på 200oC.
Smörj en form med löstagbar kant med smör & rapsolja eller flytande margarin. Bröa den sedan med glutenfritt ströbröd.
Blanda ut fiberhusk i hett vatten i en skål.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.
Rör ihop glutenfri mjölblandning, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner detta i äggsmeten tillsammans med fiberhuskblandningen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.
Låt svalna.

Dela kakan i tre lager. Bred vaniljkesella från en burk på lager 1. Fördela hälften av bären på kesellan.
Vispa ihop innehållet från den andra kesellaburken med kakaon och bred detta på lager 2.
Lägg de resterande bären på det översta lagret. Fyll ut till kanten eller forma en cirkel av bären, beroende på hur mycket bär du har. Diska den löstagbara kanten på formen och sätt tillbaks den runt tårtan.

Spara den avrunna saften från bären, fyll upp med stark saft av valfri smak (jag tog havtornssaft) så det blir 1,5 dl. Rör ihop med gelésocker i en kastrull, låt koka upp och koka så länge som det står på förpackningen (½ -1 minut). Skeda sedan gelésaften över bären för att få en glansig yta. Jag fick en del gelé över men den angivna mängden går nog åt om man har mer bär. Ställ tårtan i kylen så gelén stelnar.


Spritsa allra sist vispad grädde på tårtan. Jag använde 2 ½ dl grädde och det räckte inte till att spritsa runt hela. Därför nöjde jag mig med att spritsa på ovansidan och bredde sedan ut resten av grädden runt tårtan med en smörkniv.


Tårtan blev fantastisk om jag får säga det själv. Födelsedags"barnet" gillade den med och gubben tyckte den var väldigt god för att vara hembakad tårtbotten (han gillar köpebotten bäst). Barnen ville först smaka men bangade ur när de insåg att det gick att äta glass istället.

Foto: TR

Tydligen blir glutenfria bakverk väldigt höga. Jag visste inte detta innan och blev därför väldigt imponerad av att den blev så hög och fin. Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att det var ett väldigt bra recept jag hittade.

Foto: TR

Sedan gjorde säkert vädret sitt till helhetsupplevelsen. Det kändes som att jag skulle kunna sitta där ute i vårsolen tills den gick ner på kvällen. Det är något speciellt med den första vårdagen man har möjlighet att spendera i lugn och ro i trädgården.

Hoppas ni har en trevlig helg!

3 kommentarer:

Bamsebus sa...

tack för receptet! Detta ska jag prova! Jag är ju gluten och det finns inte så mycket som är gott...bra när någon provat och kan ge ett bra omdöme!
Kram kram Miriam

Ann-Mari sa...

Höga tårtor är så vackra! Oj vad våren har kommit långt där, här uppe sportar vi snö ännu...
Trevlig lördag,
Kram Ann-Mari

madelein - mamma till sex sa...

et ser fantastiskt gott ut. Igår hade vi med fenomenalt väder men idag var det kallt och ruggigt. Imorgon tror jag dock det skall bli varmt igen.

Visst är det toppen med loppisfynd! Man kan hitta hur mycket fint som helst :-)