Fotot är från sonens barnkalas. Jag har inte bakat kanelbullar sedan dess. |
På ett annat fritidshem, där jag jobbade för några år sedan, hade vi en kokerska som sa många kloka saker. På tal om kanelbullar sa hon en gång: "Barn är så kräsna nu för tiden. När jag var liten skar mamma bort möglet på bullarna, sen värmde hon på dem lite i ugnen och så var det inget mer med det!"
Riktigt så långt är jag kanske inte beredd att gå. Men det finns andra trevligare sätt att ta tillvara kanelbullar som blivit lite torra och tråkiga (innan de hinner mögla). Så här gjorde jag med de överblivna bullarna från sonens kalas:
Kanelbulleskorpor
Skär dina torra och tråkiga bullar i lagom stora skorpbitar. Lägg dem på en plåt i ugnen på 100-125oC. Torka dem där tills de känns riktigt torra. Tiden beror lite på hur torra de hunnit bli innan. Börja med en timme och förläng sedan tiden om de fortfarande är sega. Låt dem gärna ligga kvar på eftervärmen när du stängt av ugnen. Förvara i burk med lock. Skorporna håller sig väldigt länge om de förvaras torrt.
Som ni kanske ser på bilden så återanvänder jag bakplåtspapper. Så länge pappret inte blir kladdigt går det alldeles utmärkt att använda det flera gånger om. Bra för plånboken och bra för miljön.
Nu tror jag att jag måste lägga mig i soffan framför tv:n en stund. Det har tystnat från barnens rum nu, så i kväll kanske jag kan få förnimma känslan av avkoppling innan jag slocknar.
Snart är det fredag...
4 kommentarer:
ewww, inga mögelbullar för mig inte ;) Nej, då är det bra mycket bättre med kanelbulleskorpor -DET är smart <3
Smart med skorporna, det har jag aldrig tänkt på.
Ha en fin fredag!
Våra bullar hinner aldrig bli torra, vi åt upp de jag gjorde till bullens dag i ett nafs ;) Annars är ju skorpor en storfavorit!
Så himla smart att göra skorpor å rester av bullarna (om det nu blir några kvar förstås). Men tänk som tiderna har förändrats, det var ju verkligen helt annorlunda förr i tiden, och ändå är det inte så värst länge sedan egentligen...
Hoppas du får en härlig helg!
Skicka en kommentar