fredag 29 juni 2012

Från mitt hemliga ställe...

...och ner i plastpåsen.


För att sedan samsas med diverse tillbehör i tiolitersgrytan i kylen.


Kvar i köket hänger en doft som skvallrar om att en av de ljuvligaste drycker finns att avnjutas inom cirka sju dagar.
 
Receptet hittar du här: Flädersaft

onsdag 27 juni 2012

Att hugga i sten...

...gör kanske inte så stor nytta om man vill ha bort en onödigt stor sten från grusgången.

Att elda på den däremot fungerar desto bättre.

I slutet av eldningen när det mesta av stenen är borta.

Det här sysslade min far och min gubbe med medan jag var i köket och stekte langos på min födelsedag.

Den ena nöjdare än den andra över att eldningsexperimentet lyckades.

Själva borttagandet av stenen blev som ännu en födelsedagspresent. Äntligen är den där stenen som stuckit upp mitt i grusgången borta!

Nu är bara det stora jobbet kvar att leta upp och gräva fram resten av den nästan utdöende grusgången...

måndag 25 juni 2012

Midsommartårta 2012

Även i år tog jag på mig uppgiften att baka tårtor till midsommar. Det här året visste jag i förväg att det skulle vara glutenfritt så båda tårtorna fick bli utan gluten. En tårta blev väldigt bra och en blev helt okej men behöver lite justeringar i receptet innan jag delar med mig av den här.

Tårtan som inte blev riktigt bra var en variant av den här chokladmoussetårtan. Efter den blev det fyra äggvitor över, så det kändes som ett bra val att göra en marängtårta på dem. Receptet till den hittade jag på Allt om mat.se. I stället för den föreslagna hemgjorda citronkrämen (som annars görs på äggulorna) använde jag Kesella Citrus. Resultatet blev en härligt seg, både söt och syrlig långpannetårta.


Marängtårta med citrus och jordgubbar
4 äggvitor
2 dl strösocker
3 dl puffat ris (Vårgårdaris)
1 tsk smör (att smörja bakplåtspappret med)

Garnering
2 burkar Kesella Citrus
3-4 dl vispad grädde
ca 1 liter jordgubbar
Tusensköna, blommorna
Citronmeliss eller mynta, bladen

Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till ett halvhårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett fast skum. Blanda i riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en långpanna (30x40 cm).
Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 min. Om man vill kan man vända upp marängen när den svalnat och dra bort pappret. Det gjorde inte jag. Jag delade inte heller den, utan bredde både kesella citrus och vispgrädde ovanpå. Toppa med jordgubbar, blommor från tusensköna och blad från citronmeliss eller mynta.

Tänk på att garnera tårtan ganska nära inpå serveringen. Efter ett tag blöts marängen upp av kesellan och grädden och tårtan blir inte alls lika seg och krispig som den ska vara.

Jag skulle faktiskt inte rekommendera att spara tårtan till dagen efter. Vi åt av den på midsommardagen och smaken var visserligen fortfarande god men konsistensen var inte alls densamma. Som väl är så smakar den så bra att det finns goda chanser att allt går åt vid ett tillfälle.

Någon som tröttnat på jordgubbar än? Inte jag. Snart mognar de i vårt eget trädgårdsland och då blir det gratis jordgubbar varje dag!

söndag 24 juni 2012

Matjessill med rabarber

Denna röra som egentligen heter Affes sill hittade jag i Mårtenssons kök. Den där Affe verkar ha väldigt bra smak för det här var något utöver det vanliga. Visserligen ändrade jag lite i receptet men jag kan tänka mig att originalet är minst lika gott. Perfekt var den här i alla fall på buffébordet tillsammans med färskpotatis, ägg och annat gott på midsommarafton.

Den enda stora förändringen jag gjorde var att byta ut äpple mot rabarber. Av den enkla anledningen att äpple inte är i säsong i Sverige just nu. Däremot finns det ett överflöd av rabarber. I alla fall i mina trakter. Jag har inte glömt bort miljötänket, även om jag fuskar lite ibland.

Jag tog mig friheten att kalla den här varianten för Ansibeckis sill.


Ansibeckis sill
(ca 10-12 bufféportioner)
250 g strimlad matjessill
2 msk grov-stark senap
3-4 dl crème fraiche
1 rödlök, finhackad
1-2 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger
2-3 dl rabarber, i små bitar
½ dl vatten
½ dl strösocker

Koka upp vatten och socker, tillsätt rabarberbitarna och låt koka någon minut. Passa så de inte kokar för länge. De får inte bli så mjuka så de faller sönder. Häll av sockerlagen, skölj bitarna i kallt vatten och låt svalna.
Blanda ihop de övriga ingredienserna och tillsätt de avsvalnade rabarberbitarna. Ställ röran kallt några timmar, helst under natten, innan den serveras.

Det kändes lite konstigt att lägga rabarber på sillen. Men när jag tänker efter så lägger jag gärna rabarber på den här röran eftersom den är så god...


I morgon är det dags att jobba lite igen. Vi har planerat ett sommarlovstema för barnen på fritids. Förra året var det indiantema men i år blir det något annat. Än så länge är det hemligt men jag får väl avge en liten rapport om det i slutet av veckan. Sedan är det bara att räkna dagarna till semestern. Det är fortfarande lite oklart exakt när min semester börjar men ett är säkert och det är att dagarna som är kvar att arbeta går att räkna på fingrarna.

lördag 23 juni 2012

Midsommarfirandet och paj med lax

I år gjorde vi en favorit i repris till midsommar. Vi tog med oss husvagnen några mil i riktning "ännu mera landet" och firade midsommar med svägerska, svåger och några till. Nu när jag bott på landet några år kan jag nästan inte tänka mig att fira midsommar någon annanstans än just på landet. Vacker miljö, bra för barnen att springa omkring och leka och en avslappnad stämning. Kan det bli bättre?


Maten hjälptes vi åt med. Jag gjorde som förra året och hade med mig en matpaj, en sillröra och två tårtor.


Glutenfri paj med varmrökt lax
(och massa annat gott)
4-6 portioner

Pajdeg
3 dl fin glutenfri mjölmix
1 krm salt
75 g smör
1 dl kesella, crème fraiche, gräddfil eller liknande
1-2 msk vatten

Fyllning
200 g varmrökt lax, i bitar
1 dl dill, finhackad
200 g färsk spenat, grovt hackad
1 liten rödlök, finhackad
2 dl riven ost, t.ex Cheddar eller Västerbotten
250 g keso
3 ägg
1 krm salt

Hacka samman mjöl, salt och smör till en grynig massa.
Tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman till en smidig och slät deg.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm. Låt gärna vila i kyl ca 30 minuter. Nagga med gaffel och förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Lägg lax, dill, spenat och lök i det förgräddade pajskalet. Här kan man tro att det inte ska få plats men det är bara att trycka ihop. Spenaten kommer att sjunka ihop när den blir varm. Strö över osten. Vispa ihop keso, ägg och salt. Häll äggsmeten i formen. Det mesta av keson kommer att stanna överst men det är helt i sin ordning. Tryck till fyllningen igen om den sticker upp mycket ovanför pajskalet, med en stekspade, osthyvel eller liknande. Grädda pajen i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter.


Pajen hittade jag receptet till på coop.se. Dessvärre rekommenderar jag inte gärna det receptet med tanke på att pajdegen blev bara en enda gegga. Eftersom det var glutenfritt reagerade jag inte på att degen var så lös. Jag trodde det skulle vara så. Men när jag såg hur den betedde sig i ugnen började jag läsa andra recept på nätet och såg att det var på tok för mycket smör i. Jag hittade ett mycket bättre på allt för föräldrar.se som jag bestämde mig för att följa, just när det gällde pajskalet. Fyllningen var det inget fel på.

Pajskal nr 2 till vänster och det misslyckade pajskalet till höger.

När pajen väl var färdig blev den jättegod. Pajskalet blev lite smuligt men jag fick veta att det gärna blir det när det är glutenfritt. Och det var inget som störde smakupplevelsen. Gillar du lax är detta verkligen en paj värd att testa!

Även i övrigt var midsommarfirandet till belåtenhet. Dans kring midsommarstången kanske inte riktigt är min grej men jag gör det gärna för barnens skull och det var tydligen något som var hemskt roligt under tiden...


Hoppas ni alla har en bra helg hur ni än har firat eller inte firat denna midsommarafton!

Recept på sillröra och tårta kommer inom de närmaste dagarna.

onsdag 20 juni 2012

Sommarlov på fritids

Real Life hos Yohanna denna veckan handlar om sommarlov. Jag hade redan förberett ett inlägg på det temat så detta får helt enkelt bli mitt bidrag till Real Life.

Det är inte ofta jag hinner sitta ner och pyssla på mitt jobb. För det mesta handlar det om att hjälpa de elever som pysslar, se till att alla har någon att var med, hålla i någon aktivitet, reda ut konflikter, hålla lite koll på vad alla sysslar med, svara i telefon, prata med föräldrar med mera med mera... Har vi tur hinner vi få i oss en knäckemacka och en kopp kaffe någon gång under eftermiddagen och med ytterligare lite tur kan detta lilla mellanmål intagas sittande mer än några sekunder i taget.

Men på loven är det annorlunda. Då är många barn lediga och tempot på fritids blir lugnare. Vi hinner sitta ner och prata med barnen och delta i deras lekar och aktiviteter. Ett av loven nu på våren var det extra lugnt och jag kunde sitta ner och pärla (dvs göra pärlplattor) med barnen.

Pärlplattan hamnade i köket för att användas till diskmaskinen.

Det kan man kalla kvalitetstid. Att bara få sitta ner och prata utan att det blir tillgjort. Jag pärlar på min pärlplatta precis som några till. En annan sitter och ritar och en tredje bara sitter vid bordet för att få sällskap och prata lite. Ibland glömmer de bort att en fröken sitter vid bordet och så pratar de som om vi alla vore barn. Någon kommer på sig själv, sneglar på mig, ser att jag ler och då vet de att det är okej.

Fröknar kan också småprata, tramsa och skratta. Det är inte alltid de måste vara så där bestämda och upprätthålla ordningen. Visst skulle jag aldrig låta en kränkning gå förbi oemotsagd. Men när det är lite färre barn kan man ha en lite mer avslappnad hållning när det gäller annat. Sådant som kan vara kul men blir för stökigt att göra när det är många barn. Det blir inte lika viktigt att hålla alla tider, det går att lämna rummet ostädat för att kunna fortsätta en lek under hela dagen, det går att hitta på lite bus och små överraskningar...

En "fröken-överraskning" från påsklovet som jag var med och ordnade.

Jag älskar verkligen sommarlovet på fritids!

När det gäller mitt sommarlov i övrigt så finns det bara ett måste: Bada i havet. Annars är jag nöjd med att få slappa, hänga med familj och vänner. Göra lite utflykter eller bara ligga på en filt i trädgården. Att gå på någon festival eller åtminstone en konsert med ett band jag gillar hör också till sommaren. Men som sagt, bara ett enda måste och det är att få bada i havet. Västkusten ska det vara. Allra helst Skrea strand i Falkenberg.

Jag och dottern, Skrea strand, sommaren 2011.

Så minns jag sommarloven från när jag var liten. Mamma var alltid hemma på somrarna så vi gick aldrig på fritids. Jag minns fortfarande hur vi cyklade ner till stranden så fort solen tittade fram. Iklädd baddräkt och kanske ett par shorts och handduken på pakethållaren. Mer behövdes inte. När vi blev lite äldre fick förstås bandspelaren laddad med favoritblandbandet följa med också.

Min strategi för att alla ska vara nöjda och glada är att försöka sova länge på morgnarna och alltid ha mat i magen. Ingen idé att försöka tjafsa med mig när jag är hungrig och trött.

Ha det så gott, nu ska jag försöka styra upp förberedelserna inför midsommarafton!

tisdag 19 juni 2012

Rabarber i mat

Det handlar mycket om ätbara saker här på gården för tillfället. Kanske för att det är mycket roligare att plocka rabarber i landet (hos grannen) än att till exempel stå inne och måla fönster till sonens nya rum. Sedan finns det ju så mycket spännande i trädgården att ta hand om och göra något ärbart av den här årstiden.

Förra sommaren gjorde jag en maträtt med kyckling och rabarber som smakade ljuvligt. Nu när rabarbern växer för fullt blev jag lite sugen på att testa den igen, fast denna gången med quorn i stället. Så här blev det då:


Quornfilé i ugn med rabarber och gräslök
(2-3 portioner)
ca 300 g quornfilé (5-6 bitar)
1 tsk Knorr kycklingkrydda
  1/2 - 1 krm vitpeppar
 1 tsk potatismjöl
Smör och rapsolja
1 1/2 dl rabarber, i bitar

  2 dl standardmjölk
 1 msk maizena majsstärkelse
 1 msk honung (eller varför inte maskrossirap?)
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1/2 tsk röd currypasta
1 tsk Knorr kycklingkrydda
  1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl hackad gräslök + ev. några blommor

Sätt ugnen på 225°. Krydda  filéerna och pudra över potatismjöl. Bryn i en stekpanna i rikligt med fett så de får fin färg. Lägg över den i en ugnsform och strö rabarberbitarna runt. Vispa ihop ingredienserna till såsen i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Häll den sedan i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 10-15 min. Garnera med gräslök och gräslöksblommor. Servera tillsammans med ris, bulgur, matvete, kornris, potatis, pasta eller något annat du föredrar.


Jag tyckte det blev väldigt bra. Ungefär som jag minns det från förra året men med en aning mer hetta i smaken. Absolut inte för hett, så gillar du starka smaker kan du säkert dubblera eller tredubbla mängden sambal oelek och currypasta utan problem.

Är du en såsmänniska ska du definitivt göra dubbel sats av såsen. Det blev kanske lite klent av den varan men räckte gott åt mig och gubben.

söndag 17 juni 2012

Tips på midsommartårta kanske...

I några minuter trodde jag att jag hade uppfunnit den här kakan. Sedan talade Google om för mig att det visst var flera andra som uppfunnit samma sak. Första träffen på sökordet "kladdkaksbotten" var på ett recept från Allt om mat. Det använde jag till min kladdkaksbotten. Däremot ville jag inte överge mitt gamla vanliga recept på själva smeten till cheesecaken.

Sedan hade jag även med maränger i min tanke om den här kakan. Det hittade jag i alla fall inte i något annat recept. Vill du prova att göra min jordgubbscheesecake med kladdkaksbotten, maränger och choklad - en slags extra-allt-kaka - till midsommarafton, eller bara för att den är så god, kommer receptet här:

Jordgubbscheesecake extra allt
(10-12 portioner)


Börja med kladdkakan:

Kladdkaksbotten
100 g smör
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter. Den ska vara lite lös men inte helt rinnande. Låt den svalna i formen. Jag ställde in min i frysen när den svalnat lite, för jag kände mig lite tidspressad.

Gör sedan i ordning marängerna:


Maränger
(recept från Sju sorters kakor, 1975 års utgåva)
1 dl äggvita = 3 vitor från medelstora ägg
1-1 1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med 1/3 av sockret i en torr och ren skål med rundad botten. Börja vispningen med några långsamma tag. Vispa sedan kraftigt (med elvisp eller i en evighet för hand) till ett fast och vitt skum. Vänd ner resten av sockret. Klicka eller spritsa ut smeten till maränger på ett bakplåtspapper. Grädda tills de känns torra och lätta och lossnar från pappret, ca 45 minuter till en timme.

Medan marängerna är i ugnen kan du röra ihop cheesecakesmeten (ifall du satt kladdkaksbotten i frysen på kylning):

Jordgubbscheesecake
200 g färskost, typ Philadelphia
3 äggulor
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
  50g (ca 5 rutor) mörk choklad 70% kakao
3 dl vispgrädde
3 äggvitor
  1dl jordgubbar (färska eller frysta som är tinade)

Vispar du ihop ingredienserna i den här ordningen behöver du inte diska visparna mellan varven. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden tills den är fast i en annan bunke. Rör färskosten, äggulorna och sockret till en jämn smet i ytterligare en bunke. Hacka chokladen fint och rör ner den i ostsmeten. Rör sedan i grädden och vänd slutligen ner äggvitan. Mosa jordgubbarna eller kör i mixer. Häll moset i smeten men utan att blanda särskilt mycket. Fördela smeten på kladdkaksbotten i formen när kladdkakan kallnat. Ställ i frysen i minst 4 timmar. Gärna över natten.

 Ta ut kakan ur frysen 20-30 minuter före servering.


Garnering
Marängerna
50 g choklad, mörk, ljus, vit eller blandat
1/2-1 liter jordgubbar
Mynta, citronmeliss, tusensköna eller andra ätbara blommor

Garnera efter eget tycke och smak. Servera gärna marängerna som inte får plats på kakan i en skål eller burk bredvid.


Jag hann med att förbereda den här kakan på två timmar. Fast då hade kladdkaksbotten inte riktigt kallnat helt när jag hällde på cheesecakesmeten. Jag tror dock inte det påverkade resultatet särskilt mycket. Sedan fick den stå i frysen över natten, för att avnjutas dagen efter. Och vad vi njöt! Fem kossor av fem möjliga får den här extra-allt-kakan i betyg av mig.

Vill man göra en laktosfri kaka går det alldeles utmärkt. Byt bara ut alla mjölkprodukter mot laktosfria. Jag har gjort det förr och det funkar jättebra. För att göra den glutenfri går den att göra med en glutenfri kladdkaksbotten i stället.

Enda nackdelen med den här kakan är att kladdkaksbotten fortfarande är lite väl hård när själva cheesecaken har den perfekta konsistensen. Det krävs ett ganska rejält verktyg för att skära fina tårtbitar. Min svärmor löste det problemet när hon serverade den överblivna kakan vid ett senare tillfälle. Hon delade på kakan (alltså på höjden) och tinade kladdkaksbotten en stund först och satte sedan dit cheesecakedelen en lagom stund före servering. Detta blev tydligen väldigt lyckat, så det ska jag prova nästa gång!

Med detta önskar jag er en trevlig vecka fram tills midsommar!

fredag 15 juni 2012

Rabarberkräm från himlen

Eller man skulle nästan kunna tro det när man smakar på den här ljuvliga krämen. Receptet hittade jag när jag frågade internet efter recept på rabarberkräm med kardemumma.

Kika gärna in och läs originalreceptet på nLife.se. Vid en snabbtitt ser jag att där även finns andra recept jag blir sugen på att testa.

Så här gjorde jag krämen:


Rabarberkräm med vanilj och kanel
5-6 dl skalad och fint skuren rabarber
1,25 dl ekologiskt rörsocker
4 dl vatten
1/2 vaniljstång
1 kanelstång
1,5 msk potatismjöl

Skölj rabarbern (skala den om det behövs) och skär i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten och låt koka upp. Lägg i kanelstången som den är och den halva vaniljstången uppskuren så att fröna kan komma ut i krämen. Koka i ca 5 minuter eller tills rabarbern går att vispa sönder. Blanda ut potatismjölet med lite vatten och tillsätt i krämen under omrörning. Låt koka ytterligare någon minut. Låt sedan krämen svalna något innan servering. Servera med en klick kesella vanilj toppad med stötta kardemummakärnor, eller på klassiskt vis med valfri mjölkdryck.


Såhär efter skolavslutningen känner jag mig ganska tömd på energi. Jag ansvarade för tvåornas och treornas uppträdanden och hade skrivit två sånger som de sjöng och var med och spelade till. "Jag tar min cykel ner till sjön" heter tvåornas sång och "Precis så är vårt sommarlov" heter treornas. När jag skrev dem försökte jag tänka på hur de ser på sommaren och hur jag själv tänkte om lovet när jag var i den åldern. Noter finns om någon är nyfiken på dem. Tyvärr finns de inte inspelade än.

Lite nervös var jag allt innan vi gick upp på scen men det gick fantastiskt bra för båda årskurserna. De är så duktiga mina fina elever och nu kommer jag inte att ha någon av de klasserna i musik mer. Ganska sorgligt när jag tänker efter... Men det kommer nya elever och det kommer att bli bra det med! Tills dess är det en hel sommar med lite jobb på fritids och mycket ledighet.

Ha en riktigt trevlig helg!

torsdag 14 juni 2012

Krabbelurspett

Så kom dagen då jag fick min lunch-inspiration från baksidan på ett yoghurtpaket.


Som fritidspedagog visste jag redan vad krabbelurer är. Det fick jag lära mig redan på utbildningen. Fast jag har inte provat att göra det tidigare, så här såg jag mitt tillfälle.


Jag klickade i krabbelurerna med en matsked i en vanlig gjutjärnspanna. När alla var färdiga tyckte jag det såg ganska lite ut, så jag bestämde mig för att tillsätta lite grönsaker. Det skafferiet hade att erbjuda för dagen var tomat och gurka. För att göra det hela lite roligare trädde vi krabbelurerna och grönsakerna på spett innan vi åt dem.


Vi provade att göra den föreslagna såsen med gräddfil, socker och kanel men jag hade nog lika gärna kunnat vara utan den. Naturell gräddfil, crème fraiche eller yoghurt hade passat bättre till gurkan och tomaten.

Spetten blev uppskattade och räckte till en lätt lunch eller som ett rejält mellanmål för mig och barnen.

Hoppas ni har en fin kväll!

Här lyser solen och i morgon är det skolavslutning!

tisdag 12 juni 2012

Födelsedagsbakelser

Det var inte bara langos som avnjöts när jag firade min trettiofjärde födelsedag. Något tårtliknande ville jag ha också. Jordgubbstårta av det ena eller det andra slaget brukar vara standard. För enkelhetens skull blev det rulltårtsbakelser den här gången.

Jag gjorde två olika rulltårtor; en drömrulltårta och en ljus rulltårta med rabarbermarmelad som fyllning. En liten bonus med drömrulltårtan är att den är glutenfri. Båda garnerades med kesella vanilj och jordgubbar. Grundrecepten har jag hämtat ur sju sorters kakor, 1975 års utgåva.

Två sorters somriga rulltårtsbakelser


Drömrulltårta
(12-15 bakelser)
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl siktat florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker länge så det blir riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och vispa ner i äggsmeten. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Bred ut den så det blir ett jämnt lager med smet. Grädda i 5-6 minuter. Passa noga för den blir lätt bränd. Stjälp upp den på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort det andra bakplåtspappret. Är det svårt, kan det underlätta att pensla kallt vattnet på pappret så lossnar det lättare.

Vispa smöret så det blir smidigt. Tillsätt sedan socker, äggula och vaniljsocker och vispa en stund till. Bred krämen på kakan när den svalnat. Rulla ihop från lång- eller kortsidan. Drömrulltårta rullar jag alltid ihop från långsidan.
Förvara rulltårtan i kylen tills den ska skäras upp och ätas.


Rulltårta med rabarbermarmelad
(10-12 bakelser)
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 1/2 - 2 dl rabarbermarmelad

Tillred på samma sätt som med drömrulltårtan. Bred marmeladen på kakan när den svalnat. Den här rulltårtan rullar jag ihop från kortsidan. Bitarna blir då ungefär lika stora som drömrulltårtsbitarna.


Garnering
2 burkar Kesella vanilj
1 l jordgubbar
(eller annan frukt och bär, örtkrydda eller ätbar blomma)

Skär rulltårtorna i ca 3 cm tjocka skivor. Har du någon gäst som är glutenintolerant, tänk på att göra drömrulltårtan först och använd inte samma redskap som du använt till bakverk med gluten i.
Vispa ihop kesellan och spritsa eller klicka den på bitarna (även här gäller det att börja med de glutenfria). Skölj jordgubbarna men snoppa inte av dem. Torka dem väl och lägg dem, en och en om de är stora, överst på bakelserna. Sedan är det bara att njuta!


Tusensköna hade jag tänkt garnera bakelserna med men jag tyckte det räckte med jordgubbarna, så de fick ingå i bordsdekorationerna i stället.

Nu räknar jag dagarna till skolavslutningen. Sedan är det fritids för hela slanten ända till semestern. Det enda som saknas nu är sommarvärmen...

Men det ser ut att bli en fin kväll här på landet. Hoppas ni får det också!

söndag 10 juni 2012

Festivalmat/ födelsedagsmat

När man fyller år får man bestämma maten. Så har det varit sedan jag var liten och så är det fortfarande i vår familj. Det här året valde jag langos. Av två anledningar faktiskt. Dels för att jag ganska nyligen vågat smaka på och upptäckt att jag gillar den här friterade delikatessen. Och dels för att langos för mig är festivalkänsla: Sommar, konserter, en massa olika sorters människor, olika sorters mat, en slags frihetskänsla...

På min födelsedag ville jag kombinera denna härliga känsla med ett lugnt firande med familjen på hemmaplan. Jag tycker vi lyckades alldeles utmärkt. Receptet fick jag av en jobbarkompis.


Langos
(ca 10-12 st stora)
50 g (1 paket) jäst
5 dl vatten
4-5 st kokta potatisar
ca 10 dl vetemjöl
1 tsk socker
1/2 msk salt
Olja att fritera i
Vitlöksolja = olja som du pressat vitlök i
 
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör så jästen löser sig. Använd kallvatten om potatisen är nykokt och ljummet om potatisen är kall. Riv ner potatisen i bunken. Tillsätt socker och salt. Rör i mjölet tills det blir en ganska lös deg. Låt jäsa ungefär 40 minuter. Fixa under tiden med tillbehören. 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda en stund. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma sedan platta rundlar med mjölade händer och låt dem jäsa i ungefär tio minuter. Fritera dem sedan i en stekpanna med höga kanter. Ungefär två minuter på varje sida. Oljan ska vara 180 grader varm. Pensla dem med vitlöksolja när de är färdiga.

Jag åt min med gravad lax, gräddfil, stenbitsrom, rödlök och gräslök. Men jag serverade massa andra grejer till: Stekta korvbitar, färska smörstekta champinjoner, rädisor, salladsblad, tomat, gurka, guacamole, jordgubbssalsa (efter recept från Remsans bistro) och crème fraiche blandat med socker och kanel. Med detta hoppades jag på att alla skulle hitta något som föll dem i smaken. Några grejer jag glömde ställa fram var lingonsylt, fetaost, oliver och riven ost.

Papptallrikar = en del av festivalkänslan

När jag tillagade langosen plattade jag till degbitarna en eller två i taget och friterade dem efterhand. Vi blev väldigt mätta och orkade inte på långa vägar äta upp allt. Därför slutade jag efter ett tag och la in degen som blev över i en bunke i kylen. På så sätt fick vi langos även dagen efter. Dessa gjorde jag lite mindre, så det fick plats två i taget i stekpannan. Den här gången hade vi lite andra tillbehör. Tyvärr var jordgubbarna slut men som väl var fanns det andra resurser i frysen. Notera att de här nog inte bör penslas med vitlöksolja!

Langos med glass, frysta bär och chokladmynta.

Antingen hade jag fått in en bra snits på friterandet, eller så var det bara så att degen mådde bra av att vila en natt i kylen. Jag tycker i vilket fall att de blev ännu godare dag två. En liten detalj som jag inte vet om den hade någon betydelse var att jag blandade ihop degen i samma bunke som jag gjort surdegsbaguetter i kvällen före, utan att diska bunken emellan. Kanske kom det lite surdegskultur med i degen som mognade över natten...

Allt som allt har jag haft ett mycket fint födelsedagsfirande med min egen familj, min underbara syster med son och bästa föräldrarna. Ingen "riktig" festival i sikte än. Bestämde mig motvilligt för att skippa Slash på Hultsfred. Men någon festival eller åtminstone en konsert eller två måste hinnas med innan sommaren är slut...

lördag 9 juni 2012

Rabarberdricka med lime

I år blev det en lite annorlunda twist på rabarberdrickan. En ganska blygsam förändring men ändå en förändring.


Jag använde lime i stället för citron.


Det blev gott det också men nästa gång tar jag nog citron igen. Som vanligt. Sedan finns det rabarber i överflöd hos grannarna, så jag hinner nog med mer än en sats till i sommar. Kanske ska prova med kanel eller vanilj också...

Klicka för recept på rabarberdrickan

Snart blir det kalas här. Bara föräldrarna som saknas.

Hoppas ni får en fin dag!

fredag 8 juni 2012

Gräset är grönare på andra sidan...


...eller är det kanske hängmattan som lockar?


Det är alltid lika spännande när bonden släpper ut korna i vår hage om somrarna.

torsdag 7 juni 2012

Nu gör jag grötbullar igen...

...för jag blir ständigt påmind om de goda små frallorna när jag kollar statistiken på bloggen. Länge har sökordet "grötbullar" legat på andra plats i listan, efter ettan "ansibecki". Även inlägget Grötbullar har toppat listan till för bara ett litet tag sedan, då inlägget Granskotssirap gått om och tagit ledningen.

Grötbullarna jag gjorde den här gången liknar de jag gjorde sist men är en aning sötare och innehåller en lite annan mjölblandning.


Grötbullar
(20-25 st)
1 påse torrjäst (eller 50 g färsk)
ca 16 dl mjöl, t.ex:
  • 6 dl dinkelsikt
  • 6 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 4 dl ekologiskt rågmjöl
1/2 dl krossat linfrö
1 tsk salt
2-3 dl havregrynsgröt
1/2 dl honung eller sirap
2 msk matolja t.ex. rapsolja
2 rivna äpplen
4-5 dl vatten (ca 40oC)

Blanda mjöl, linfrö, salt och torrjäst. Tillsätt gröt, honung, olja, äpplen och vatten. Blanda tills det blir en deg och knåda en stund. Låt jäsa ca 40 minuter. Knåda degen igen och tillsätt mer dinkelsikt om det behövs. Forma 24 bullar med mjölade händer och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda sedan på 175oC värme i ca 25 minuter.

Själva grejen med grötbullar är ju att vi tar tillvara på det som redan finns hemma. Därför borde de inte kunna bli exakt likadana varje gång. Saknar du till exempel äpple, prova att riva i morot istället! Även linfröna kan ersättas med exempelvis sesamfrö, pumpafrö eller solrosfrö.

Som vanligt uppmanar jag er alla att använda er fantasi! Våga prova mer nytt när ni bakar och lagar mat, det blir så mycket roligare då. Visst blir det lite misslyckat ibland men andra gånger blir det bättre än man någonsin kunnat tänka sig!

Nu tar jag helg. Det vankas nämligen finbesök och födelsedagsfirande här på gården.

Ha det gott!

onsdag 6 juni 2012

Real Life - Högar

Veckans Real Life hos Yohanna i Las Palmas handlar om högar.

Jag erkänner direkt - jag är en högmänniska. Det var bara att ta med kameran på en promenad genom huset. Högarna jag bjuder er på är inte ens hälften av alla högar jag hittade. Men jag tänkte att jag inte skulle tråka ut er för mycket.

Mina svar på veckans frågor blir: Ja, jag har högar. Varför vet jag inte. Kanske för att jag hela tiden tänker att jag ska fixa med det sen. Jag har för många bollar i luften hela tiden. Eller så är jag glömsk, eller lat, eller bara gillar att omge mig av ett kreativt kaos...

Högen vid datorn

Högen på mitt skrivbord

Högen på skötbordet

Högen i diskstället

Högen i diskhon

En spontan-hög på köksbänken

Högen vid den andra datorn

Högen på byrån i hallen

Högen på golvet i den andra hallen

Högen på byrån i hallen på övervåningen

Högen på mitt "sminkbord"

Min åtgärd är att jag emellanåt har storstädningar och rensningar då högarna tas bort eller minskas ned. Ofta händer detta på våren och sommaren eller vid jul. Jag hade faktiskt en liten rensning i helgen fast det kan man inte tro när man ser hur mycket som är kvar.

Självklart får det finnas högar! Vad vore livet utan dem?

Nu önskar jag er alla en fin nationaldag. Vi ska plantera julgranar. Vad ska ni göra?

tisdag 5 juni 2012

Gissa vad jag har i kylen

En stor skål med syrenblommor, citron och...


...socker!


Men oj, vad gott det blir när man häller kokande vatten över och låter hela härligheten stå och dra i kylen några dagar. Nästan som flädersaft smakar det och får en vacker ljuslila färg.

Recept finns här: Syrensaft

I år var jag ute i god tid och plockade 50 blomklasar. Jag ser från köksfönstret att syrenen fortfarande blommar, så kanske blir det en sats till. Några flaskor sparar jag i kylen, några ger jag bort och resten fyller jag inte riktigt ända upp, så de kan förvaras i frysen för att avnjutas under resten av året.