måndag 31 oktober 2011

Halloween

Inte för att vi firar halloween egentligen men lite godis har vi köpt och så ställde vi ut lyktorna från förra året. Troligtvis kommer ingen ikväll men man vet ju aldrig. Annars lovar vi att vi sparar godiset tills fredag.


Lyktorna är gjorda av vanliga glasburkar. Pumporna är målade på kopieringspapper, en fram- och en baksida. Sedan har vi klippt ut hål för ögon, näsa och mun och limmat ihop pumporna så de skulle passa runt burkarna. Dottern ville ha öron på sin pumpa också.

Hela grejen med att halloween har börjat firas i Sverige tror jag mycket är handlarnas påhitt. De tjänar troligtvis ganska mycket på en sådan här högtid.  Jag föredrar nog - som många amerikaner i slutet på 1800-talet - att göra halloween till en ljusets och glädjens fest (enligt Wikipedia). Sedan vill jag inte heller glömma alla helgons dag, då vi tänder ljus och minns de som inte längre finns ibland oss. Läs mer om halloween på Wikipedia.

Ha en fin halloween-kväll!

söndag 30 oktober 2011

Havskräftor

Trots att jag missade årets kräftskiva igår kväll, missade jag inte själva kräftätandet. Vi hade ju redan skaffat barnvakt för kvällen. Så medan hon ordnade med kvällsmat åt barnen och förberedde dem för läggningen, tog jag min bil (den som går på gas) och körde in till stan. Jag lämnade mitt matbidrag (guacamole vad annars?) betalade, fyllde en påse med kräftor och körde hem igen.


Sedan var det bara att pussa och krama godnatt och vänta på att barnen skulle somna. Under tiden fixade jag med mitt eget lilla kräftkalas. Ja, en halv krabba fick jag med mig också.

Egentligen behövs det inte så mycket tillbehör när man äter havskräftor. De är så smakrika och goda i sig. Åtminstone om de är kokta på rätt sätt. Ett gott bröd med smör och en god dryck kan faktiskt räcka. Men jag lyxade ändå till det med guacamole, majonnäs, dill, tomat och pressad lime. Ska man äta västerbotten- eller cheddarpaj och en massa andra tillbehör orkar man ju inte heller äta så mycket kräftor. Drycken för kvällen blev flädersaft.


Det enda bröd jag hade att tillgå hemma var barkis, så jag gjorde brushetta för att även lyxa till brödet lite.


Brushetta med guacamole och kräftstjärtar
1 person
2-3 skivor bröd
1-2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
En rejäl hög med havskräftor
1 sats guacamole
1/2 lime
Några dillkvistar
1/2 -1 tomat

Gör guacamolen. Pensla brödskivorna med olivolja. Sätt in dem i ugnen på 225 grader. Ta ut dem när de fått lite färg. Gnid dem med vitlöksklyftan.
Skala kräftorna. Ät allt som du brukar äta på en kräfta men spara stjärtarna. När du fått ihop en liten hög, bred guacamole på brödskivan, lägg på kräftstjärtarna, toppa med dill och droppa över pressad lime. Lägg eventuellt dit någon tomatskiva med.

Så här i efterhand är jag nöjd med mitt lilla kräftkalas som ägde rum i tv-soffan. Iklädd mysbyxor och med sällskap av Lena Ph, Laleh, Mikael Wiehe, Eva Dahlgren, Jason/ Timbuktu, E-Type och Thomas Ledin kunde det inte bli så mycket bättre... Just valet av kläder kändes också som en succé, då jag åt kräftor tills det kändes som att magen skulle spricka. Magsäcken hade visst krympt lite under sjukdomsdagarna. Men det är inget jag känner att jag behöver oroa mig för. Efter igår kväll är den nog återställd till normal storlek igen.

Nu känner jag också att halsflussen håller på att lämna min kropp. Ungefär nu ska jag vara smittfri enligt vårdguiden. Så då blir det jobb i morgon. Höstlov på fritids. Första lovet för denna terminen. Första lovet för mig med så många barn i barngruppen som vi har nu. Detta kan bli intressant. Men lov brukar vara roliga på fritids så jag har goda förhoppningar.

Nu önskar jag er alla en fin vecka oavsett om ni har lov, går i skolan, jobbar eller gör något annat!

fredag 28 oktober 2011

Halsfluss

Ja, i morse var jag ganska säker på att det var halsfluss jag hade åkt på. Varken febern eller värken i halsen ville ge med sig. Men ett läkarbesök och två kåvepenin senare kändes det redan bättre. Åtminstone i halsen. Resten av kroppen vill inte riktigt göra någonting känns det som. Orkar inte gå någon längre sträcka, orkar inte stå någon längre stund. Trött på att sitta, trött på att ligga...

Så vad kan jag bjuda er på idag? Jag har ju bara legat i soffan i stort sett hela dagen och gårdagen med för den delen. Dottern har letat upp lena leksaker att lägga i mitt ansikte "så det blir lite varmare". Jag lät henne hållas för leksakerna kändes faktiskt svala mot min varma kind när febern höll på att gå ner för femtioelfte gången.

Hade ni varit här hade ni kunnat få smaka mitt ingefärste. Det har gått ner några koppar sådant idag kan jag lova.


I morgon är det kräftskiva i stan och jag har sett fram emot den ända sedan förra året. Det vankas havskräftor och det är man inte bortskämd med i de småländska skogarna där vi bor. Tråkigt vore ju om hela sällskapet skulle smittas av min halsfluss, så jag får överväga lite olika alternativ för hur jag löser min kräftabstinens i morgon.

Nu undrar ni kanske om jag lagt av med mitt vegetarianska liv. Det har jag inte. Men jag har bestämt att jag får äta  fisk och skaldjur. I september trodde jag ju aldrig att jag skulle bli vegetarian men eftersom jag inte saknade köttet tyckte jag att jag lika väl kunde fortsätta. Fisk och skaldjur däremot, skulle jag sakna alldeles för mycket. Sen kommer jag även att äta viltkött och eventuellt ekologiskt producerat kött i undantagsfall. Det är ju i första hand för miljöns skull jag äter vegetariskt.

Ja, det blev visst en massa text jag bjöd er på idag. Jag som hade tänkt bjuda på kanelbullar. Men det får jag göra en annan gång.


Hoppas ni har det bra och slipper alla tråkiga baciller och virus som smyger omkring där ute i höstmörkret...

torsdag 27 oktober 2011

Bli-frisk-snart-frukost

Jaha, så kom den till mig också. Influensan eller vad det nu är. Kanske är det bara en förkylning men i så fall en riktigt elak sådan. En del klagar på att karlar gnäller när de är förkylda men hemma hos oss tror jag det är omvänt. Min kära gubbe biter ihop nästan oavsett vad det är han åkt på för krämpa eller bacill.  Men mig däremot är det väääldigt synd om idag. Jag har ont i halsen när jag sväljer, och då menar jag JÄTTEONT i halsen. Det känns som att jag är stel och har ont i hela kroppen, och så har jag huvudvärk och feber.

Men nog om det. Jag fick i alla fall sovmorgon och här kommer min sena bli-frisk-snart-frukost som jag lyckades knåpa ihop trots mina krämpor.


Grötbullar med skivad banan
Cultura shot med jordgubb och fläder
Varm ingefärsdryck med lime och honung
Hemgjord flädersaft (nyupptagen från frysen)
Och till efterrätt: En Strepsils

Nu hoppas jag bara på att den här kuren hjälper!

tisdag 25 oktober 2011

Ord på vägen

Nu är det några dagar sedan jag skrev. Det finns många anledningar till det men den korta versionen är att det helt enkelt är mycket nu. Olika saker som ska göras hela tiden. Så när jag är hemma prioriterar jag hellre tid med familjen än tid vid datorn.


Men jag tänkte tipsa er om en fantastisk blogg. Jag upptäckte den när jag ganska nyligen hade börjat blogga själv. Jag satt och slösurfade lite och var sådär allmänt nere och så läste jag det här inlägget: Du duger precis som du är. Sedan dröjde det inte lång tid tills jag var en trogen följare.


Det jag gillar med bloggen är att texterna är vackert skrivna, med ett poetiskt språk och att innehållet känns relevant. Tjejen som skriver är akutsjuksköterska på en stor akutmottagning. En del av inspirationen till inläggen hämtar hon på jobbet men den kommer också från böcker, musik och naturen. Vill du ha yta (läs dagens outfit och liknande) ska du kanske söka dig någon annanstans. Men för den som vågar utmana sig själv att bli en bättre människa på insidan är nurseblog ett hett tips.

Ha det gott, så hörs vi snart igen!

Uppdatering:

Såg att det var en ny real life-utmaning hos Yohanna i Las Palmas som jag inte riktigt kunde motstå. Jag kommer nu alltså att ägna mig lite åt yta (som en motpol till det jag nyss skrev om nurseblog) och lägga upp min allra första bild på dagens outfit.

Grejen med utmaningen är att jag ska skriva om ett klädesplagg som sällan används. Jag kände direkt att det var dags för min rosablommiga klänning att komma ut ur garderoben. Den är köpt på Indiska för kanske sex sju år sedan och jag har använt den en gång när jag var gravid (och därmed orädd för att visa en utputande mage). När jag såg den i affären, på rean för endast en 50-lapp, kände jag mig nästan tvungen att köpa den. Trots att den inte var särskilt tillåtande gentemot diverse utbuktningar på kroppen. Den var så färgglad och härlig och trots att jag dessutom helst undviker rosa var det något som gjorde att jag ändå gillade den.

Jag gillar den fortfarande men som ni ser på första bilden - min outfit för dagen - passade den kanske inte riktigt in i min stil. Därför har den fått hänga på sin galge i garderoben mest hela tiden. Jag hittar helt enkelt inte rätt tillfälle för den att få komma ut och lufta sig. Vanligtvis skänker jag sådana galghängare till second hand men denna har fått hänga kvar. Hittills.


Skorna på andra bilden är från second hand (UFF i Göteborg) och jag älskar dem. Tyvärr gör inte mina fötter det riktigt lika mycket, så de pryder också sin plats i garderoben större delen av tiden.

Kanske borde jag skämmas för den otvättade spegeln men jag bjuder på det.

Nu säger jag tack och hej för idag!


fredag 21 oktober 2011

Frost

I dag fick jag sovmorgon. Halv nio vaknade jag och gick ner för att fixa med frukosten. Eftersom jag äter frukost i bilen när jag jobbar, tycker jag det är lite extra mysigt att sitta vid bordet och äta länge när jag är ledig. Så även idag. Visserligen blev det ingen lyxfrukost denna gången. Men en kopp te och en rostad surdegsbrödskiva med ost och tomat, kändes lyxigt i jämförelse med gårdagens knäckebröd och vatten.


När jag efter min långfrukost sedan gick ut med soppåsen vid halv elvatiden såg jag att det fortfarande var frost ute. Vintern närmar sig. Det blir till att plocka fram vinterjackan och byta till vinterdäck på bilen den här helgen.


Vi har förresten planterat två äppelträd och ett körsbärsträd i höst. Vi valde sorterna Oraine (som ger frukt på hösten) och Åkerö (som ger frukt på vintern) eftersom de sorterna pollinerar varandra. Körsbärssorten vi valde var Skuggmorell. Den är självfertil och jag valde just skuggmorell för att det fanns ett sådant träd i min barndoms trädgård. Tanken är att det ska bli en rad med fruktträd och att björkarna och de gamla äppelträden så småningom ska tas ner. Men som vanligt skyndar vi långsamt. Nästa år kanske vi fyller på med päron- och plommonträd. Än så länge hoppas vi bara på att de här träden överlever vintern.


Slutligen en bild på höstljungen jag köpte till de hängande utekrukorna på verandan i år.


För den som undrar om jag tränade igår kväll så kan jag meddela att det blev 50 minuters träning med gymboll och hantlar. Sedan blev det en ProViva Active och en skål med chips framför tv:n.

Ha nu en trevlig helg!

torsdag 20 oktober 2011

Stekta gröna tomater

I mitten av september tog vi in alla tomater från växthuset. Jag skrev om hur vi lagrade dem här och lovade att berätta hur det gick.


Nu har det gått ungefär en månad och i förra veckan åt vi upp de sista tomaterna. De mognade faktiskt där i källaren invirade i tidningspapper. Bara några dagar efter jag lagt ner dem kunde vi plocka upp de första mogna tomaterna. Det var först förra veckan som jag tyckte några började bli lite skrynkliga i skalet. Då tog jag upp de som fanns kvar och gjorde stekta gröna tomater till kvällsmat.


Jag vet egentligen inte hur den här rätten ska tillagas.Någon gång såg jag ett recept i tidningen Amelia Mat, men jag minns inte riktigt hur det var nu. Så här brukar jag göra i alla fall och det brukar bli riktigt gott:


Stekta gröna tomater
Ett gäng gröna tomater
Sweet chili sauce
En del ströbröd
En halv del fint riven ost, gärna med lite smak på
Smör att steka i

Skiva tomaterna. Doppa dem i sweet chili sauce. Vänd dem sedan i en blandning av ströbröd och ost. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Var lite försiktig när du vänder dem så paneringen inte trillar av.

Servera som tillbehör. Eller som vi gjorde i år: Som huvudperson tillsammans med höstens första potatismos, rivna morötter och pizzasallad. Eller varför inte som en del i en höstbuffé?! Har du inte sweet chilisauce hemma funkar det med en blandning av ketchup, pressad vitlök, flytande honung och chilipulver. Jag provade det en gång och det blev gott det också.

Nu tänkte jag skriva att jag hoppas ni alla får en riktigt trevlig helg. Fast jag kom på att det kanske är en dag för tidigt. Men min helg börjar ju i morgon och jag är trött som om det vore fredagskväll. Annars är intentionen för kvällen att köra ett träningspass med gymboll och hantlar (med Blossom på dvd som instruktör). Sedan tänkte jag snabbt åtgärda alla förlorade kalorier genom att fika på något framför tv:n. Vi får väl se hur det blir med de sakerna. Blir det inte det första så blir det i alla fall det andra...

Vad ska ni göra i kväll?

tisdag 18 oktober 2011

Efterrätterna

Detta inlägg tänkte jag mestadels ägna åt efterrätterna vi åt på höstbuffén i fredags. Ja, jag kunde inte bestämma mig så det blev två stycken. Egentligen gjorde jag tre efterrätter men den första blev totalt misslyckad.

Jag hade tänkt göra en vit chokladmousse. Men när den inte blev bra vågade jag inte använda upp de sista ingredienserna för att kanske misslyckats igen. Så jag sökte på pannacotta vit choklad gelésocker (ingen gelatin för mig tack), klickade på första träffen och hittade ett recept som såg bra ut. Det innehöll hallon men jag bytte ut dem mot lingon.


Pannacotta med vit choklad och lingon
4 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
100 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
2-3 dl frysta lingon
Chokladmynta

Koka upp gelésocker och vispgrädde i en kastrull. Blanda ner vaniljsockret.
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i den heta grädden. Rör hela tiden tills
chokladen har smält. Koka pannacottan i ca 1 minut och ta sedan kastrullen från plattan.
Låt den svalna en aning och häll sedan upp den i glas eller portionsskålar. Ställ dem i kylen
för att stelna och kallna. 3 timmar brukar vara lagom, men de kan gärna stå lite längre.
Fördela lingonen i glasen och garnera med mynta precis före servering.

Receptet räckte till fem vuxenglas och två små till barnen. Jag vill minnas att de vuxna var rörande överens om att det smakade bra. Barnen ställde sig lite mer tvekande till det uttalandet men det var inte heller så oväntat. Lingonen åt de upp i alla fall.

Den andra efterrätten var en päroncarpaccio som jag hittade hos Coop.


Päroncarpaccio med rostade pinjenötter
(4-6 portioner)
1 vaniljstång
1 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl socker
30 g pinjenötter
3 hårda päron
4 msk crème fraiche
4 kvistar färsk mynta

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, vin, socker och vaniljfrön. Koka ner vätskan så att den blir simmig, 5-10 minuter.
Rosta pinjenötterna i en torr het panna, 3-4 minuter. Skaka pannan så att de inte bränns vid.
Skiva päronen med en osthyvel och fördela skivorna på fyra assietter.
Slå på sockerlag. Hit går rätten att förbereda för att vila i kylen tills den ska ätas. Strö över pinjenötterna precis före servering. Servera med en klick crème fraiche och ett par myntablad.

Även denna efterrätten smakade väldigt bra. Så här i efterhand skulle jag nog hellre servera vaniljkesella till men det funkade med crème fraiche också. Sen skulle jag inte ha glömt pinjenötterna en liten stund för länge på stekpannan. Men det är smällar man får ta...

Förresten, ni har väl inte missat Fairtrade Challenge som är i morgon, alltså den 19 oktober. Fairtrade "motverkar barnarbete och gör det möjligt för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor" (citatet är hämtat från http://fairtradechallenge.se/varfor/)

Det går bra att anmäla sin fika till och med nu på torsdag (20/10) och det gör du genom att fylla i ett formulär här: http://fairtradechallenge.se/bjud-in-till-fika/

Hoppas ni har en trevlig kväll och att ni får en trevlig fikastund imorgon!

söndag 16 oktober 2011

Höstbuffé

Efter en datorfri dag igår känner jag mig nu redo att redovisa recepten från höstbuffén som jag och några vänner kockade ihop i lördags. Ibland tar jag mitt ansvar och tvingar ut stadsborna på landet så de får lite frisk lantluft. På köpet får de (förhoppningsvis) en trevlig kväll med god mat och dryck, samt hög mysfaktor. Denna gången var i stort sett alla rätter nya för oss, så det var lite av en chansning. Men resultatet blev väldigt bra, trots att tidoptimismen orsakade en hel del knorrande i vissa magar innan det var dags att äta.

Efter önskemål (som jag mer än gärna tillgodosåg) blev allt på buffén vegetariskt. Första receptet hittade jag i ett reklamblad från Cervera:

 

Pumpasoppa  (ca 60-70 minuter)
4 portioner (eller ca 8 bufféportioner)

1 medelsor butternutpumpa, skalad och skuren i grova bitar (jag tog en vanlig pumpa utan någon särskild benämning i affären)
2 schalottenlökar, skalade och skurna i grova bitar
1 vitlöksklyfta, oskalad och krossad
1 morot, skalad och skuren i grova bitar
Färsk timjan (jag tog apelsintimjan)
4 msk olivolja
1 dl grädde
Ca 1-1,5 l buljong (det skulle va kyckling men jag tog grönsaks)
1 nypa curry
Färskpressad citronsaft, efter smak
Salt och peppar

Lägg pumpa, vitlök, lök, morot, olivolja och timjan i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 200 grader, ca 40 minuter. Skala vitlöken och häll över alla grönsaker i en större kastrull. Tillsätt grädde och nästan all buljong och låt soppan koka upp. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med curry, citronsaft, salt och peppar.

Till soppan åt vi nybakat surdegsbröd. Det blev inte lika bra denna gången eftersom jag hade haft slut på nästan allt mjöl förra helgen och bara hade oekologiskt vetemjöl att tillgå. Men nybakat smakade det bra i all fall. Enligt receptet skulle det vara grillat lantbröd till soppan men jag tyckte det var synd att grilla det nybakade brödet.

Nästa recept kommer från Ica.se. Jag bytte ut kålrot, som jag inte är så förtjust i, mot den sista potatisen från vår egen odling för i år.


Honungsglacerade rotfrukter (ca 45 minuter)
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri (ca 150 g )
8 schalottenlökar
8 potatisar
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
gourmetsalt
persilja
nymalen svartpeppar

Skala och skär morötter, palsternackor, rotselleri, schalottenlökar och potatis i grova bitar. Lägg dem i en långpanna. Ringla olivolja över rotfrukterna.
Rosta dem i ugnen i 20-25 minuter, 200°C. Ta ut plåten och ringla över flytande honung. Rosta ca 5 minuter till. Smula över gourmetsalt, persilja och nymalen svartpeppar.

Idén till själva höstbufffén fick jag när jag läste ett inlägg om höstmat hos Remsan. Här kommer ett recept på en god sås som jag också hittade hos henne. Såsen passade utmärkt till rotfrukterna.


Rostad paprikasås (ca 60 minuter)
4-6 pers.
4 grillade paprikahalvor
4 msk olivolja
2 msk röd vinäger (vi använde äppelcidervinäger)
1 msk fransk senap
2 krm salt
2 krm svartpeppar
tabasco

Sätt ugnen på 250°. Dela paprikorna i halvor och kärna ur. Lägg dem på en pappersklädd ugnsplåt med skinnsidan uppåt. Rosta paprikan i ca 20 minuter, tills skalet blivit svart-bubbligt. Stapla dem på varandra och dra av det svarta skalet med en kniv när de svalnat.
Mixa paprikan tillsammans med olja, vinäger och kryddor. Smaka av med tabasco eller uteslut. Håller sig minst 1 vecka i kylskåp.

Här kommer ytterligare ett recept från Remsan. Rödbetsbiffarna var helt klart min favorit på buffén. Killen som stekte dessa tröttnade efter ett tag och lämnade kvar lite smet på botten i bunken. Den slängde jag i en burk och sparade i kylen och så blev det finfin kvällsmat till mig i går med.


Rödbetsbiffar med fetacreme (ca 30-40 minuter)
4 personer eller 6-8 bufféportioner

500 g rödbetor, skalade och mellangrovt rivna
1 gul lök, riven
2 ägg
2 msk maizena mjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör

Fetacreme:
150-200 g fetaost
2 dl créme fraiche
2 msk honung
1 msk färsk, hackad rosmarin
½ krm svartpeppar

Blanda rivna rödbetor och riven lök med ägg, maizena och kryddor. Klicka ut smeten i en stekpanna och stek biffarna i smör. Smula ned fetaosten i créme fraichen och smaksätt med honung, rosmarin och peppar.

En sallad ville jag gärna ha med och den skulle innehålla vitkål. Valet föll på en ljummen höstsallad från Pickipicki. Fin att se på och god att äta. Till brödkrutongerna använde jag rågsurdegsbrödet jag bakade förra helgen.


Ljummen höstsallad (ca 20 minuter)
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
2-3 msk rapsolja
2-3 tsk gul curry
salt och svartpeppar
1-2 äpplen
en bit gott bröd
frysta lingon

Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar och rikligt med curry. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna. Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Pynta med brödkrutonger och lingon vid servering.

Den sista rätten på buffén är min kirskålspaj som jag pimpade med trattkantareller och gjorde om till minipajer.


Minipajer med trattkantareller och kirskål (ca 60 min + blötläggning)
12 st

100 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
ev. lite kallt vatten max 1 msk

2 dl torkade trattkantareller
½ liter kirskål
1 dl grädde
2-3 dl riven ost t.ex. cheddar
3 ägg
örtsalt, svartpeppar

Lägg trattkantarellerna i blöt i god tid innan, gärna några timmar. Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i 12 st aluminiumformar eller i muffinsplåt. Låt vila i kylen medan du plockar kirskålen. 
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 5-10 minuter (225oC). 
Vispa ihop grädde, ost, ägg, salt och peppar. 
Ta upp trattisarna ur vattnet och låt dem rinna av. Stek dem sedan en stund i smör och fördela i de förgräddade pajskalen. Spara några till garnering. 
Skölj kirskålsbladen och förväll dem i någon minut. Hacka dem och lägg också dem i pajskalen. Skeda äggblandningen över svamp och kirskål och ställ in i ugnen igen i ca 15 minuter eller tills pajerna fått fin färg. Garnera med de sparade trattisarna. Servera dem direkt från ugnen eller ljumna.

Till alla er som tänkt bjuda på höstbuffé kan jag varmt rekommendera den här menyn. Se bara till att vara väl förberedd (läs: Ha alla ingredienser hemma) och börja för allt i världen i god tid!

Hoppas ni haft en riktigt trevlig helg!

torsdag 13 oktober 2011

Rönnbärsplockning

För några dagar sedan var sonen och jag och plockade rönnbär. Älgjakten började ju häromkring i veckan och då blev jag påmind om att det nog var dags.


Kanske var det dags redan för några veckor sedan. Det var svårt att hitta hela rönnbärsklasar utan bär som blivit dåliga. Men några fina fick vi ihop i alla fall. Vi hittade ingen rönn på vår egen mark men vi tänkte att grannarna nog inte skulle bli arga om vi plockade lite på deras.


Jag har inte bestämt riktigt än vad vi ska göra med rönnbären. Rönnbärsgelé kanske. För ett tag sedan hittade jag ett recept på rönnbärscurd som jag blev lite sugen på att testa. Jag har faktiskt aldrig tillagat något med rönnbär förut. Tips tages tacksamt emot!


Förra året plockade jag rönnbär precis när de hade mognat och lade dem i frysen. Sen glömdes de bort. De ligger fortfarande kvar men jag vet inte om de går att använda ett år senare. Någon av er läsare som vet?

Medan jag plockade rönnbär, plockade sonen blommor. "Man måste passa på att plocka mycket blommor innan vintern kommer" sa han.


Här kommer ett kort på vår ladugård och vårt hus sett från baksidan, som jag tog när vi var på väg tillbaks. Inte så svårt att förstå varför en del kallar det polkagrishuset...


Nu sitter jag i soffan och äter chips. Jag har precis kommit hem från husmorsgymnastiken och i morgon börjar min helg.

Vi ska ha lite kompisar här på fredagskvällen och laga mat tillsammans. En höstbuffé med inspiration från Remsan blir det. Mer om det på lördag. Eller kanske på söndag...

Men jag tror vi hörs imorgon med!

tisdag 11 oktober 2011

Surdegspizza

När jag ändå skulle mata vetesurdegen i fredags tyckte jag att i stället för att hälla ut en del av den, kunde jag baka något på den. Att brödbaket skulle bli på rågsurdegen hade jag redan bestämt. Men en surdegspizza eller två skulle jag kanske kunna slänga ihop. Som vanligt sökte jag på internet och hittade ett recept som verkade lovande. Jag följde det inte exakt men jag skulle nog ändå våga rekommendera er att göra det. Väldigt bra och utförligt beskrivet och det verkar jättegott: Third Opinion - Godaste surdegspizzan

För min del fick ingredienserna anpassas till personerna som skulle äta, det vi kom ihåg att handla (när jag ändå var med sonen hos tandläkaren i det lilla samhället som namnger vår kommun) och det som fanns hemma.

Receptet på själva degen kommer från Ingeborgs kök. I det ingår jäst men jag hoppade över den.

Så här gjorde jag:


I glaset: Syrensaft


Pizza med surdeg
500 g vatten
400 g durumvetemjöl
400 g vetemjöl
140 g vetesurdeg

20 g salt

Blanda allt utom saltet på låg hastighet i hushållsassistenten i ca 10 min.
Lägg i saltet och kör lite snabbare i 2 min.
Låt degen jäsa 3-4 timmar (eller mer), gärna på en varm plats. Vik ihop minst en gång under jästiden. Gör som när du slår in ett paket, vik in en sida i taget och lägg sedan med skarven nedåt.
När du ser att degen har jäst bra kan du väga upp dina degbitar, 1 pizza = 150 g . Det ska bli 10 st. Gör du minipizzor som jag, är det lagom med 50-60 g per pizza.
Lägg degbitarna på köksbänken i väntan på att få bli pizzor.
Kavla eller tryck ut degen till den tjocklek du vill ha på ett bakplåtspapper.
Pensla med olivolja, bred på tomatsås, strö över riven ost och toppa med dina favoritingredienser. Börja med osten, det blir mycket godare då!
Lägg pizzorna på varma plåtar med hjälp av en skärbräda och grädda i 275 grader i 7-8 minuter. Strö över pizzakrydda eller färsk basilika. Det går också att låta basilikabladen vara med i ugnen de sista två minuterna av gräddningstiden. Jag kände mig för stressad för att prova detta.

Tomatsåsen jag brukar använda till pizza finns i Den stora Vegetariska Kokboken. Jag har ändrat lite så den passar mig bättre.


Smakrik tomatsås
1 msk olja
1 liten lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tomater, hackade
1/2 dl rödvin
1/2 dl vatten
2-4 msk tomatpuré
Ev. en skvätt balsamvinäger
Basilika, oregano, svartpeppar, örtsalt och socker efter behag

Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök och vitlök och fräs på medelstark värme tills löken är mjuk. Tillsätt tomater, vin och vatten och koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter. Rör om då och då. Ta kastrullen av värmen. Kör såsen slät med stavmixer. Tillsätt tomatpuré, basilika och oregano och rör om tills den är genomvarm. Smaka av med örtsalt, peppar och socker. Servera den varm eller kall.

Denna gången ställde jag fram ingredienserna så att alla fick komponera sin egen pizza. Förutom tomatsås och riven ost fanns det skivad tomat, lök, paprika, banan, majs, skinka, cashewnötter, curry och färsk basilika. Här har ni säkert egna och bättre förslag på vad man kan ha. Per Olof på Third Opinion har pesto på sin pizza. Det skulle jag vilja testa någon gång!

Pizzan blev väldigt uppskattad. Av gubben, barnen, föräldrarna och de tre extra middagsgästerna vi fick (alltid trevligt med fler runt bordet). Jag gillade den också. Bättre än köpepizza om jag får säga det själv. Detta var definitivt inte den sista gången det bakades surdegspizza i det här huset!

Hoppas ni har en bra kväll!

söndag 9 oktober 2011

Om att blanda ihop en deg före frukost

I helgen har vi haft besök av mina föräldrar. Roligt för barnen och roligt för mig. Jag är fortfarande sådär barnslig att jag vill visa mamma och pappa vad jag är bra på. Samtidigt är jag inte rädd att misslyckas inför dem eftersom jag vet att de inte kommer att se ner på mig för det.

Med andra ord: Ett perfekt tillfälle att baka bröd på rågsurdegen. Hittills har jag inte lyckats baka något bra rågsurdegsbröd. Tänk vad kul om jag skulle lyckas med det när mamma och pappa var här! Och skulle jag inte lyckas kan man alltid äta knäckebröd till kvällsmat eller baka scones eller nåt i stället.

Jag hittade ett recept som verkade bra på bloggen Elsies päron. Det innehöll lite jäst också men jag tänkte att om jag utökar mängden surdeg och förlänger jästiden borde det gå vägen ändå. Tänkt och gjort. Kvällen innan föräldrarnas ankomst plockade jag fram surdegen ur sin burk och rörde ihop den med de första ingredienserna. Så här långt var allt frid och fröjd.


Tidigt nästa morgon tassade jag ner till köket... Nej, jag vaknade faktiskt lite senare än beräknat och skyndade mig för att först röra ihop degen till pizzan jag tänkte servera till lunch och sedan röra ihop degen till surdegsbrödet. Utan frukost i magen och med två barn farandes omkring mig hällde jag gladeligen i två liter vatten till min surdegsblandning i hushållsassistenten. Utan att fundera en sekund på att det eventuellt skulle vara två deciliter i stället. Sen när mjölet skulle i insåg jag mitt misstag.

Så vad gjorde jag? Jo, jag skrapade ur det sista ur surdegsburken. Hittade en påse torrjäst som jag blandade med lite varmt vatten och hällde i. Tömde i det lilla jag hade kvar från honungsburken. Sedan hällde jag i det sista vetemjölet, gick över till dinkelsikt och tömde även den påsen, fyllde på med rågmjöl, drygade ut med durumvetemjöl och slutligen rågsikt innan jag fick en deg som höll ihop lite grand i alla fall.

Vid det här laget fick den inte längre plats i assistenten, så jag delade upp den på fyra bunkar. Där knådade jag in det sista mjölet i degarna. Sen hällde jag på olivolja och satte mig ner för att äta frukost. Bara sådär en två-tre timmar senare än jag hade tänkt mig. Degarna ser kanske inte så fina ut i det här stadiet och jag kan villigt erkänna att jag inte lade ner allt för mycket tid på att få dem fina heller. Mat i magen kändes helt enkelt viktigare...


Bunkarna ställde jag in i ett lite svalare rum och lät dem jäsa där i ungefär 4-5 timmar. Under den tiden vek jag ihop dem ungefär 3-4 gånger. Jag tog alltså tag i en sida på degen (som om den vore kvadratisk), drog ut och vek in. Sedan sidan mittemot och sedan de två andra.

När jag tyckte de hade jäst färdigt tog jag den deg som verkade smidigast (den som gick att dra ut längst utan att den gick av när jag vek ihop). Jag delade den i två delar, drog ut den och vek ihop en sista gång, formade varje del till en limpa och lade dem på ett bakplåtspapper. Sedan in i ugnen på en varm plåt med hjälp av en skärbräda. Jag hällde också lite vatten i en "skräpform" som jag har i botten av ugnen. Efter 15 minuter öppnade jag luckan, släppte ut ångan och satte i en stektermometer i den tjockaste limpan. Ungefär 40 minuter tog det i ugnen innan brödet kommit upp till 98 grader i mitten. Då tog jag ut dem och lät svalna på galler.

Nästa deg fick gräddas i två bakformar och de två sista degarna fick ligga och jäsa till sig ytterligare en stund på köksbänken. Idén att använda tidningsrullar har jag fått från bloggen Pain de Martin.


Brödet blev jättegott! Tänk att något som först verkade bli en total flopp kunde bli så bra.

Är det så att någon har lust att baka det i lite mindre skala än vad jag gjorde kommer originalreceptet här. Hämtat från Elsies päron - Tack för ett jättegott recept och en bakupplevelse utöver det vanliga!


Surdegsbröd på Honung & Råg
Så här såg de första limporna ut

Kvällen före eller på morgonen:
100 g surdeg
300 g vatten
50 g rågmjöl
150 g rågsikt

Blanda och låt stå i ca 8 timmar. Gärna på en varm plats.

Efter 8 timmar adderades detta:
60 g honung
210 g vatten
700 g vetemjöl
150 g rågmjöl
ca 10 g jäst

Kör några minuter med degblandare, häll i saltet och kör några minuter till.

20 g salt

Låt jäsa 2 timmar. Kör några varv med degkrokarna, skopa ner i oljade formar och grädda i 180- 190 grader tills innertemperaturen är 98 grader. (Ca 40 minuter)

Så här blev de sista jag gräddade

Om nu någon orkat läsa ända hit, kanske denna någon undrar vad jag gjorde med åtta limpor. Speciellt när Kaminkvinnan redan fyllt frysen med diverse bakverk. Svaret är att en åts upp till kvällsmat, fyra gavs bort till föräldrar och grannar, två stuvades in i frysen och en ligger i skåpet och väntar på att bli uppäten inom de närmsta dagarna. Båda barnen och gubben gillade brödet. Jag älskade det!

Slutet gott allting gott.

Hoppas ni får sova gott i natt :)

fredag 7 oktober 2011

Månskensbonden

Nästa år tänkte vi bli månskensbönder. Eller lite grand i alla fall. För några dagar sedan plöjde gubben upp "lyckan" på andra sidan vägen. Tanken är att vi ska sätta potatis där till våren.


För att vara gjort med en enskärig plog blev det inte så illa, tyckte han. Jag har ingen aning om hur det borde se ut.

Hoppas ni har en riktigt fin fredagskväll!

Själv hoppas jag på att hinna posta detta inlägget innan jag somnar...

onsdag 5 oktober 2011

Dagen efter kanelbulledagen

I går åkte jag hemifrån strax före sju på morgonen och var hemma igen strax före nio på kvällen. Så: Nej, jag bakade inga kanelbullar igår. Tack vare vår snälla personal i skolmatsalen fick jag i alla fall äta en. De hade fixat både kaffe och bulle till alla fröknar till mellanmålet. Barnen fick givetvis varsin bulle med. Då är det inte så svårt att träna på att vara artig, som är vårt komma-ihåg-ord på fritids för denna veckan. Och för min del kändes dagen plötsligt inte riktigt lika lång. När det blir så här långa dagar på jobbet är jag väldigt tacksam att jag faktiskt jobbar med något jag tycker om att göra.

Fotot är från sonens barnkalas.
Jag har inte bakat kanelbullar sedan dess.

På ett annat fritidshem, där jag jobbade för några år sedan, hade vi en kokerska som sa många kloka saker. På tal om kanelbullar sa hon en gång: "Barn är så kräsna nu för tiden. När jag var liten skar mamma bort möglet på bullarna, sen värmde hon på dem lite i ugnen och så var det inget mer med det!"

Riktigt så långt är jag kanske inte beredd att gå. Men det finns andra trevligare sätt att ta tillvara kanelbullar som blivit lite torra och tråkiga (innan de hinner mögla). Så här gjorde jag med de överblivna bullarna från sonens kalas:


Kanelbulleskorpor
Skär dina torra och tråkiga bullar i lagom stora skorpbitar. Lägg dem på en plåt i ugnen på 100-125oC. Torka dem där tills de känns riktigt torra. Tiden beror lite på hur torra de hunnit bli innan. Börja med en timme och förläng sedan tiden om de fortfarande är sega. Låt dem gärna ligga kvar på eftervärmen när du stängt av ugnen. Förvara i burk med lock. Skorporna håller sig väldigt länge om de förvaras torrt.


Som ni kanske ser på bilden så återanvänder jag bakplåtspapper. Så länge pappret inte blir kladdigt går det alldeles utmärkt att använda det flera gånger om. Bra för plånboken och bra för miljön.

Nu tror jag att jag måste lägga mig i soffan framför tv:n en stund. Det har tystnat från barnens rum nu, så i kväll kanske jag kan få förnimma känslan av avkoppling innan jag slocknar.

Snart är det fredag...

måndag 3 oktober 2011

Äppel- och blåbärskaka

Jaha, och om man har fått två påsar äpplen av grannen och har blåbärsgröt kvar från frukosten då? Kan man kanske göra äppelkaka på blåbärsgröt?

I helgen provade vi en ny frukost. Jag hittade den hos Sofie på Mumsfillibaba. Blåbärsgröt verkade som en bra idé när vi fortfarande hade en massa blåbär kvar i frysen. Jag tyckte den smakade bra. Kanske hade jag i lite för mycket kardemumma bara. Tyvärr gillade resten av familjen inte gröten speciellt mycket. Därför blev det en hel del över. Receptet kommer från Arla men jag kunde inte hitta det där. Här kommer receptet avskrivet från Mumsfillibaba:


Mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma
1 portion
1 dl frysta blåbär
1 msk flytande honung
2 dl mjölk
2 msk mannagryn
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt

Värm hälften av blåbären i en liten skål tillsammans med honungen i mikron tills de blir varma, ca 1 min. Koka upp mjölk. Blanda ner mannagryn, salt och kardemumma. Koka under omrörning i ca 3 min. Blanda ner resterande blåbär mot slutet. Häll upp i en djup tallrik. Toppa med honungsblåbären och mjölk.

Jag frågade internet om recept med mannagrynsgröt i men fick inga svar. Så jag fick helt enkelt hitta på ett eget. Här kommer det:


Äppel- och blåbärskaka på grötrester
2,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma
2 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 st äpplen
1 dl blåbär
ca 50 g smör
mannagryn

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem tillsammans med gröten. Smörj en form med löstagbar kant och bröa den med mannagryn. Häll smeten i formen. Sprid ut blåbären och äppelbitarna över smeten (de kommer att sjunka sen). Hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg överst. Grädda i 175oC varm ugn i ca 40 minuter. Känn med en provsticka ifall den är färdig.


Har du vanlig mannagrynsgröt över är det bara att tillsätta lite kardemumma och öka på blåbärsmängden lite. Jag lade blåbären i mitten av kakan och äppelklyftor i ett mönster runt om. Men allt sjönk in i kakan när den gräddades, så om jag ska göra den igen kommer jag nog att tärna äpplena i stället och fördela dem och blåbären jämnt över kakan. Annars blev kakan väldigt saftig. Kanske gör det inte så mycket om jag kommer få gröt över även i framtiden...

Nu ska jag nog trotsa mitt vardags-sockerförbud och äta lite äppelkaka!


söndag 2 oktober 2011

Äppel- och chokladbröd

Vad gör man när man fått två påsar med äpplen av grannen?


Jo, är man baknörd (eller i alla fall baknörds-wannabe) som jag så leker man lite med ett gammalt recept, från tidningen Mama, på äppel- och chokladbröd. Här kommer min version:


Äppel- och chokladbröd
10 dl vatten (ca 40oC)
6 dl havregryn
20 dl vetemjöl
1 påse torrjäst (el. 50 g färsk)
1 msk vetesurdeg
1 tsk salt

300 g choklad, gärna både mörk, ljus (30% kakao) och vit choklad
10 äpplen, i små tärningar
salt och peppar
olivolja

Blanda vatten, havregryn, mjöl, surdeg och jäst så det precis blir en deg. Låt vila ca 20 minuter. Rör i saltet och knåda en stund. Låt jäsa ca 40 minuter till en timme. Dela degen i två delar. Kavla ut på mjölat bakbord till en stor rektangel. Strö på hälften av äppelbitarna och chokladen. Salta, peppra och ringla över olivolja. Rulla ihop och skär sedan 20 bullar, som du placerar på bakplåtspappersklädda plåtar. Gör sedan likadant med andra halvan av degen. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i 180oC varm ugn på varmluftsfunktionen i ca 20 minuter.

Om jag får säga vad jag tycker så blev de mycket godare med lite surdeg i, än förra gången när jag följde originalreceptet.

Här kommer ett annat tips på vad man kan göra med äpplena: Ett gott surdegsbröd, en eller två skivor ost och så skivat äpple och nyskördad persilja på det.


Att lägga frukt och grönsaker på mackan är också ett bra sätt att få i sig mycket vitaminer samtidigt som man får variation på smörgåsarna. Äter man inte kött och inte orkar blanda ihop olika goda röror hela tiden, så kan det lätt bli lite enformigt med ost i olika tappningar. Kom gärna med tips om ni har några på smarta vegetariska smörgåspålägg.

Nu önskar jag er alla en fin kväll och en bra start på den nya veckan. För min del är det ganska fullt i kalendern, så vi får se hur mycket jag hinner uppdatera här.


lördag 1 oktober 2011

Höstpromenad

I dag har jag haft finbesök av en god vän. Vi tog med oss kameran ut på promenad i de Småländska skogarna.












Jag låter fotona tala för sig själva. Tror inte det finns ord som kan beskriva det bättre. Allt detta vackra har jag på gångavstånd hemifrån. Jag borde verkligen ge mig ut på promenad oftare!

Ha en riktigt fin lördagskväll nu!

Och passa på att njuta av det fina vädret om ni har något. Man vet aldrig när den kalla, blåsiga och regniga hösten har kommit för att stanna. Plötsligt bara är den där och då finns det ingen återvändo...