lördag 30 april 2011

Det växer så det knakar

I mitten av mars sådde jag tomat, persilja, dill, gräslök, basilika, blomkål och purjolök. Jag satte också ett stort antal vitlöksklyftor som egentligen skulle satts i jorden i höstas. Mitt mål var att åtminstone några av fröna skulle gro och bli plantor. Och senare att åtminstone några av de plantorna skulle överleva tills det blir dags för utplantering.

Ska jag utvärdera hur det gått så här långt så har det faktiskt gått bättre än jag trodde. Vitlöken blev det inget med, inte purjolöken heller. Gräslöken såg så klen ut så jag tog bort den för att göra plats för de andra plantorna.
Finrumsfönstret med tomatplantor i förgrunden
För de växer desto mer. Det är ganska fullt i mitt finrumsfönster nu... Och krukorna börjar tryta.
Blomkål
Men varför köpa nya krukor när det går alldeles utmärkt att återanvända? Bara ett litet tips för att spara på miljön. Kiwilådorna är det redan hål i och de andra burkarna och kartongerna kan man enkelt göra små hål i själv.
Basilika
Dillen planterade jag om i den här fina blomlådan jag köpte på second hand i vintras.
Dill

Bladpersilja och basilika från affären
Dessa plantor kommer från sådana där små krukor man köper i mataffären. Planterar man om dem i lite större krukor varar de mycket längre. Om vanliga blomkrukor är en bristvara här hemma, så har vi ett överflöd av Turkisk yoghurt-hinkar. Jag gjorde hål i bottnarna med en skruv och använde locken som fat.

Nu ska jag snart hoppa in i duschen efter en timmas träningspass med Paolo Roberto och Blossom (mina två tränings-dvd jag fått med tidningen Topphälsa). Så kan jag fira in våren ren och fräsch i tv-soffan. Vad jag vet så har vi ingen eld här i år. Men vår lär det väl bli oavsett.

Hoppas ni har en fin valborgsmässoafton!

fredag 29 april 2011

Only for cool boys

I dag har jag varit i stan med mina små älsklingar. Planen var att äta frukost på Ikea och sedan handla lite nytt till sommargarderoben. Mest till sonen eftersom dottern får ärva en hel del. Jag brukar ju förespråka att handla på second hand men idag blev det faktiskt nytt.

Det är inte helt ointressant att observera affärernas sätt att dela upp tjej- och killkläder på. Många har skrivit om detta före mig, så jag tänker inte lägga ner allt för mycket energi på den saken. Jag kan säga så mycket som att jag och alla de affärer jag var inne i idag inte har samma åsikt om vad som är tjej- respektive killkläder. Egentligen ställer jag mig faktiskt frågande till att över huvud taget göra en uppdelning.

I vilket fall så är mina barn ännu lyckligt omedvetna om detta fenomen. Vi gick långsamt genom den sista affären, där vi skulle köpa varsitt linne till dem, och letade helt enkelt efter linnen. Sonen ville ha ett svart och hittade ett till slut. Det hängde på "tjejavdelningen", med pastellfärgade glittriga bokstäver och han bara måste ha det. Dottern hittade ett på "killavdelningen" med en haj på. Hon pratar väldigt ofta om hajar, så det passade ju henne. Sen såg jag att det stod Only for cool boys på det. Men vi köpte det ändå.

Så idag har vi gjort vår egen lilla kupp mot traditionella könsmönster. Visserligen fick sonen ett par spindelmannen-shorts och dottern ett par glilttriga inneskor. Jag är självklart inte emot att killar har så kallade killsaker eller tvärtom. Jag tycker bara att själva uppdelningen verkar så onödig. Kan inte bara alla få ha kläder de tycker är fina och syssla med saker de gillar utan att bli ifrågasatta för det?

Visst är de fina i sina nya kläder?


ps. Sonens linne fick jag köpa i en storlek större än den storleken han vanligtvis har i "killkläder".
Jag däremot kunde köpa byxor i en storlek mindre än den jag hade innan jag började träna lite mer regelbundet och slutade äta socker. Att sluta äta socker är faktiskt något av det bästa jag gjort :)

Jag åt ju socker i påskhelgen men oj vad skönt jag tyckte det var när helgen var över och jag visste att nu är det som vanligt igen. Inga toppar och dalar, varken i blodsockernivån eller humöret, ingen som flyttar min hand frenetiskt mellan godisskålen och munnen. Jag hade inget sötsug i början av veckan som jag trodde att jag skulle ha. Det var faktiskt bara skönt att slippa skiten! För er som inte har varit så sockerberoende som jag kanske det är svårt att förstå. Er unnar jag gärna lite lördagsgodis eller fredagsmys. Själv myser jag med pumpafrön, cashewnötter, kanske lite chips och har funderingar på att slänga ihop en guacamole.


Ha en fin fredagskväll!

onsdag 27 april 2011

Nässelsoppa med ost och gräslök

Förra årets nässelsoppa hann jag inte smaka på, av någon konstig anledning som jag inte minns. Något jag heller inte minns var att det smakar så ljuvligt gott. Men det fick jag erfara idag när jag, för första gången på två år, fick äta min efterlängtade nässelsoppa. Borde jag kanske tillaga denna rätten oftare än en gång per år?

För dig som vill prova om det är så gott som jag påstår, kommer receptet här:


Ansibeckis nässelsoppa med ost och gräslök
(4 portioner eller 8 förrättsportioner)
2 l nyplockade nässlor (eller ca 4 dl förvällda)
1 liten gul lök, finhackad
Smör eller rapsolja (eller båda)
1 liter vatten
1 dl vispgrädde
2 msk grönsakbuljongspulver
1 dl riven ost med mycket smak t.ex. Grevé eller Svecia (ta någon du gillar)
1 msk riven Ädelost
1 knippe gräslök, finhackad
Vitpeppar

Till servering:
6-8 st kokta ägg, skurna i halvor
Gräslök och persilja till garnering
Knäckebröd eller rågbröd med smör och ost eller ädelost

Fräs löken i fettet i en gryta. Tillsätt vatten och grädde, låt koka upp och rör i buljongpulvret. Finhacka nässlorna och lägg dem i soppan. Sjud ett par minuter. Lägg i osten och gräslöken och låt sjuda tills all ost har smält. Smaka av med vitpeppar. Häll upp i tallrikar och ät med ägghalvor och ett gott bröd. Garnera med gräslök och persilja.


Jag misstänkte att barnen inte skulle jubla över denna festmåltid, så jag stekte lite korv till dem. Som väntat vägrade dottern smaka på soppan, medan sonen valde att äta den så här:


Nässlorna vågade han inte smaka på men soppan var tydligen god att doppa korvbitarna i.

Ogräs eller inte så tycker jag de där vikingarna gjorde helt rätt i att ta hit de där sticksiga sakerna. Och så här på våren, innan man hunnit bränna sig på dem allt för många gånger, tycker jag faktiskt de ser ganska vackra ut.


Ha en fin kväll kära läsare!

tisdag 26 april 2011

Små, gröna och sticksiga

För några år sedan var jag med jobbet på besök hos Ann-Evy Karlsson, en dam som kunde en hel del om växter och gamla huskurer. Hon sålde häften med en sammanställning av alla huskurer, recept och annan kunskap om naturen, som hon samlat på sig. Jag kunde givetvis inte motstå att köpa ett. Mormors skafferi och farmors apotek heter häftet och där kan man som första växt ut läsa om nässlor. Det står att nässlor inplanterades i Norden redan på 900-talet av vikingarna. Den användes som nyttoväxt och ansågs bota hosta, gikt, magsår och även stilla blodflöden.
Om allt det där stämmer är en annan sak. Jag har i alla fall gett mig ut i trädgården och plockat nässlor och i morgon tänkte jag koka soppa.

Receptet på min soppa kommer i morgon eller möjligtvis på torsdag. Vill du prova något annat med nässlor så kan jag rekommendera pickipicki som gör mat med nässlor i hela veckan. Vad sägs om nässelrisotto och nässelpesto?

De där vikingarna hade i alla fall rätt i att det är en väldigt nyttig växt. Läs om nässlors näringsvärde i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

Ha en fin kväll!

måndag 25 april 2011

Grillpremiär

I går kväll rullade jag fram grillen på gräsmattan och laddade den med vedträn. Kolen var slut men det funkade alldeles utmärkt med ved. Det sägs ju att det smakar godare på ved och jag tror faktiskt att det gjorde det.
I vanlig ordning var detta inget jag i förväg planerat, så efter jag fått fart på elden var det dags att inventera kylen och frysen. Av det lilla vi hade hemma tycker jag vi fick ihop en riktig lyxmåltid. Kycklingfilé hittade jag i frysen och lite ingredienser till en marinad fanns också hemma.
Marinerade kycklingfiléer på spett
Lika delar av:
Rött eller vitt vin
Soja
Olja t.ex. rapsolja

Krydda med:
Färsk riven ingefära
Pressad vitlök
Flytande honung
Lite salt

Tina filéerna.  Skär dem i långa ganska smala bitar och lägg i en påse. Blanda ihop marinaden och häll den i påsen. Knyt igen och låt ligga en stund. Gärna flera timmar. Låt sedan filéerna rinna av, trä dem på grillspett och grilla!

Sen hade vi bulgursallad över sen påskafton. Just denna bulgursalladen har jag ofta som tillbehör när jag grillar.
Bulgursallad med gurka och gräslök 
(4 portioner eller 8 bufféportioner)
2 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning (funkar även med hönsbuljong)
1/2 gurka
1 knippe gräslök
1/2 citron
1-2 msk olja t.ex. rapsolja
svartpeppar eller citronpeppar

Koka bulgur i buljong enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Skär gurkan i små tärningar. Hacka gräslöken. Blanda allt i en stor skål. Pressa över saften från citronen, droppa över olja, blanda ihop och smaka av med peppar.

Hade vi haft räkröran och curryröran med kikärtor kvar också hade de passat perfekt till. Men nu lämnade vi dem i Örebro så jag hackade ihop en guacamole. Ingredienser till det finns alltid här hemma! Vi hade också några dagar gammalt torrt och tråkigt bröd. Det skar jag i trekantsbitar, gned in med en vitlöksklyfta, penslade med olivolja, grillade och la en klick guacamole på. Så fick vi brushetta till grillmiddagen med!

Här kommer receptet på curryröran som vi hade på påskafton. Den funkar också att ha på brushetta eller bara som den är till det grillade.
Mild curryröra med kikärtor
1 dl creme fraiche
1 liten burk kikärtor
1 äpple
2 krm curry
Salt
Svartpeppar

Skölj kikärtorna och låt rinna av väl. Vispa creme fraichen till en fast kräm. Skär äpplet i små tärningar. Blanda allt i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Sen fick det bli vad som fanns hemma: Lite fetaost, soltorkade tomater, några skivor melon och majskolvar. Sonen har alltid velat äta en hel majskolv och jag har alltid skurit dem i bitar. Men igår lät jag dem va hela och så grillade vi på spett och åt med smör på. Mums!

Till efterrätt ville barnen grilla marshmallows. Det hade vi inte hemma men jag provade med skumspöken. Inte alls lika gott men det såg lite kul ut med spöken på grillspettet.

För den som undrar hur det går med min röst så kan jag prata några meningar nu innan rösten försvinner. Får se hur det blir med jobb imorgon. Nu tänkte jag i alla fall gå ut och njuta av det fina vädret. Men först ska jag försöka få i sonen lite frukost

Ha en riktigt skön sista dag av påskledigheten!
(för er som har ledigt då...)

söndag 24 april 2011

En påsk utan röst

På väg i bilen igen. Denna gången hemåt. Har fortfarande ingen röst. Eller idag kommer det i alla fall ut något slags ljud när jag försöker prata, till skillnad från igår. "Har mamma tappat brösten?" frågade dottern förvånat när gubben förklarade för syrran att jag tappat rösten. Nej, så illa var det ju faktiskt inte.

Här kommer lite bilder från vårt påskfirande i ett sommarsoligt Örebro.
Syrrans dotter trillade med cykeln in i ett buskage och där hittade vi en skrämd and som ruvade på sina ägg. Ingen blev dock skadad och anden vågade sig tillbaks till äggen när allt lugnat sig.
När jag var liten hade mamma och pappa en tavla med ordspråket "God prat sparer mat". Men efter denna helgen får jag nog säga tvärtom. Maten blev god och jag åt alldeles för mycket. Däremot har jag ju inte pratat något. Kanske var det därför jag åt hela tiden. Pratet fick de andra stå för. Men det där med att äta för mycket var jag nog inte ensam om ändå...
Denna enkla salladen med paprika, körsbärstomater och sockerärtor var barnens favorit.
Grillspetten fick bli grillade i ugnen. Vi hade missat att förbereda någon utegrill men ingen var ledsen för det. Det smakade bra ändå och alla var på bra humör.I stället för att stå och passa på och vända grillspett så blev det mer tid för lek med barnen och slappande i solen på gården.
Jag lyckades faktiskt reparera den trasiga chokladtårtan. Med lite grädde, choklad och smartieskarameller på ser den riktigt smaskig ut. Och det var den också. Jag har tillfälligt hävt mitt sockerförbud över påskhelgen så jag tog faktiskt en bit. Riktigt smaskigt var det! Barnen föredrog fruktspetten och de var inte så dumma de heller.

Det enda som var tråkigt är att jag var tvungen att kommunicera via tecken eller kollegieblock och penna. Som tur är gillar jag att laga mat, så jag stod en hel del i köket och fixade med den. Mer om maten kommer här i bloggen framöver.

Nu ska jag försöka undvika att smälta bort.

Hoppas ni också haft en trevlig påsk!

lördag 23 april 2011

Påskköttbullar

Så var det påskafton och jag vaknade utan röst. Kanske inte så bra val av dag att tappa rösten på men vad gör man? Har en liten känsla av att en bidragande orsak kan vara min inte allt för skolade sång igår. Men hur lätt är det att sjunga med magstödet när man sitter på ett kallt golv med en stor bas i knät och ska försöka sjunga i micken och inte jämte?

Jaja. Nu sitter jag istället ihopkurad under dotterns snuttefilt med datorn i knät, i bilen på väg till vårt påskfirande. Syrran med familj och föräldrarna väntar på oss. Och när jag ändå sitter här tänkte jag att jag kunde dela med mig av mitt köttbullsrecept. Det är egentligen min svärmors recept och jag använder det alltid när jag gör köttfärslimpa. Men nu blev det köttbullar av smeten i stället. Det jag gjorde annorlunda denna gången var att tillsätta någonting som heter Fibrex. Jag hittade det när jag handlade för ett tag sedan. 10 kr paketet och så stod det att köttbullarna skulle bli saftiga om man tillsatte det. Värt att prova, tänkte jag. Här kommer receptet:

Svärmors köttbullar på mitt sätt
1 kg köttfärs
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
4 tsk potatismjöl
2 ägg
Till detta tillsatte jag 1/2 dl fibrex och 1/2 dl vatten
Det går också bra att mosa ner 1-2 kokta kalla potatisar
För den som tvunget måste ha lök i så går det ju att riva i lite sådan med

Blanda allt till en smet. Rulla köttbullar. Stek några åt gången i rikligt med smör. Peta på dem hela tiden så de får stekyta runt om. Skaka sedan stekpannan emellanåt så de rullar runt lite. Häll över i en annan panna och efterstek på svag värme tills de är färdigstekta.

Ja, så var det en sak till angående påskmenyn. Det är klart att vi ska ha sill. Till påsk köper jag färdiginlagd sill. I år blir det skärgårdssill och senapssill med apelsin om jag inte minns fel. Burkarna är i kylväskan i bagaget så jag tänker inte kolla upp det nu.

Ha en riktigt fin påskafton!

fredag 22 april 2011

Lång fredag

Jag lovade ju att avslöja påskmenyn idag så jag får väl hålla mitt löfte. Det kanske finns någon där ute som bryr sig :)

För att hitta inspiration till min matlagning brukar jag söka runt lite på nätet. Denna gången fastnade jag hos Arla, som har en slags påskinspirationssida, där man kan få tips till påskmaten. Många av recepten jag använt och kommer använda mig av är hämtade därifrån. En del kör jag rakt av och en del kommer jag att förändra lite. Men nog om det, här kommer menyn:

Ansibeckis påskbuffé 2011
Potatisgratäng (som syrran ansvarar för)
Grillspett med hemmagjorda köttbullar, prinskorvar, paprika, äpple och körsbärstomater
Ägghalvor med räkröra eller curryröra med kikärtor 
Bulgursallad med gurka och gräslök

Fruktspett
Ett överflöd av sötsaker, cashewnötter, rostade pumpafrön och solrosfrön

Örtbröden har jag bakat flera gånger tidigare. Ett perfekt bröd till grillat och det smakar jättegott. Jag brukar använda basilika, persilja och gräslök. Men eftersom min syster inte äter lök så ersatte jag gräslöken med bladspenat.

Denna dagen har jag ägnat åt bakning av örtbröd och ett försök att dela tårtan och lägga i fyllning. Tyvärr gick den i fler delar än två men det ska nog kunna fixas imorgon med lite grädde och choklad.

Sen har jag haft två personer här som, tillsammans med mig och gubben, invigt vår ofärdiga replokal. Att få spela ihop är något som får ganska höga poäng på min "må-bra-skala", så nu kommer jag att vara hög på detta tillfället i några dagar. Hur det lät är en helt annan fråga. Närmsta grannen sa i alla fall att det lät bra. Och det bästa är att de som kom hit inte blev avskräckta utan kan tänka sig att komma hit och spela någon annan gång :) En av låtarna som avverkades var Zombie (med the Cranberries). Undrar om det var just den grannen gillade?

Nu är det visst dags att packa ihop lite inför morgondagen. Kanske skriva lite listor om vad som ska med och sen förhoppningsvis få en liten lugn stund i soffan innan läggdags.

Men först hoppas jag att ni alla får en riktigt skön påskafton!

Ps. Särskrivningen i rubriken är avsiktlig :)

torsdag 21 april 2011

Glad påsk! Version 2

Efter kvällsmat var det dags att ge sig ut igen. Vi såg att några grannar kommit hem från jobb eller andra ärenden och de måste ju också besökas. Denna gången stylade barnen om sig lite och blev så här fina.
Kläderna är helt efter deras eget val. Spöket ville bli prinsessa i stället och påskkäringen tuffade till sig med ett par simglasögon och ett nyckelsnöre.

Så för andra gången idag önskar jag er alla en riktigt fin skärtorsdagskväll!

Glad påsk!

Glad påsk alla bloggläsare!
Sonen vägrade vara något annat än spöke, så han fick vara ett påskakärringspöke.

Håller just nu på att baka en chokladtårta till påskfirandet. Mer om påskmenyn kommer imorgon.

Ha en fin skärtorsdagskväll!

måndag 18 april 2011

Vardagskvällsmat

Så var det måndag igen och jag kan inte direkt säga att inspirationen flödar. Däremot är det påsklov på fritids och solen har lyst på oss hela dagen, så humöret är det inget fel på.

Barnen ville äta glass i solen när jag hade hämtat dem från förskolan. Det var inte riktigt vad jag hade tänkt så vi gjorde en lite kompromiss. Vi tog kvällsmaten i solen och sen fick de varsin glass till efterrätt i trädkojan. Jag brukar inte förespråka onyttigheter mitt i veckan men en måndag som denna hade jag lite svårt att säga nej.

Så vad slängde jag ihop för kvällsmat idag då? Måndag som det är så fick det bli något snabbt och smidigt. Jag hade varken planerat eller förberett något. Knappt öppnat kylen sen i lördags morse faktiskt. Men efter lite inventering hittade jag en falukorvsbit i kylen och sonen hittade gräslök i trädgårdslandet.
Det är något speciellt med "barnplockad" gräslök. När han kom in med den hade jag redan börjat göra mackorna. Men jag tycker det blev ganska bra med gräslök som extra krydda och dekoration på falukorvsminimackorna.
Falu råg-Rut och falukorv funkade finfint ihop.
Lite fruktspett fick det bli också, för att täcka in den delen av kostcirkeln. Och för att det är så gott.

Efter kvällsmaten tog jag stavarna (ja, håna mig gärna, jag hade gjort detsamma för några år sedan) och gick en timmes promenad i skogen med en granne. Förhoppningsvis kommer det bli ett återkommande inslag på måndagar nu när husmorsgymnastiken tar sommaruppehåll i maj.

Nu får det bli lite lugnare aktiviteter fram tills läggdags. Kanske skulle gå och kolla till mina odlingar. De frön som grott och vågat sig upp är tomat, blomkål, basilika, dill och några stackars små persiljekvistar. Vitlöken bara luktar vitlök i hela rummet men det syns inget över jordytan. Purjolöken visar inte något livstecken alls. Gräslöken blev bara några tunna strån, men det har vi ju gott om ute så jag slängde faktiskt dem och använde krukorna till att skola om tomatplantor i.

Ha en fin kväll!

söndag 17 april 2011

Trädkojan

Nu är trädkojan färdig. Den ska bara målas också, så den tål väder och vind lite bättre. Sen blir den ju lite snyggare med färg också.
Festligheterna jag skrev om i förra inlägget var en möhippa jag var på igår. Jag vågade inte skriva om det ifall bruden skulle råka läsa bloggen. Vi var i alla fall i Norrköping och hade en kanondag bland second hand-kläder, islandshästar, krokimodell, god mat och dryck och slutligen lite dans på Grand och Bishop's. Jag glömde tyvärr kameran hemma så jag har inga foton från tillställningen men det kanske är lika bra det... Nu känner jag att det snart är läggdags. Så jag orkar en ny vecka på jobbet. Imorgon börjar påsklovet!

Ha en bra kväll!

fredag 15 april 2011

Påskfint

Efter en lite lagom stressig vecka har jag äntligen lyckats både varva ner och varva upp igen. Husmorsgymnastiken igår kväll gjorde susen för både kroppen och hjärnan. 

Mycket mackor, makaroner, köttbullar och korv har det blivit. Inget nytt i inredningen och inget direkt intressant som har hänt. Med andra ord: Inte så mycket att blogga om.

Men idag har jag tagit mig i kragen och fått lite gjort här hemma. Min kära svärmor hade med sig penséer idag, så jag planterade några i krukorna utanför verandan.
Även om resten på verandan ser ut som skit så är ju i alla fall krukorna (som jag fått av min kära pappa) och blommorna fina.
Sen tog jag med barnen och plockade påskris bakom ladugården. De var alldeles uppspelta för de fick påskägg att hänga i riset i onsdags och har sett fram emot det här sedan dess. Vi plockade björkris och hittade några vitsippor. Barnen fick också varsin kvist av något annat träd som jag tyvärr inte kan namnge. Vi får se vad det blir för blad som kommer fram.

Resten av dagen kommer jag nog att ta det lugnt. Lite fredagsmys med barnen och sen en film eller något annat mys med gubben. I morgon blir det festligt värre men det får jag skriva om en annan gång.

Ha en riktigt mysig fredag!

måndag 11 april 2011

Pizzapajmuffins eller nåt

På måndagar måste maten fixas fram snabbt. Helst på 20 minuter eller mindre. Så barnen inte hinner bli för trötta innan det är dags att äta. Ofta blir det mackor eller något som jag förberett dagen innan. I dag blev det en slags pizzainspirerade muffins gjorda på smördeg. Jag tog fram smördegsrullen ur frysen igår i hopp om att jag skulle komma på något enkelt att göra med den under dagen. När jag satte mig i bilen på väg hem från jobbet fick jag idén. Inte speciellt glamouröst och eventuellt inte så nyttigt men däremot snabbt, smidigt och enkelt.
Ansibeckis pizzapajmuffins (12 st)
1 rulle tinad smördeg + lite mjöl
2 msk tomatpuré
1/2 dl riven ost
4-5 skivor kassler, i strimlor
Pizzakrydda
Ev. ett uppvispat ägg till pensling + sesamfrön

Kavla ut smördegsarket lite. Använd lite mjöl om det behövs. Lägg arket på en muffinsplåt och skär försiktigt ut kvadrater runt hålen. Tryck ner kvadraterna i formarna. (Här penslade jag med ägg, strödde på sesamfrön och ställde in i ugnen. Men det var mest för att jag inte bestämt riktigt vad jag skulle ha i. Och för att jag hade lite bråttom. Det går förmodligen lika bra att göra iordning allt först och sätta in i ugnen sen). Klicka i tomatpuré med en tesked och bred ut lite i botten. Strö på pizzakrydda, riven ost och strimlad kassler. Gratinera i 225oC i ca 20 minuter eller tills allt är varmt och har fått lite färg.

Jag vet inte om sesamfrön passar till denna rätten egentligen. Men jag tycker det är så gott och så har jag läst någonstans att det ska va väldigt nyttigt också. Fyll pizzapajmuffinsen med något du gillar. Det jag fyllde dem med idag var vad vi råkade ha hemma. Ännu godare för mina smaklökar hade det varit med pesto, soltorkade tomater, mozzarella och pinjenötter som i mina filodegsmuffins. Men då hade det bara varit jag som ätit och det var ju inte riktigt syftet med denna måltiden...

Hur som helst så avnjöts den i trädgården. Vilket härligt vårväder det har varit idag! Mer sol och värme åt folket!

Nu blir det soffläge för mig. Jag har varit ute och gått en timme i skogen med dottern i vagnen så jag tycker att jag kan vara värd det.

Ha en bra kväll!

söndag 10 april 2011

Utdragssäng

När jag bytte till sommardäck på bilen i helgen, fick jag syn på en gammal utdragssäng på logen. Jag tror det var förra sommaren vi bestämde att dottern skulle få den när spjälsängen blir för liten. Nu är hon är ganska liten och har aldrig varit särskilt rymningsbenägen, så vi har inte känns något behov av att byta ut spjälsängen. Men nu när jag såg sängen, bestämde jag att det nog kunde vara dags ändå. Hon fyller ju ändå tre till hösten.


Den var lite dammig så först fick vi hjälpas åt att tvätta den. Dottern klagade inte alls utan blev jätteglad över sin nya säng. Tre hinkar med såpvatten gick det åt innan hon var nöjd. Sen firade vi nya sängen med rena lakan (sydda av min syster). Än så länge verkar dottern inte förstå att hon faktiskt kan klättra ur sängen själv. Vi får väl se hur det blir med den saken framöver...

Hoppas ni får en bra ny vecka alla fina läsare!

lördag 9 april 2011

Vårtecken

Jag gav mig ut på jakt i trädgården efter vårtecken idag.



Hoppas ni har en fin dag i vårsolen!

fredag 8 april 2011

Mc-premiär

I dag var det dags att besikta gubbens motorcykel och jag fick följa med. Barnen lämnade vi hemma med mina kära svärföräldrar. Härligt att komma ut på en liten åktur i vårsolen. Inte lika härligt att det regnade och blåste kallt på hemvägen dock. Men det är smällar man får ta.
Jag har också hunnit med att byta till sommardäck på "min" bil (vår V70 som går på gas). Det var första gången jag bytte däck på en bil. Jag har inte haft körkort så länge, så det har blivit att gubben tagit hand om det mesta med bilarna. Om det nu är någon ursäkt. Annars får jag skylla på att jag är lat eller åtminstone lite bekväm av mig. Men nu när jag vet hur man gör (det var inte alls svårt) så kan jag göra det själv framöver.

Sen har jag varit på zumba med jobbarkompisarna. Inte fel att ha en instruktör på samma jobb som fixar gratis prova på-pass åt oss! Nu har jag bara en timmes träning (eller 6 km) kvar denna veckan för att komma upp i maxpoäng i tävlingen vi är med i på jobbet.

Ha en fin fredagskväll!

onsdag 6 april 2011

Boa

I vår trädgård har vi en byggnad som kallas "boa". När vi flyttade hit hade jag väldigt svårt att ta det ordet i min mun. Det heter ju "boden" eller kanske snarare "skjulet" eller "förrådet" i min värld. Min kära mor höll på att trilla av stolen, så mycket skrattade hon, när hon frågade min son var hans cykel var och han svarade "Den är i boa". Men så säger man tydligen här i Småland och jag har liksom vant mig vid det nu.
En annan sak jag har vant mig vid är att det finns en altan på boa. Jag kunde inte riktigt gå med på att altanen var där borta när vi flyttade in. Altanen ska vara i direkt anslutning till huset tycker jag. Dessutom har boa förr i tiden fungerat som hönshus. Vem bygger en altan på hönshuset? Men nu tar jag tillbaks alla retsamma ord jag sagt till min kära gubbe om detta. Altanen har använts flitigt varje sommar vi har bott här. Där har vi kvällssol och i väntan på den "riktiga" altanen så är det faktiskt det bästa stället i trädgården. Om man nu inte vill sitta direkt på gräset under bar himmel förstås. Några stycken midsommaraftnar, födelsedagsfiranden och grillfester har det blivit där. Och fler lär det nog bli, för den nya altanen har inte byggt sig automatiskt till denna våren heller...
Sen finns det en tredje sak med boa. Förra våren tog jag en massa kort och skickade in till tv. (Alla foton i detta inlägget är från förra våren) Jag tyckte att Ernst kunde komma och göra om boa till en gäststuga. Visst låter det som en bra idé!? Tydligen tyckte inte Ernst det för han kom aldrig hit. Han svarade inte ens på mailet faktiskt. Hur som helst så stack jag upp handen genom takluckan och tog ett kort på hur det såg ut på loftet. När jag tittade på kortet såg jag att det var alldeles tomt sånär som på en stor låda. Jag vågade inte gå upp och titta vad det var i lådan. Faktum är att ingen av oss har varit där och tittat sedan vi flyttade in. Men jag har bestämt mig för att denna våren ska jag göra det. Troligtvis är lådan tom. Men man vet ju aldrig...
Takluckan
Den mystiska lådan
På baksidan av boa finns också ett litet växthus. Tanken är att jag ska sätta ut mina tomatplantor där ifall de överlever.
Nya takpannor ska det väl också bli framöver. Tur att man har en hel gård att ta hand om så man slipper vara sysslolös i sommar.

Ha en fin kväll!